Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu gerçekleşti

İMEAK DTO İzmir Şubesi ve Yunanistan İzmir Konsolosluğu işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye–Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu, iki ülkenin iş dünyasını bir araya getirdi.

Türkiye ve Yunanistan arasında iş birliği konularının değerlendirildiği ‘Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu’ iki ülkenin iş dünyasını İzmir’de buluştururken, Midilli-İzmir seferlerinin de 2017’de başlayacağı müjdesi verildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Yunanistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu işbirliğiyle İzmir ve Yunanistan arasında ticari ilişkileri geliştirmek için Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu gerçekleştirildi. Bir otelde yapılan forum kapsamında 5 ayrı odak gurup toplantısında, Deniz Turizmi ve Turizm Sektöründe Yatırımlar konusunda işbirliği imkânı değerlendirildi. Forumun açılış törenine ev sahibi İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Loukakis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren Türk ve Yunan firmalarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Yusuf Öztürk, “Ülkelerimizin en büyük gücü, coğrafi güzelliği ve tarihi zenginliği barındıran Ege’nin bahşettiği turizm imkânıdır. El ele verip ortak tanıtım kampanyası düzenleyerek Ege’yi dünyaya birlikte tanıtabiliriz. Ege’nin her iki yakasını bir turizm paketi olarak pazarlayabiliriz. Türkiye’nin Ege kıyıları ile Yunanistan’ın adalarını ve ana karasını yeni ulaşım yatırımları ile yakınlaştırabiliriz. Türkiye’yi, Ege adalarının tedarik deposu haline getirebiliriz. Marina ve liman işletmeciliği alanında mevcut yatırımlara yenilerini ekleyebiliriz. İş adamlarımızı ortak yatırım için teşvik edebiliriz. Vize işlem ve prosedürlerini kolaylaştırıp, yeni deniz hatları oluşturup Ege’yi adalara daha sıkı bağlamalıyız. İzmir Saat Kulesinin önünden kalkan gemilerle Midilli’ye gidebilmeliyiz. İki ülkenin liderlerinin buluşmasının gündemlerinden birini oluşturan Selanik-İzmir Ropax hattı ile Balkanlara yönelik yeni bir hat kurabiliriz. Elbette bu adımlar için Türk ve Yunan resmi kurumlarının ve girişimcilerinin elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu.

'Avrupa’ya üç koldan giriş sağlanacak'

İzmir-Midilli vapur seferlerinin iki ülke için büyük önem taşıdığına işaret eden Öztürk, şunları söyledi: “Bu çok önemli gelişme hem turizm hem iki halkın iç içe olması açısından. Ulaşım ağıyla İzmir’i Selanik ile birleştirdiğimizde Avrupa’ya üç koldan TIR’larımız giriş yapacak. Bunlar çok önemli gelişmelerdir. Dolayısıyla burada Yunan hükümetinin de Türk hükümetinin de elinden geldiğince bu projenin gerçekleştirilmesi için çaba göstereceğinden eminim. Sadece turizm ya da taşımacılık açısından bakmamak lazım önemli olan iki ülkenin daha sıcak ilişkilerle bağlantılı olmasıdır.”

Midilli seferleri 2017'de başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir ile Midilli arasında uzun süredir çalışmaları devam eden vapur seferlerinin müjdesini verdi. 2017 yılının ikinci yarısında gelecek yüksek hızlı gemilerle seferlerin başlayacağını duyuran Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilişkileri geliştirmek için çalışmamız var. Belki bu yıl gerçekleştiremeyeceğiz ama 2017’nin ortalarından itibaren hızlı deniz ulaşım araçlarıyla Midilli-İzmir arasında seferlere başlamayı düşünüyoruz” dedi.

Seferler için iki gemi almayı planladıklarını aktaran Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gemilerin hızları 32 knot hızında olabilecek. Yunanistan hükümetiyle mutabık kalınmasıyla o gemilerimizin gelmesiyle Midilli-İzmir arasında sefer düzenleyeceğiz. Bizim için en uygun yer Midilli olacaktır. Bunu 2017’de büyük ihtimalle gerçekleştireceğiz. Bu süreçte Metin Akdurak ve yetkililerin katılımıyla Midilli’ye de inceleme ziyaretinde bulunacağız.”

'Teknik kısmını inceleyeceğiz'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanından İzmir-Midilli müjdesi aldıklarını söyleyen Yunanistan’in İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ise “Yaklaşık 4.5 yıldır İzmir’deyim ve bu süreçte Sayın Kocaoğlu ve Vali Toprak ile başarılı çalışmalara imza attık. İzmir-Selanik hattının önümüzdeki süreçte hayata geçmesi bu tür forumların sayesinde hızlanacaktır. İzmir-Midilli hattının pratik olarak nasıl hayata geçirileceğine ve teknik olarak nelerin yapılması gerektiğini inceleyeceğiz” diye konuştu.

Başkonsolostan özel sektöre çağrı

2017 yılında seferlerin başlamasını değerlendiren Başkonsolos Theodore Tsakiris, şunları söyledi: “Ben bu tarih konusunda Başkan Kocaoğlu ile aynı fikirdeyim. 2016 yılı sonuna kadar bu işi yapmamız yeterli olmaz. Ama 2017’de bunu gayretlerimizle sonuçlandırıp, hayata geçireceğiz. Bu süreçte özel sektörden destek bekliyoruz.”

İzmir Valisi Mustafa Toprak da Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının iki ülke arasındaki iş birliğini arttırdığını ifade ederek, “Son dönemde iki ülke arasında ticari ilişkilerin artması için çeşitli mekanizmalar geliştirilmiştir. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler, somut sonuçların elde edilmesinde önemli bir kazanç olmuştur. Türkiye ile Yunanistan arasında iyi giden ilişkiler bu çalışmaların somut sonuçlarıdır” dedi.

'Rakip değil ortak olarak bakmalıyız'

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da, “Ev alma komşu al” atasözüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Küresel ekonomi öyle bir süreçten geçmektedir ki, sınırlar ortadan kalkmış, küsler barışmış, ülkelerin değil şehirlerin işbirliği daha öncelikli olmuş, yerelden kalkınma öne çıkmıştır. Bu kapsamda, birbirimize rakip gözüyle değil, partner gözüyle bakmalı ve işbirliklerimizi bu şekilde değerlendirmeliyiz. Geçmişte yeterince vakit kaybettiğimiz inancındayım ve bizim için, artık birlikte iş yapma zamanıdır. Her iki tarafın siyasi iradesinin de bu yönde samimi hareket ediyor olmaları bu süreci daha da kolaylaştırmaktadır. Bu bizim için bir şanstır.”

'Bu görüşmeler milat olsun'

İzmir ile Yunan Adaları arasında feribot seferlerinin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Ender Yorgancılar, İzmir’in yat limanındaki konumunun önemli olduğunu, marina turizmi ile ilgili ortak işbirliği yapılabileceğini ifade etti. Yorgancılar, özetle, karşılıklı ulaşım imkanlarının zenginleştirilmesi gerektiğini belirterek "Bununla birlikte en azından iki günlük vizesiz geçiş imkanı ve bürokraside de bazı kolaylıkların hayata geçirilmesi neticesinde, ortak destinasyon oluşturarak dünya turizminde söz sahibi olabiliriz. Sınırların olmadığı bir yapı içerisinde, güçlü yanlarımızı birleştirip, farklılıklarımızla zenginleştirebiliriz. Bu bizlerin elinde. Gelin güçlerimizi ortaya koymaktan çekinmeyelim ve ortak payda da birleşelim. Ve bugün bizler için bir milat olsun” diye konuştu.

ViraHaber.com

TURİZM Haberleri

Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı