Antalya, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Samsun ve Van’dan gelen, yaşları 20 ile 50 arasında değişen gönüllü adayları, gerçekleşen eğitim programı ile TURMEPA Gönüllü Eğitmeni olmaya hak kazandı.
Programda; katılımcılara gönüllülük, temel uygulama becerileri, grup yönetimi, uygun dil kullanımı, eğitim yöntemi ve teknikleri hakkında bilgiler aktarıldı. Bunların yanı sıra deniz ve kıyı ekosistemleri, ülkemizin önemli su havzaları, bu alandaki temel ve acil risklerin değerlendirilmesi de eğitimin önemli bir bölümünü oluşturdu. Ayrıca gönüllülerin birbirleri ile kaynaşması ve TURMEPA’nın amaçları doğrultusunda sosyal bir ağ oluşturabilmeleri amacıyla da oyunlar ve sosyal etkinlikler gerçekleştirildi.
Eğitim programını tamamlayan 20 gönüllü, bulundukları illerde hem sahada eğitim verecek, hem de önemli gün ve etkinliklerde TURMEPA’yı temsil edecekler. TURMEPA eğitim ve etkinliklerini 10 ilde daha önce denizi görmemiş çocuklara ulaştırmak, bu eğitimleri hedef gruplara uygulamak, yerel basını ve kamuoyunu ulaşılan sonuçlar hakkında bilgilendirmek, üniversitelerde ve özel sektörde Deniz Elçileri Toplulukları kurulmasını sağlamak; bu 20 gönüllünün sorumluluğunda olacak. Eğitimlerin hedef grupları arasında; ilk, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri, öğretmenler, özel sektör çalışanları, ev hanımları, özel gereksinimliler, balıkçı eşleri, halk eğitim merkezi kursiyerleri yer alıyor. Kıyı ve deniz kenarında yaşayan, sulak alanlar ve su havzalarına yakın bölgelerde ikamet eden ve denizle teması az olan köy ve ilçelere ise öncelik verilmesi planlanıyor. Eğitimlerin sonuçları 2018 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.
Bu çalışmalarla temel amaç; çevre ve denizlerimiz ile ilgili gerçekleri TURMEPA Gönüllüleri liderliğinde dünyayla paylaşmak, TURMEPA vizyon ve misyonunu benimsemiş, TURMEPA’nın hedefleri ve çalışma alanları hakkında sorulacak her soruya cevap verebilen dünya gönüllüleri yetiştirerek topluma kazandırmaktır.
ViraHaber.com