Türkiye'nin ikinci denize dolgu havalimanı

Türkiye'nin ikinci denize dolgu havalimanı Rize'de yapılacak. 766 hektar alandan oluşacak proje sahasında yaklaşık 266 hektarlık alanda deniz dolgusu yapılacak.

Ordu-Giresun Havalimanından sonra Türkiye’de denize dolgu ile inşa edilecek ikinci havaalanı olan Rize-Artvin Havalimanı için 266 hektar alanda deniz dolgusu yapılacak.

Rize’de havalimanı yapılması için yürütülen çalışma kapsamında hazırlanan rapora göre, havalimanının bugünkü şartlarda yapılması halinde, yıllık ortalama 850-900 bin yolcu ve günde ortalama 15-20 uçuş kapasitesinin oluşacağı tespit edildi. Havaş’ın Rize’ye günde 17 otobüs seferi düzenlediği ve özel araçları ile birlikte Trabzon Havalimanı’nı kullanan günlük yolcu sayısının ortalama 2 bin 500 olduğu gözönüne alınarak, Rize-Artvin Havalimanı’nın inşası kararlaştırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı için çalışma başlatılan Rize-Artvin Havalimanı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

260 HEKTAR ALAN DENİZ DOLGUSU YAPILACAK

ÇED raporunda, Rize’nin Pazar İlçesi ile Yeşilköy yerleşim yerleri arasında yapılması planlanan ve Rize ve çevresinde bulunan illerin güvenli, hızlı ve temiz bir ulaşım yoluna kavuşmasını sağlayacak projenin, Türkiye için önemli bir yatırım olacağına vurgulandı. 766 hektar alandan oluşacak proje sahasında yaklaşık 266 hektarlık alanda deniz dolgusu yapılacak. Havalimanının inşaatı aşamasında 300, işletme aşamasında ise 1000 personelin çalışması planlanıyor. Havalimanı Rize şehir merkezine 34, Artvin’e ise 123 kilometre uzaklıkta olacak.

SAATTE 36 UÇAK İNİP KALKABİLECEK

Rize Havalimanı projesi kapsamında saatte 36 uçağın iniş kalkış yapabileceği 45 metre eninde ve 3 bin metre uzunluğunda pist, 240 x 120 metre boyutlarında 1 adet apron inşa edilecek. Genel olarak yolcu ve kargo uçaklarına hizmet verecek olan Rize Havalimanının ayrıca kompozisyon sınıfı D, türbülans sınıfı ağır, kalkış ağırlığı 150 bin  kilogramdan fazla olan uçaklara hizmet vermesi bekleniyor. 2017 yılında işletmeye açılması planlanan havalimanının öngörülen ekonomik ömrünün 25 yıl olduğu belirtilen  raporda, bu ekonomik ömrün devamlılığı için gereken bakım ve onarım çalışmaları, gelişen teknolojiye ayak uydurularak havalimanının kullanım talebi doğrultusunda yapılacak.

520 MİLYON LİRA MAL OLACAK

Raporda ülke genelinde 2014 yılında yaklaşık olarak 140 milyon olan yolcu sayısının, 2017’de 168 milyona, 2023 de ise 225 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Teknolojik olarak son gelişmelere uygun ekipman ve malzemeler kullanılarak yapımı planlanan Rize - Artvin Havalimanının, 2014 yılı birim fiyatları ile altyapı için 400 milyon lira, üstyapı için ise 120 milyon lira olmak üzere 520 milyon liraya mal olması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Türkiye'nin Göz Bebeği TCG Büyükada, Yeni Yılda Nöbette
Samsun Terme Çayı Islah Ediliyor
Karadeniz'in Unutulan 'Taka'sı Yeniden Hayat Buldu
Samsun'da Kasım Ayında 114 Milyon Dolarlık İhracat
Çanakkale'de 45 Kaçak Göçmen Yakalandı