Göcek koylarındaki teknelerin sıvı atıklarını alan Turmepa teknesinin tüm masraflarını temiz enerji üretimiyle adını duyuran Sanko Enerji üstlendi.
Geçtiğimiz haftayı olduğu gibi Göcek’te geçirdim. Pazartesi ve Salı günü İstanbul’dan gelen bir grup gazeteci arkadaşımızla buluştuk... Davet sahibi Sanko Enerji ve Deniz Temiz Derneği Turmepa idi. Konu elbette deniz, deniz temizliği, deniz turizmi ve çevreye duyarlı enerji idi...
Turmepa’nın atık alım teknesi, Göcek koylarında demirde yatan bir motor yatın pis su tanklarını boşaltıyor.
Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Enerji Grubu Başkanı Turgut Konukoğlu ile tanışma fırsatı buldum. 28 yaşında, iyi eğitim almış pırıl pırıl bir genç... Sanko Enerji olarak tamamen temiz enerji üretiyorlar. Bu çevre duyarlılığı denizler ve özellikle de Göcek için bir kazanç olmuş. 20 yıldan beri Göcek’e gelip ailesiyle birlikte tatil yapan Turgut Konukoğlu, her geçen gün çevrenin ve denizlerin tehdit altında kaldığını görünce, harekete geçmeye karar vermiş. Turmepa’nın Yönetim kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Turmepa Genel Müdür Akşit Özkural ve Sanko Enerji Genel Müdürü Cem Aşık ile bir araya gelip proje üretmişler. Turmepa’nın Göcek ve Çeşme’de teknelerden sıvı atık toplayan atık alım teknesi ile çeşitli sahillerde katı atık toplayan tekneleri bulunuyor.
Sanko, Göcek’teki sıvı atık alım teknesinin bir yıl boyunca tüm masraflarını üstlenmiş. Bu tekneler, canla başla denizin kirlenmesini önlemeye çalışıyor. Tembel denizcilerin ve teknelerin pis sularını topluyor. Neden tembel dedim, açıklayayım. Koca koca motor yatlar, pis su tanklarında tonlarca pis su biriktiriyor. Kıyıdaki atık alım istasyonuna yanaşmaya üşeniyor. Ya da uluslararası Marpoll anlaşmasına uygun olarak açık denize çıkıp siyah sularını derin denizde boşaltmaya üşeniyor. Buna üşendikleri için de atıklarını gece yarısı koy içinde denize bırakıyor. Geçmiş yıllarda hem buna hem de Göcek’de denizin alarm vermesine tanık olmuştuk.
Göcek’teki marinaların bağlama kapasitesi 1200 tekne civarında. Yaz aylarında bu sayı 1800’e yaklaşıyor. Bu teknelerin sıvı atık ve çöp yönetimi büyük önem taşıyor.
İşte Turmepa, bu tembel teknelerin (isteyen şımarık da diyebilir) atık sularını koy içine basmasını önlemek için teknelerin yanına gidip pis su tanklarını, kendi tanklarına boşaltıyor ve karadaki arıtma tesisine götürüyor. Bunu yaparken de hiçbir ücret talep etmiyor. Turmepa’nın Göcek’te ayrıca iki tane de katı atık alım teknesi bulunuyor. Bu tekneler de Göcek kıyılarında belirlenen yerlere, yine tembel teknelerden bırakılan katı çöpleri topluyor.
Katı atıklar için de tembel dememin nedenini açıklayayım. Bu tekneler, havaalanından gelen misafirlerini, sevgililerini almak için servis botlarını sahile göndermeye, her sabah, taze ekmek almak ve gazeteleri okumak için yine süratli servis botlarını Göcek’e göndermeye üşenmiyorlar, ama iş çöpleri atmaya gelince belediyenin ya da Turmepa gibi gönüllü kuruluşların yolunu gözlüyorlar. Deniz kültürü ve deniz terbiyesine sahip bir tekne sahibi, katı atık çöpleri ile gıda ve meyve atık çöplerini ayrı ayrı biriktirir. Bu malzemeler, çöp olmadan satın alındıklarında ambalajlarında daha büyük hacimliyken teknesinde nasıl taşıyorsa, kullandıktan sonra daha küçük hacimli ve daha hafif halini hayda hayda taşır ve gittiği en yakın yerleşim merkezine bırakır. Ama bizde nedense, denizci geçinen bir kesim, çöpleri ayrıştırmadan battal bir torbada biriktirip ya ormana atar ya da denize...
Deniz kültüründen nasibini almamışların olduğu yerlerde Turmepa gibi sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşüyor. Çevre korumaya yönelik faaliyetleri destekleyen ve sıfır karbon salınımlı enerji üretimiyle zaten çevreci bir kuruluş olduğunu kanıtlamış olan Sanko Enerji’ye, bir denizci olarak teşekkür ediyorum.
Kaynak: Meriç Köyatası