TURMEPA'dan Beşiktaş'ta dip temizliği

Deniz Temiz Derneği TURMEPA Beşiktaş iskelesinde denize dalarak denizaltında temizlik yaptı. Dagıçlar kısa sürede çok sayıda araç gereci su yüzüne çıkardı

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında denizde temizlik yaptı. Dalgıçlar, cam şişe, bardak, kürek, şapka, gözlük, kaşık, cep telefonu, rulo, falçada, olta ve ilaç tabletleri gibi çok sayıda araç gereci kıyıya çıkardı.
Beşiktaş İskelesinde Mavi Yelken Dalış Okulu'na bağlı gönüllü dalgıçlar, dip temizliği etkinliği için daldı. Deniz altında yaklaşık 20 dakika kalan dalgıçlar, "Dalgıçlar deniz kirliliğini durdurun, denizleri koruyun" yazılı pankart açtı.

Ellerindeki poşetlere katı atıkları ve buldukları araç gereçleri dolduran dalgıçlar, malzemeleri vatandaşların ve basının görmesi için kıyıya çıkardı.

"Deniz bir oksijen üretim merkezidir"

TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, doğa sevgisi kazandırmayı ve suyu korumayı amaçladıklarını söyledi. Denizin oksijen üretim merkezi, hayatın oluştuğu ve başladığı yer olduğunu vurgulayan Özkural, şu bilgileri verdi:  

"Denizleri ve su varlıklarımızı kirletirsek, hayatın da sonu gelir. İnsanlık da kalmaz. İstanbul'da yaklaşık 15 milyon nüfus var. Çok miktarda sıvı ve katı atık denizde buluşuyor. Genellikle buluşma sözü güzel amaçlar için kullanılır ama bu kötü amaçlı bir buluşma. Bunların önlenmesi için bütçe ve proje gerekli. Toplumun bilinçlenmesi, bu olayın önemini idrak etmesi gerekir. Nasıl hayat denizde başladıysa bu gidişte de denizde sona erecek. Bütün su varlıklarımız ağırlıklı karasal nedenlerle kirleniyor. Amacımız, denizleri ve su varlıklarını korumak. Bunun için bütün halkımızın gönüllü olması gerekiyor. Sıvı ve katı atıkları denizde buluşturmayalım. Her ikisi de ciddi doğal katliama yol açacaktır."

Gönüllü dalgıçlardan Salim Ocak, deniz altından cam şişe, bardak, kürek, şapka, gözlük, kaşık, cep telefonu, rulo, falçada, olta ve ilaç tabletleri gibi çok sayıda araç gereci kıyıya çıkardıklarını söyledi.

Ocak, "İlginç olabilecek şeyleri aldık. Geçen sene ve ondan önceki sene denizaltı daha temizdi. Gittikçe daha kirleniyor. Eline geçen herşey denize atılmış. Bira kutularını içerisinde artık yuva yapmışlar canlılar" dedi.  

TURMEPA, deniz kirliliği ile mücadele için geliştirdiği proje ve etkinliklerle geçtiğimiz yıl toplamda 3,1 milyon litre pis su ve 44 bin 115 jumbo boy poşet katı atık topladı. "Çöp"ler, daha sonra TURMEPA'nın Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi'nde sergilenecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

GÜNCEL Haberleri

Türk Loydu, IACS Üyeliğiyle Küresel Denizcilik Sektöründe Güçleniyor
Eğirdir Gölü'nde Yasak Avcılara Büyük Darbe 200 Kilo Kerevit Kurtarıldı
Balıkçılara Fırtına Uyarısı
Ege Denizi’nde Fırtına Uyarısı
Denizci Fenerbahçeliler Yeni Yıl Coşkusunda Buluştu