Türkiye'de insansız deniz aracı üretiliyor

Savunma sanayinde önemi sürekli artan daha önce ihtiyaç anında değişik ülkelerden talep ettiğimiz su altı arama kurtarma ve mayın temizleme araçları artık Türkiye'de de üretiliyor.

Dünyada sınırlı sayıda ülkede üretilebilen insansız deniz araçları, artık Türkiye'de de üretiliyor

Dünyada sınırlı sayıda ülkede üretilebilen insansız deniz araçları, artık Türkiye'de de üretiliyor. Üretici firmanın CEO'su Turgay Maleri, “Eskiden asker ve ordularla fethedilen yerleri, artık teknolojimizle fethedebilmeyi öngördük” dedi.

Savunma sanayinde önemi sürekli artan daha önce ihtiyaç anında değişik ülkelerden talep ettiğimiz su altı arama kurtarma ve mayın temizleme araçları artık Türkiye'de de üretiliyor. Yazılımından donanımına tamamen Türk mühendisleri tarafından üretilen araçlar teknolojik alanda Türkiye'nin göğsünü kabartacak güçte.

Dünyada sadece birkaç gelişmiş ülkede üretilebilen insansız deniz araçlarının Türkiye'deki üretici firmasının ceo'su Turgay Maleri ürettikleri insansız deniz araçlarının tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiğinin söyledi.

Maleri, araçların Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TÜBİTAK'ın destekleriyle geliştirildiğini ifade etti. Araçların yurt dışından alınması yerine Türkiye'de üretilmesinin önemine dikkat çeken Maleri, şu ifadeleri kullandı: “İnsansız deniz araçlarının Türkiye'de üretilmesinin büyük avantajları var. Bir kere yazılım olarak kesinlikle yurtdışına bağımlı kalmıyoruz. Ve bu yazılımla ilgili yapılabilecek her türlü değişiklik artık bizim mühendislerimiz tarafından yapılıyor. Bu araçları Türkiye'de milli olarak geliştirmenin verdiği gururla, bunlara “Çanakkale”, “Gelibolu” gibi milli isimler verelim istedik. En derin yerlerde görev yapabilen bu robotların Türkiye'de yapılıyor olması, başka ülkelere de bu teknolojiyi transfer etmemizi mümkün kılıyor. Hala denizlerde ve okyanuslarda 1. ve 2. Dünya savaşlarından kalma mayınlar var. Ve bunların temizlenmesinde bazı zorluklar yaşanıyor. Bazen derinlere dalınamıyor. İşte bu mayınları görüp yok edebilecek deniz araçlarına ihtiyaç vardı. İnsansız araçlarımız binlerce metre derinliğe dalıp, üzerindeki kamera ve ışık sistemleriyle mayınları tespit edip yok edebiliyor. Bu araçlar sayesinde, daha önce askerlerle, ordularla fethedilen yerleri, bizler artık teknolojimizle fethetmeyi öngördük. İnsansız deniz araçlarının yanında kara araçlarının da çalışmalarını sürdürüyoruz. Biz bunları dünyada üretebilen birkaç ülkeden biriyiz.”

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu