Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bölünmüş yolları yapmasaydık Türkiye'nin karayolu ağındaki trafik yükü İstanbul ve Ankara'nın trafiğinden beter olacaktı. Şimdi bile o sinyalleri alıyoruz. Bayramlarda, yılbaşı gibi önemli günlerde belirli akslarda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Sanayi Şurası kapsamındaki Bakanlar Oturumu'nda yaptığı konuşmada, yapılan üretim istenilen noktaya ulaştırılamıyorsa bunun hiçbir önemi olmadığını, bunun da iletişim ve ulaşıma duyulan ihtiyacı ortaya koyduğunu söyledi.
"Ülkemiz son 10 yılda orataya koyduğu büyümeyi gelecek 10 yılda sürdürmesi ve 10 büyük ekonomi arasına girmesi için mutlaka ulaşım ve iletişim yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi gerekiyor" diyen Yıldırım, Türkiye'nin geçen 11 yılda büyüdüğünü, daha zengin bir ülke olmaya gayret ettiğini, bunu kamu-özel tüm kesimlerin katkısıyla yaptığını ifade etti.
Bunun arkasındaki en önemli faktörün güven ve istikrar olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin attığı adımlarla çeşitli alanlarda kayıp yıllarını telafi ettiğini dile getirdi.
Türkiye'nin bugün 238 noktaya uçar hale geldiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin bu anlamda büyük bir başarıya imza attığını, dünyanın 7'inci, Avrupa'nın 3'üncü sırasında bir bayrak taşıyıcıya sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, "Havacılıkta rekor üstüne rekorlar kıran, dünaya parmak ısırtan bir noktaya geldik" dedi.
Türkiye'nin dünya havacılığından aldığı payın 3 kat arttığına dikkati çeken Yıldırım, bütün bunların Türkiye'yi dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapmaya zorladığını ifade etti.
"En önemli kaynak dinamik nüfusumuz"
Binali Yıldırım, Türkiye'nin çok büyük yeraltı zenginliklerine sahip olmadığını, ancak en önemli zenginliğini insan kaynağı ve dinamik nüfusun oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'nin ihracatını 4 kat artırdıysa bunun arkasında yapılan yolların olduğunu vurgulayan Yıldırım, son 10 yılda demiryollarına 40 milyar lira harcandığını, 2003'ten bu yana 1 yılda yapılan demiryolu uzunluğunun 172 kilometreye çıktığını ifade etti.
Ülkelerin bir araya gelerek krizden nasıl çıkılacağını konuştuklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Krizden çıkmanın yolunu Türkiye bütün dünyaya gösterdi. 5 seanstan sonra anladılar krizden çıkmanın yolu yatırımlara hız vermek. Türkiye baştan beri bunu yaptı. Alt yapı yatırımlarına hiç ara vermedik, aynı hızla devam ettik. Algıyı değiştirdik. Anadolu'ya gittiğinizde 3 bin 900 noktada çalışan makinaları, insanları gördüğünüz zaman siz bu ülkede kriz var diyenlere güler geçersiniz ."
Bölünmüş yollarla yapılan tasarruf
Türkiye'nin motorlu araç sayısının 2002'den bu yana yüzde 100 atarak 17,6 milyona çıktığını ifade eden Yıldırım, "Bölünmüş yolları yapmasaydık Türkiye'nin karayolu ağındaki trafik yükü İstanbul ve Ankara'nın trafiğinden beter olacaktı. Şimdi bile o sinyalleri alıyoruz. Bayramlarda, yılbaşı gibi önemli günlerde belirli akslarda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
Yıldırım, 10 yılda 16 bin 800 kilometre bölünmüş yol yaptıkları böylece bu alandaki kapasitenin 23 bin kilometreye ulaştığını belirtti.
Bakan Yıldırım, yapılan bölünmüş yollarla yakıt ve zamanla yılda 15,5 milyar lira tasarruf sağlandığını, bölünmüş yolların maliyetinin 60-65 milyar lira olduğu dikkate alındığında harcanan paranın 4 yılda geri döndüğünü söyledi.
Altyapı projelerinde fizibiliteye bakılmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, altyapı yatırımlarında stratejik kararlar verilerek, ülkenin geleceğine yönelik adımlar atılabileceğini ifade etti. Yıldırım, "Talebin sizi zorladığı yere yol yaparsanız Türkiye'yi dengeli kalkındıramazsınız. Onun için yol ağımızı son 10 yılda ağırlıklı olarak Ankara'nın doğusunda artırma gayretinde olduk" diye konuştu.
Bölünmüş yollarla birbirine bağlanan il sayısındaki artışa ve ölümlü kazalardaki gerilemeye dikkati çeken Yıldırım, "Yolları böldük ülkeyi birleştirdik, yolları böldük hayatları birleştirdik" dedi.
Bakan Yıldırım, ayrıca yapılan bölünmüş yollarla, trafikte fazladan yakılan yakıtın azalmasıyla 2,5 milyon ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşmesini sağladıklarını belirtti.
"Afrika'dan Avrupa seviyesine çıktık"
Denizciliğe verilen destekleri de anlatan Yıldırım, ülkenin denizcilik filosunun güçlendirildiğini ve dış ticarette denizciliğin öneminin arttığını belirtti. Yıldırım, Türkiye'nin denizcilikte yük taşımada dünyada 13. ülke noktasına geldiğine işaret etti.
Türkiye'nin emek yoğun üretimden akıl yoğun üretime geçtiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye uzun yıllar üretti ama aklı başkalarından aldı. Aklı başkalarından aldığınız zaman lider ülke olamazsınız, söz sahibi, karar verici ülke olamazsınız. Türkiye'nin karar verici ülke olması için aklı da bilgiyi de kendisinin üretmesi ve kullanması lazım. Bunları üretime ve refaha dönüştürmesi lazım. Bunu da yapacak hale geldik. Ülkemizi iletişimde Afrika seviyesinden aldık, Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına soktuk ."
Yıldırım, Türkiye'nin yazılım alanında çok daha katma değerli ürünler ortaya koyması ve teknolojik ürünleri kendisinin üretmesi gerektiğini söyledi.
Binali Yıldırım, bakanlık olarak şurada ortaya konulacak her türlü vizyonun, hedefin gerçekleştirilmesi için üzerlerine düşün görevleri yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
virahaber.com