Hollanda Wageningen Üniversitesi işbirliğinde "Doğu Karadeniz'de Midye Yetiştiriciliği" projesi yürütülüyor. Trabzon'un Yomra ilçesinde, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ile Hollanda Wageningen Üniversitesi işbirliğinde yürütülen, "Doğu Karadeniz'de Midye Yetiştiriciliği" projesi kapsamında kafes yetiştiriciliği alanına ve bu alandan yaklaşık 1 mil açığa şamandıra sistemi kurularak midye bırakıldı.
SUMAE Müdürü İlhan Aydın, çevresel kirlilik, nüfus artışı, küresel ısınma ve aşırı avcılığın doğal stokların azalmasına ve avcılıktan elde edilen miktarın düşmesine sebep olduğunu söyledi.
Kıyı alanında yapılan su ürünleri yetiştiriciliğinin son yıllarda arttığını ancak henüz ihtiyacı karşılamadığını belirten Aydın, "Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek gerekiyor. Dünyada midye üretimi 2 milyon ton civarında. Bu miktarın yüzde 95'i yetiştiricilikten, yüzde 5'i ise avcılıktan elde ediliyor. Avrupa'da sürekli artma eğiliminde olan midye talebine rağmen yetiştiricilikle elde edilen midye miktarı ya durağan seyretmekte ya da düşmektedir. Avrupa'daki midye talebini karşılama konusunda Türkiye gerekli payı almalıdır" dedi.
Aydın, bu kapsamda çalışan SUMAE'nin, Doğu Karadeniz'de midye yetiştirmek için enstitüde görevli Dr. Ercan Küçük liderliğinde "Doğu Karadeniz'de Midye Yetiştiriciliği" projesi hazırladığını ifade ederek, "Benim de görev yaptığım projede yüksek mühendisler Hamza Polat ve Ufuk Akbaş ile Wageningen Üniversitesinden Dr. Pauline Kamermans yer alıyor. Ayrıca Wageningen Üniversitesi öğrencisi Mengxiao Wang da projede görev yapıyor" diye konuştu.
"Proje midye stoklarının artmasına katkıda bulunacak"
Proje kapsamında hazırlanan midye toplama halatlarının şamandıra sistemiyle, Yomra ilçesinde kafes yetiştiricilik alanına ve bu alandan yaklaşık 1 mil açığa bırakıldığını anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"Bu yıl başlayan ve iki yıl sürecek projeden elde edilecek verilere göre, bazı Hollandalı yatırımcılar Karadeniz'de midye yetiştiriciliği konusunda yatırım yapmayı planlıyorlar. Eğer Karadeniz'de midye yetiştiriciliği yaygınlaşırsa bölgeye ve ülkeye girdinin yanında ekolojik olarak da katkı sağlayacak" dedi.
Aydın, ekolojik açıdan bakıldığında ise açık denizde midye yetiştiriciliği ile Karadeniz'de azalan doğal midye yataklarına anaç midye desteği sağlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Proje midye stoklarının devamını ve midyenin artmasına katkıda bulunacak. Midyenin balık türlerinin besini olduğu düşünüldüğünde, midye populasyonundaki artış balıkların beslenme dinamiğine de katkı sağlayacak. Ayrıca midyeler suyu süzerek beslendiğinden dışarıdan beslenmeleri gerekmemektedir."
virahaber.com