Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'nin 16 milyar dolarla, 9 ülke ile birlikte, görünmezlik özelliği olan F-35 uçaklarının üretiminde yer aldığını belirterek, "F-35, insanlı son savaş uçağı olacak, bundan sonraki savaş uçaklarının insansız olması hedefleniyor." dedi.
Özlü, "Türkiye'nin son 13 yılına damga vuran 140 milyar dolarlık mega projeleri arasında yer alan 26,1 milyar dolarlık savunma sanayi projeleri" hakkında açıklamalarda bulundu.
16 milyar dolarlık "müşterek taarruz uçağı" denilen F-35 uçağı projesinin, dünyanın en büyük ve en geniş kapsamlı projesi olduğunu vurgulayan Özlü, 9 ülkenin yer alacağı bu projede yaklaşık 3 bin uçak üretileceğini, Türkiye'nin de 116 uçak alacağına işaret etti. Özlü, bu projede Türkiye'nin payının yüzde 3,3 olduğunu belirtti.
Bu projede ABD'nin 2 bin 400 uçak alacağını ifade eden Faruk Özlü, proje kapsamında 3 tip uçak üretileceğini söyledi. Özlü, 3 bin uçak tamamlandıktan sonra, 3 bin uçak daha üretilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, bu projeyle F-35 uçaklarının, F-16 uçaklarından sonra ülke envanterine gireceğini belirterek, şöyle konuştu:
"F-16 uçakları uzun süre önce envantere girdi. Bu uçaklar kısmen modernizasyona tabi tutuldu ama gelecek on yıllarda ömürlerini tamamlayacaklar. F-35 uçaklarının en büyük özelliği görünmezlik özelliğidir. Radarlara karşı yakalanma riski en az olan uçaklardır. Dünyanın en modern savaş uçağı diyebileceğimiz uçaklardır. Türkiye 9 ülke ile birlikte bu projeye katıldı. Türkiye TAİ'de, Northrop Grumman firmasıyla birlikte ön orta kompozit gövdeyi üretecek. Bu projede ASELSAN'ın da iş payı var.
Türkiye, 16 milyar dorlarlık projede, yaklaşık 8 milyar dolarlık iş payı aldı. Yani verdiği paranın yarısını iş payı olarak alacak. Hava kuvvetleri envanterinde iki tip uçak olur, F-16 varken F-4'ler vardı. F-4'ler ömrünü tamamladı; şu anda F-16'lar var, F-5'ler de eğitim için kullanılıyor. F-35 uçaklarının envantere girmesiyle birlikte, gelecek on yıllarda F-35 uçakları ve Türkiye'nin geliştirmeyi planladığı milli muharip uçak envanterde olacak."
Özlü, F-35 uçaklarının insanlı son savaş uçağı olacağını, bundan sonraki savaş uçaklarının insansız olmasının hedeflendiğine dikkati çekti.
Geçmiş yıllarda bu projenin hazırlık çalışmalarına katıldığını anımsatan Özlü, "Çalışmalar sırasında 8 yıl önce ABD'ye gitmiştim. Orada 'siz Avrupa'nın savaş uçağı eurofighter üretiyorsunuz, burada ne işiniz, niye geldiniz?' dediğim İtalyan general, 'eurofighter bugünün uçağı ama F-35 yarının uçağı, o yüzden buradayız' demişti. Bu bakımdan Türkiye akıllı davranmıştır; bu projede hem iş payı alıyor, hem de hava gücünü, dünyanın en modern uçağı olan F-35'lerle güçlendiriyor." ifadesini kullandı.
Üzerinde top olan helikopter
Özlü, diğer savunma sanayi projeleri hakkında da bilgi verdi. 3,3 milyar dolarlık Atak helikopterini anlatan Özlü, "Bu helikopteri iki konfigürasyonda üreteceğiz. Birincisi helikopter üzerinde top olan sistem, ikincisi ise helikopter üzerinde hava ve yer füze sistemlerinin olduğu konfigürasyon, yani daha fazla elektronik harp sistemlerinin takılı olduğu model. Bunların üretimi devam ediyor. Envanterde 9 adet var ama bunlar ilk versiyon; toplamda 51 adet üreteceğiz. Üstünde burun topu, gece görüş cihazı var. Teröristi gördüğünüz zaman müdahale edebileceğiniz etkili ve güçlü bir silah." değerlendirmesini yaptı.
Özlü, 2,7 milyar dolarlık yeni tip denizaltı projesi hakkında da bilgi verdi. Gölcük'te 6 denizaltı üretileceğini belirten Özlü, "Havadan bağımsız tahrik sistemi olan, dünyanın en modern denizaltılarından birisi. Bir Alman firmasıyla müştereken çalışıyoruz. İlk teslimatı 2018'de yapılacak ve her yıl bir denizaltı teslim edilecek." diye konuştu.
Faruk Özlü, 1,7 milyar dolarlık A400M ulaştırma uçağı projesinin, Türkiye'nin çok eskiden beri ortağı olduğu Avrupa projesi olduğunu söyledi. Bu uçağın nakliye uçağı olduğuna değinen Özlü, proje kapsamında toplam 180 uçak üretileceğini, Türkiye'nin 10 uçak alacağını, 2 uçağın da envantere girdiğini bildirdi.
"Uçaklara ödenecek para kadar iş payı aldık"
Özlü, bu uçak projesinde, alınacak uçaklara ödenilecek para kadar iş payı aldıklarını söyledi.
170 adet M60 tankını Kayseri'de modernize ettiklerine işaret eden Özlü, projenin maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu ifade etti. Özlü, hareketli halde atış yapabilen bu tankların aktif olarak kullanıldığını belirtti.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, 600 milyon dolarlık mayın avlama gemisi projesi hakkında da bilgi verdi. İstanbul Pendik Tersanesi'nde üretilen 6 geminin envantere alındığını kaydeden Özlü, bu gemilerin dünyanın en modern mayın avlama gemileri olduğunu ifade etti.
Özlü, 600 milyon dolarlık projeye sahip sea hawk deniz helikopterinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın kullandığı helikopterler olduğunu bildirdi.
Son olarak 500 milyon dolarlık altay milli tankı projesine değinen Özlü, "Türkiye'nin gözbebeği ve gururu olan proje. Tamamen Türkiye'nin tasarımı, lisans hakları bize ait, testleri tamamlanma aşamasında, seri üretim noktasında. Otokar firması ana yüklenici. Kabul testlerinde olumlu sonuçlar aldık. Tankın atış kontrol sistemlerini Aselsan, topunu Makine Kimya, zırhını Roketsan üretiyor." bilgisini verdi.
Özlü, gelecek dönemde 250 adet tank üretilmesinin hedeflendiğini söyledi.
"Türkiye, savunma harcamalarında ilk 10'u zorluyor"
"Türkiye'nin savunma sanayiinde hangi noktada olduğunun" sorulması üzerine Özlü, Türkiye'nin savunma harcamaları bakımından dünyada 15. ülke konumunda olduğunu ama ilk 10 ülkeyi zorladığını dile getirdi.
Faruk Özlü, Türkiye'nin savunma harcaması yaparken, akıllı bir politikayla savunma sanayisini de geliştirdiğini vurguladı.
Türkiye'nin terörle mücadele ederken, savunma sanayi alanında ürettiği teçhizat ve ekipmanları kullandığını ifade eden Özlü, en çok, tamamen yerli üretim olan kirpi araçları ve jammerlerin kullanıldığını belirtti.
Özlü, terörle mücadelede en çok kaybın, uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcılarla yapılan saldırılardan kaynaklandığını vurgulayarak, "Bu nedenle, bu konuda yetkin 3 firmamızın ürettiği jammerlerle bu saldırıları önlemeye çalışıyoruz." dedi.
Terörle mücadele edilirken, sivil insanların hayatına zarar verilmemesi için operasyonların itinayla, adeta "iğne ile kuyu kazar" gibi sürdürüldüğünü işaret eden Faruk Özlü, "Bu yüzden uzun sürüyor ama operasyonlar başarılı oluyor." ifadesini kullandı.
ViraHaber.com