Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin marinalarında verdiği kaliteli hizmet ve doğal güzellikleriyle Akdeniz havzasında yüksek rekabet potansiyeline sahip hale gelmeye başladığı belirtildi. Talebi karşılamakta zaman zaman güçlük yaşadıklarını anlatan sektör temsilcileri, yeni marinalar yapılması için bürokratik engellerin kaldırılmasını istiyor.
Deniz Turizmi Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkan Bezirgan, sezon bitmiş olmasına rağmen Türkiye'deki marinaların doluluk oranının yüzde 80 olduğunu söyledi.
Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 22 marina bulunduğunu ifade eden Bezirgan, ''Belgeli marinalar yaklaşık 19 bin bağlama kapasitesine sahip. Marinalardaki doluluk oranı iyi. Yaz aylarında doluluk oranı yüzde 100'ü buluyor. Türkiye'nin yat turizminde Akdeniz çanağındaki payı yüzde 11. İtalya, Fransa ve İspanya'nın lider olduğunu bu sektörde Türkiye'nin daha fazla yatırım yapması gerekiyor'' dedi.
Balıkçı barınakları marina olsun
Ege ve Akdeniz'in yanı sıra Karadeniz kıyı kesiminde de marinacılık konusunda adımlar atılması gerektiğini belirten Bezirgan, Karadeniz'deki atıl balıkçı barınaklarının marinaya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin yat turizminden hak ettiği payı alabilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Bezirgan, şöyle konuştu:
''Daha önceden belirlenmiş olan uygun bölgelere marinalar yapılmalı. Marinaların havaalanlarına yakın olması gerekiyor. Çünkü yatçılar zengin iş adamları ve zaman onlar için çok önemli. Uçaktan indikten sonra kısa bir yolculuk yaparak yatlarının bağlı olduğu marinaya ulaşmaları gerekiyor. Bu sorunun çözümü için marinalara yakın bölgelere havaalanları da yapılabilir. Ayrıca yeni marina yapımında yatırımcının önüne çok fazla bürokratik engeller çıkıyor. Türkiye'de şu anda bir marinanın yapımı en az 5 yıl sürüyor. Bu sektörde gelişmek istiyorsak yatırımcının önündeki bürokratik engelleri kaldırmalıyız.''
Türkiye'nin yeni yat inşası ve yatların bakım onarımı konusunda da oldukça başarılı olduğunu ifade eden Bezirgan, Tuzla ve Antalya serbest bölgelerinin en çok tercih edilen yerler olduğunu kaydetti.
Bezirgan, gulet yapımıyla işe başlayan sektörün artık 60 metreyi bulan mega yatlar inşa ettiğini belirtti.
Yatçıların özgürlüğüne düşkün ve doğayla baş başa kalmayı tercih eden insanlar olduğuna işaret eden Bezirgan, ''Türkiye'nin kıyılarında yapılaşma çok fazla değil. Çok sayıda bakir koyumuz bulunuyor. Denizlerimiz temiz, özgür olmayı seven bu insanlar diledikleri yerden denize girebiliyorlar. Türkiye bu anlamda yatçılar için çok uygun bir yer. Bundan dolayı Türkiye kıyıları son yıllarda 50 metre üzerindeki mega yatlara çok fazla ev sahipliği yapmaya başladı'' dedi.
Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi ise Türk denizciliğini tanıtmak için katıldıkları Barcelona Boat Show fuarında yoğun ilgi gördüklerini söyledi.
Türkiye standını ziyaret eden çok sayıda kişinin yat yaptırmak veya mavi yolculuğa çıkmak istediklerini belirterek kendilerinden bilgi aldığını kaydeden Mengi, her geçen yıl artan bu talebin karşılanabilmesi için yeni marinalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Marmaris'teki marinaların şu anda yaklaşık yüzde 90 doluluğa sahip olduğuna dikkati çeken Mengi, yaz aylarında marinaların talebi karşılamakta sıkıntı çektiğini ifade etti.
Mengi, Marmaris'e bu yıl 6 bin 656 yatın giriş yaptığını bildirdi.
AA