DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 1 Temmuz 2017 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın düzenlediği Denizcilik ve Kabotaj Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Boğaz’daki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Beşiktaş İskelesi’nde bu yıl da dip temizliği etkinliği düzenledi.
Beşiktaş Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen etkinlikte, Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği’ne bağlı gönüllü dalgıçlar tarafından yarım saat içerisinde deniz dibinden 20 kilogramı aşkın atık çıkartıldı. Karaya çıkartılabilen atıklar şunlar oldu: Onlarca cam ve plastik şişe, çakmak, bol miktarda jilet, cep telefonları, diş fırçası, direksiyon, kredi kartı, spatula, kumaş ve plastik parçaları…
Dalgıçlar tarafından “Denizde bunların ne işi var!” dedirten ilginç eşyaların çıkartılmasını ilgiyle izleyenler, TURMEPA yetkilileri tarafından atıkların denizlere verdiği zararlar hakkında bilgi edindiler.
Denizden çıkarılan atıkları değerlendirdiler
TURMEPA Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill, denizden çıkarılan atıkları değerlendirdi. Hill, çıkarılan atıkların deniz kirliliğinin görebildiğimiz küçük bir kısmı olduğunu, ama bunun yanı sıra gözler önüne seremediğimiz ve deniz suyuna karışan sıvı atıkların da bu kirliliğin önemli bir etkeni olduğunu vurguladı. Atıkların sadece deniz canlılarının hayatını tehlikeye atmadığını, kimi maddelerin çözünerek balıkların bünyelerinde biriktiğini ve sonrasında sofralarımıza kadar gelip sağlımızı etkilediğini belirtti. “Unutmayalım, aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. İhtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 50 - 70’ini denizlerimiz üretiyor.” diyen Hill, deniz dibindeki atıkların yüzlerce yıl kaybolmadığının ve bir önlem alınmazsa en önemli yaşam kaynağımız olan deniz ve su kaynaklarımızın giderek yok olduğuna tanıklık etmek durumunda kalacağımızın altını çizdi.
Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği dalgıçlarından Kaan Döşdemir, dalış sonrası şunları söyledi: “Her sene olduğu gibi TURMEPA ile birlikte Kabotaj Bayramı’nda suyun altına indik. Boğaz’da yine istemediğimiz ama beklediğimiz manzaralarla karşılaştık. Cam şişeler, plastik parçaları, cep telefonları… Mesajımız şu: Lütfen denizlerin yaşam kaynağımız olduğunu unutmayın, denizlerimize çöp atmayın. Bu etkinlik denizlerin önemi konusunda halkımızın dikkatini çekmek için son derece önemli. Bugün burada bir farkındalık yaratabildiysek ne mutlu bize.”
Denizden gün yüzüne çıkarılan atıklar daha sonra bu yıl yedinci yılını kutlayan TURMEPA Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nde değerlendirilerek sergiyi ziyaret eden çocuklara denizlerin önemini anlatmak için kullanılan birer eğitim materyaline dönüştürülecek.
ViraHaber.com