Türkiye büyüme oranında AB ülkelerini geride bıraktı

Türkiye 2016'nın birinci çeyreğinde yüzde 4.5 büyüyen Türkiye büyümede Malta dışında bütün Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı. Uzmanlar büyüme oranını başarılı bulurken ülkedeki tasarruf ve borçlanma oranlarının yüksek olmasına dikkat çekiyor.

Türkiye ekonomisi %4,8 ile Malta hariç Avrupa Birliğindeki diğer ülkelerden oransal olarak daha fazla büyüme gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinin, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmamış sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasılaları (GSYH) karşılaştırıldığında, Avrupa Birliğinde yer alan 28 ülkenin 2016 yılı birinci çeyrek ortalama büyümesi %1,5 iken, 12 ülkenin dahil olduğu euro bölgesi ülkelerindeki ortalama büyüme ise %1,6 oldu.

TÜİK’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“2016 yılı birinci çeyrekte en yüksek büyümeyi %5,2 ile Malta gerçekleştirmiş, Malta'yı %4,3 ile Romanya izlemiştir.  Ekonomik büyümenin göstergesi olan büyüklük reel milli gelirdir.  Üretim yöntemi ile GSYH, aynı mal ve hizmetleri üreten birimlerden  meydana gelen faaliyet kollarının (tarım, sanayi, inşaat vb.) yurt içi  faaliyetleri sonucu yaratmış oldukları mal ve hizmet üretim değerlerinden, bu mal ve hizmetlerin üretimde kullanılan girdilerin çıkarılması sonucu elde edilen değerdir.

En yüksek katkı hane halkı tüketiminde

Bu yöntemde, yurt içinde yaratılan katma değerlerin toplamı olarak GSYH’ye ulaşılır.2016 yılının birinci çeyreğinde üretim yöntemiyle GSYH 31 milyar 679 milyon TL olmuştur. Takvim etkisi ve mevsimsel hareketler içeren seride, belirli bir  dönemde meydana gelen değişikliğin, verideki gerçek artış veya  azalıştan mı, yoksa takvim veya mevsimsel etkilerden mi  kaynaklandığını anlamak için seride takvim ve mevsim etkilerinden  arındırma işlemi yapılmaktadır. 2016 yılı birinci çeyreği, mevsim ve takvim etkilerinden  arındırılmış GSYH değeri bir önceki çeyreğe göre %0,8 artmıştır. Harcama bileşenlerinin 2016 yılının ilk çeyreğinde %4,8'lik  büyümeye katkısı incelendiğinde en yüksek katkı %4,8 ile hane halkı tüketiminden gelmiştir.

Devletin nihai tüketim harcamalarının katkısı %1,2 olarak gerçekleşmiştir. Stok değişimleri büyümeye %0,4 ile pozitif katkı sağlarken gayri safi sabit sermaye oluşumu ve net ihracat ise negatif  etkide bulunmuştur.”

2016’nın birinci çeyreğinde Almanya yüzde 0.7, Fransa yüzde 0.6, İngiltere yüzde 0.4 büyüdü.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı