Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkmenistan'da en fazla yatırım yapan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu iki ülke arasındaki dış ticaretin 1.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, "Türkmenistan'ın güçlü ve güzel bir geleceğe doğru yol almasındaki en büyük katkı sağlayıcısı Türkiye olacaktır" dedi.
Türkiye'de bu yıl 7'ncisi düzenlenecek olan 'Türkmenistan Tanıtım Günleri Etkinliği'ne katılmak üzere Mersin'e gelen Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Beşimmurat Hocamuhammedov ile Türkmenistan Denizcilik-Ulaştırma Bakanı Meylis Mütdikov, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti. Türkmenistan Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz'in de eşlik ettiği ziyarette konuşan Vali Güzeloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmen heyete Türkiye ve Mersin ekonomisi hakkında bilgiler veren Güzeloğlu, Türkiye'nin dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen 2011 yılının son çeyreğinde 8.2'lik, 9 aylık süreçte de 9.6'lık büyüme oranına konu olduğunu anlatarak, "Bu oranlarla birlikte ülkemiz dünyada en hızlı gelişen ikinci ekonomi olmuştur. Türkiye olarak büyümemizi sürdürürken, kardeş devletimiz Türkmenistan'la olan ilişkilerimizin de aynı hızda büyümesini ve dış ticaretimizin karşılıklı olarak gelişmesini arzuluyoruz. Öte yandan Mersin, Türkiye'nin büyümesine katkı koyan ve kalkınma anlamındaki zenginliklerin büyük bir bölümünü sağlayan çok önemli bir kenttir. İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaretini gerçekleştiren bir kent olarak ön plana çıkan Mersin'in, 2010 yılı sonunda 16 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi bulunmaktadır" diye konuştu.
"MERSİN, TÜRKMENİSTAN'LA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA DÖNÜK ALTYAPILARI OLAN BİR BÜYÜKŞEHİRDİR"
Mersin'in ticari anlamda birçok değeri bünyesinde barındırdığının altını çizen Güzeloğlu, uluslararası Mersin Limanı'nın Türkiye genelinde İstanbul Ambarlı Limanı'ndan sonra en büyük ikinci liman olduğu bilgisini vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Yine Mersin Limanı dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasındadır. 2010 yılı sonu itibariyle Mersin Limanı'ndan gerçekleştirilen mal ve işlem hacmi, 1 milyon 200 konteynır yüke yakındır. Avrupa ve Amerika'da üretilen malların Asya'ya gönderilmesi konusunda önemli bir aktarım ve lojistik merkezi olan Mersin Limanı'nın önemi ortadadır. Limanımız, Türkmenistan'la olan mal-işlem hacmi ve karşılıklı ticarette önemli bir rol oynayacaktır. Tüm bunların yanında Türkiye'de ilk olarak kurulan ve şu anda ülkemiz genelinde büyüklük anlamında 2'nci sırada bulunan Mersin Serbest Bölgesi, 2010 yılı sonunda 2.5 milyar dolar civarında işlem hacmi gerçekleştirmiştir. Önümüzdeki dönemde Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın önderliğinde, ilimize Yeni Nesil Serbest Bölgeler de kurulacaktır. Kısacası Mersin; tarımdan dış ticarete, lojistikten serbest bölgeye kadar hem Türkiye'ye katkı sunan hem de Türkmenistan'la çok güzel işbirlikleri yapmaya dönük altyapıları olan bir büyükşehirdir."
Mersin'de gerçekleştirilecek olan 'Türkmenistan Tanıtım Günleri'nin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Güzeloğlu, etkinlikle Türkmenistan'ın Mersinli sanayicilere tanıtılacağına ve oradaki yatırım imkanlarının herkes tarafından daha iyi anlaşılacağına işaret ederek, "Türkmenistan Tanıtım Günleri, iki ülkenin birbirini tanıması açısından önemli bir etkinliktir. Önümüzdeki günlerde kalabalık bir heyetle ata toprağımız olan Türkmenistan'ın Aşkabat kentini ziyaret edeceğiz. Yapacağımız ziyaretin Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ticari ilişkinin gelişmesine büyük katkısı olacaktır. Öte yandan Mersin'in ticari anlamdaki ilişkilerini geliştirmesinde 'Kardeş Şehir' uygulamaları önemlidir. Genel olarak baktığımızda Türkmenistan ile Türkiye'nin kardeş olduğunu biliyoruz. Ancak, detaylı bir değerlendirme sonrasında Aşkabat ve Mersin illeri arasında bir kardeş şehir anlaşmasının tesis edilmesi, ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacaktır" dedi.
Güzeloğlu, Türkmenistan'da en fazla yatırım yapan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu iki ülke arasındaki dış ticaretin 1.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, Türkmenistan'ın güçlü ve güzel bir geleceğe doğru yol almasındaki en büyük katkı sağlayıcısının Türkiye olacağını da sözlerine ekledi.
Türkmenistan Ekonomi-Kalkınma Bakanı Beşimmurat Hocamuhammedov ise, 'Türkmenistan Tanıtım Günleri Etkinliği'nin Mersin'de yapılacak olmasının kendileri açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Etkinliğin Mersin'de gerçekleştirilecek olmasını bazı nedenlere bağlayan Hocamuhammedov, şunları kaydetti; "Mersin'in ayrıcalıklı kılınmasının önemli nedenleri, en eski Sanayi ve Ticaret Odası'nın burada yapılandırılmış olmasıdır. Serbest Bölge'ye sahil olan Mersin'in, Teknolojik Kalkınma Bölgesi'nin bulunması ve ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inandığımız bir limana sahip olması bizim açımızdan Mersin'e ayrı bir önem katmaktadır."
Türkmenistan Denizcilik-Ulaştırma Bakanı Meylis Mütdikov da, Mersin Limanı'nın ticari anlamdaki önemine değinerek, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişerek devam edeceğine inandığını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Türkmen bakanlar tarafından Güzeloğlu'na Türkmenistan'ı tanıtıcı dokümanlar takdim edilirken, Güzeloğlu ise Türkmen bakanlara Mersin'de üretimi yapılan zeytin ürünlerinden oluşan bir hediye paketi verdi.
haberciniz.biz