Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan dönüş yolunda programını takip eden gazetecilere Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilere değinerek bir dizi açıklamada bulundu. Türkiye'nin kırmızı çizgisini anlatan Erdoğan, İsrail ile varılan mutabakatın yazılı metnini görmeden asla adım atmayacaklarını söyledi.
İsrail ilişkilerine karşı şartlarının belli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail’le normalleşme sürecine bizim nasıl baktığımız, bu konudaki şartlarımız bellidir: Özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması. Mesela şu anda Gazze’de enerji sıkıntısı var. Buraya enerji takviyesi verecek bir gemiyi limana yanaştırmamız lazım. Ordan enerji sıkıntısını giderelim. Bir diğer konu su sıkıntısı var. Bunu gidermemiz lazım. Ambargo noktasında dediler ki “Biz, Türkiye üzerinden kaldırırız. Türkiye üzerinden mallar, inşaat malzemeleri girebilir” dediler. Arkadaşlarımıza şunu söyledim. Yazılı metni görmeden benim şu anda bir şey söylemem mümkün değil. Yazılı metni göreceğiz ki bu iş sağa sola sapmasın. Bu hususta önem verdiğimiz bir başka husus da Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin son bulmasıdır" diye konuştu.
Mutabakat her iki ülkeye de yarar sağlar mı?
İsrail ile Türkiye’nin anlaşmalarının her iki ülkenin de yararına olacağı yönündeki değerlendirmelere cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün mesele olaya adil yaklaşım sergilenmesi. Adil yaklaşım nedir? Bahsettiğimiz şartların yerine getirilmesidir. İsrail, bölgede Türkiye gibi bir ülkeye muhtaçtır. Bizim de İsrail’e ihtiyacımızın olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu, bölgenin bir gerçeğidir. Bunları görmemiz lazım. Biz karşılıklı samimiyet çerçevesinde bu adımları atmayı başarabilirsek, normalleşme beraberinde gelir. Biz Filistin’deki kardeşlerimizi gözetmek durumundayız. Oradaki okullar, hastaneler... Elektrik yok, su yok. Bu sorunlar bağırıp çağırmakla çözülmüyor. Haftalar aylar geçiyor. Bu insanlar elektriksiz. Günde 5-6 saat elektrik. Böyle olur mu? Su, hakeza öyle. Orada bir hastaneyi bitirmek üzereyiz. Bu hastane normal şartlar olsaydı çoktan bitmişti. O nedenledir ki biz, “Görüşmelerimizi sürdürelim” diyoruz. Yeter ki burada böyle bir neticeyi elde edelim ve normalleşme ile ilgili adımı atalım" dedi.
Filistin'e gemi gider mi?
"İsrail, Türk mallarına ambargo uygulamayacaksa, elektrik için bir geminin gitmesi söz konusu olur mu?" sorusuna net cevap veren Erdoğan, "Arkadaşların verdiği sinyalde belki de en kolayı o. Oraya bir gemi yanaşacak. Ve o gemi onların merkezi sistemine elektrik verecek. Onların şu anda merkezi sistemi de felç. Onu da süratle yenileyeceğiz" diye konuştu.
ViraHaber.com