Doğalgazda ithal kaynaklara bağımlı olan Türkiye, kışın arz sıkıntısı yaşamamak için Katar’dan ekstra LNG alacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar ziyaretinde 350 milyon dolarlık sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) siparişi verdiklerini açıkladı. Yıldız, ocak ve şubat ayında aşırı soğuklar olacağının söylendiğini ifade ederek, “İzmir Aliağa’dan girmek üzere beş kargoluk LNG siparişi verdik. Bunun da yaklaşık tutarı 350 milyon dolar” diye konuştu.
İZMİR’E BEŞ GEMİ LNG
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen Hazar Forumu’nda soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, Başbakan Erdoğan ile önceki gün ziyaret ettikleri Katar’ın LNG alanında önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Yaklaşık 5 kargoluk, bizim aralık, ocak ve şubat ayındaki doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak üzere enerji siparişi verdik” diye konuştu. Bu ay ilk kargonun geleceğini anlatan Yıldız, Ocak’ta 2, Şubat’ta da 2 kargo geleceğini belirtti.
LNG TESİSİNDE ORTAKLIK
Katarlılarla Türkiye’de ortak LNG terminali yatırımı yapılması konusunda ise Yıldız, “Katar LNG üretimi konusunda dünyanın ilk üç ülkesi arasında ve yaklaşık 120 milyar metreküple de ilk sıralarda. Gazın sahibinin burada bir LNG tesisinin de bulunmasını istiyoruz. Üretici ülkelerin de burada yatırımları olmalı. Ancak yeni bir tesisin yapılmasından ziyade, büyük ihtimalle mevcut tesislerden birinde ortak çalışılacak. Marmara ve Aliağa’da LNG tesisler var” dedi.
IRAK DEMEK Kİ REDDETTİ
Bakan Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin el-Şehristani’nin Türkiye tarafından önerilen üçlü mekanizmayı reddettiği haberlerinin sorulması üzerine şunu söyledi: “Demek ki reddetmişlerdir. Biz Bağdat ziyaretinden önce o metin üzerinde mutabık kalarak, Bağdat’a gittik. Müzakereler hala devam ediyor. Müzakere sürecinde bu gelişmeler yaşanabilir. Hep beraber izleyeceğiz. Biz önceden mutabık kaldığımız metinde üçlü mekanizmanın ilerletilmesi lazım geldiğini söyledik. Şu an kendi içlerinde değerlendiriyorlar. Türkiye burada üzerine düşeni yaptı, gelişmeleri izliyoruz. Bunun Irak için doğru olacağı kanaatindeyiz, istenilen sonuca ulaşılamazsa yoklukta buluşulmuş olur. Türkiye olumlu duruşunu sergileyecek. Mutlaka varlıkta buluşulması ve artan üretim kapasitesinin değerlendirilmesi lazım.”
BAE GİTTİ, KATAR GELDİ
CNNTürk’ün canlı yayında Taner Yıldız, “Katar’dan yeni bir sermaye akışı da gündeme gelecek” dedi. Yıldız, Katar ile Afşin-Elbistan konusunda anlaşmanın üç ay içinde imzalanabileceğini kaydetti. Abu Dhabi National Energy Co TAQA’nın Afşin-Elbistan’a 8 bin MW kapasiteli yatırımını 2014’e ertelediğini açıklamış, Türkiye yeni arayışlara girmişti.
TEMA’YA YANIT
TEMA Vakfı’nın, Konya’nın Karapınar İlçesi’ne yapılacak termik santralin çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini içeren raporuna yönelik ise Taner Yıldız, şunu söyledi: “Bir işin nasıl olmayacağını değil nasıl olacağını tarif etmeleri lazım. Bir başka sivil toplum örgütü ‘nükleer patlar, kömür isli paslı, rüzgâr kuşları öldürüyor, su kaynakları coğrafyayı bozuyor, gaz ithal’ dedi. ‘Ne yapmak istersiniz’ dedim, ‘ben o kısmına karışmam’ dedi. Çevreyle alakalı temiz kömür teknolojileri var. Yüzde 25 maliyet artışıyla akışkan yataklı kömür teknolojileri var. Çevre şartlarında santraller var. TEMA’ya hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Çevreye herhangi bir sıkıntı doğurmayacağız.”
virahaber.com