TURMEPA'dan Plastic Ocean Film Gösterimi

Okyanusların yüzeyindeki plastiklerin kapladığı toplam alan Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük. TURMEPA, bu gerçeğe dikkat çekmek için “A Plastic Ocean” adlı belgesel filmi, TÜPRAŞ ve SOHO HOUSE sponsorluğunda deniz dostlarıyla buluşturdu.

Plastic Oceans Foundation, plastiğin dünyamıza verdiği zararı geniş kitlelere duyurmak adına 4 yılda, 20 farklı lokasyonda deniz ve okyanusların durumunu inceleyerek "A Plastic Ocean" adında bir film çekti. Film, 19 Ocak 2017’den itibaren dünyanın dört bir yanında gösterilmeye başlandı. Denizlerimizin ve su kaynaklarımızın korunması için 24 yıldır çalışan TURMEPA, Plastic Oceans Foundation ile işbirliği yaparak bu çarpıcı belgeseli 7 Mayıs Pazartesi günü Soho House İstanbul’da TÜPRAŞ ve Soho House sponsorluğunda deniz dostlarıyla buluşturdu. TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Vera Bulgurlu’nun girişimiyle gerçekleşen film gösterimine, başta TURMEPA Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere çok sayıda dernek üyesi ve deniz sever katıldı. Bu etkinlik ile TURMEPA, plastiklerin doğaya ve denizlere verdiği zararın hayati boyutları konusunda gerek özel sektöre gerekse devletin tüm organlarına ve eğitim kurumlarına yaymayı hedefliyor. 

Film gösterimi öncesi hoş geldiniz konuşmasını TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu yaptı. Kaptanoğlu konuşmasında: “Her geçen gün artan plastik kirliliği, oksijen kaynağı planktonları ve deniz çayırlarını yok ederek aslında nefesimizi kesiyor. Bu akşam, bu belgesel sayesinde durumun ciddiyetini daha da iyi anlayacağız. Ve bizler de TURMEPA olarak önümüzdeki yıllarda artan plastik sorununu daha çok gündemimize alacağız. Türkiye bir deniz ülkesi. Mavi vatanımıza hep birlikte sahip çıkmak, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak bizlerin en önemli görevi. Bu nedenle değişime önce kendimizden başlamalı, denizlerimiz konusunda farkındalığımızı en üst seviyeye taşımalıyız. A Plastic Ocean belgeselinin bu farkındalığın daha da artmasına büyük katkısı olacağına inanıyoruz.” dedi.

Kaptanoğlu, daha sonra sahneye TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Vera Bulgurlu’yu davet etti. Bulgurlu, “Bu çarpıcı belgeseli yapım sürecinden itibaren takip ettim ve denizlerimizin karşı karşıya olduğu tehlikeyi en iyi anlatan belgesel olduğuna inandım. Bu nedenle başta siz değerli üyelerimiz ve deniz dostları olmak üzere hepimizin kesinlikle bu filmi izlemesi gerektiğini düşündüm. Okyanuslardaki plastik tehlikesine dikkat çekmek için gösterimlerimizi özellikle üniversitelerde sürdürerek filmi gençlerle buluşturmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Gösterimin ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile TURMEPA Çevre Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Gösterime katılan Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen de gösterim sonrası söz alarak şunları söyledi: “Yıllardır aynı sularda dalış yapan biri olarak, ne yazık ki bu üzücü tablolarla ben de çok sık karşılaşıyorum ve önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde tehlikenin boyutları daha da artacak. Bu sebeple TURMEPA’nın bu etkinliği yapmış olması, plastik kirliliği konusunda farkındalığın artması açısından çok anlamlı. Bu tür projelere her zaman destek olmaktan memnuniyet duyarım.”
 

TURMEPA ilk olarak üniversiteli gençleri hedefledi

TURMEPA, A Plastic Ocean belgeselini ilk olarak 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nde gençlerle buluşturdu. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ’un girişimiyle, Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşen film gösterimine, başta İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri ile TURMEPA Gönüllüleri olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı. TURMEPA, bu etkinlik ile üniversiteli gençleri plastiklerin zararları konusunda bilgilendirmeyi ve gelecek nesillere liderlik yapacak bu gençlerin çevreye karşı daha duyarlı olmasını sağlamayı hedefledi.

 

Her yıl 8 milyon ton plastik denizlere atılıyor

Günümüzde göz ardı ettiğimiz plastik sorunu, gün geçtikçe katlanarak büyüyor ve yaşayan tüm canlıları derinden etkiliyor. Plastikler aynı zamanda dünya üzerindeki oksijenin %50-70’ini üretip, karbondioksit emilimini sağlayan fitoplanktonları ve deniz çayırlarını da etkileyerek, nefesimizi kesiyor.  Okyanuslarda her yıl İstanbul’un neredeyse yarısı kadar yeni çöp adaları oluşuyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 milyar plastik torba kullanılıyor. Sadece son on yılda, bir asırda üretilen miktardan daha fazla plastik üretildi.

Plastiklerin okyanuslara verdiği zararın tehlikeli boyutlarına dikkat çeken A Plastic Ocean belgeseli, bugüne kadar Blue Ocean Film Festivali, Sedona Uluslararası Film Festivali, Colorado Çevre Filmleri Festivali gibi festivallerde en iyi çevre ödülünden en iyi belgesel ödülüne kadar birçok kategoride ödül kazandı. Ayrıca birçok ülkede festivallerden özel gösterimlere, okullardan müzelere ve konsolosluklara kadar birçok platformda gösterildi. Yıl boyunca da dünyanın farklı yerlerinde gösterimler devam edecek. 

 











Vira Haber

SEKTÖRDEN Haberleri

Doğuş Marine Services, D-Marin Turgutreis’te hizmete başladı
ABS’den AB Emisyon Ticaret Sistemi Semineri
12. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması Sonuçlandı
CII Derecelendirmesinin Charterer ve Armatörler Arasında Yaratacağı Sorunlar Konuşuldu
GBD Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümünü Büyük Bir Organizasyonla Kutladı