Türkiye- Brezilya arası stratejik ortaklık

Türkiye-Brezilya arasındaki savunma işbirliği, giderek gelişen iki ülke stratejik ortaklığının öncü boyutu haline geliyor.Anlaşma kapsamında, denizcilik alanında bilgi değişimi ve ortak fırkateyn yapımı hedefleniyor.

Türkiye-Brezilya arasındaki savunma işbirliği, giderek gelişen iki ülke stratejik ortaklığının öncü boyutu haline geliyor.

Brezilya ve Türkiye, savunma alanında stratejik ortaklık için önemli adımlar atıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Brezilya Savunma Bakanı Celso Amorim ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşen yetkililer stratejik ortaklığa ilişkin 5 farklı çalışma grubu oluşturulması konusunda görüş birliğine vardı.

İki ülke arasında bu yıl imzalanması beklenen savunma anlaşması, denizcilik, havacılık, siber savunma ve komuta kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi konularını kapsıyor. Ayrıca oluşturulan çalışma gruplarının içinde, uydu fırlatma sistemlerini araştıracak özel bir çalışma grubu da yer alıyor.

ROUSSEFF'DEN, GÜL'E MEKTUP

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşen Amorim, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Abdullah Gül'e hitaben gönderdiği ve hükümet olarak Türkiye ile savunma alanında işbirliğini konu alan mektubu da kendilerine takdim etti.

Brezilyalı Bakanın resmi ziyaretlerinde Mısır ve Suriye konularının da konuşulduğu bilgisi verilirken konuya ilişkin herhangi bir basın açıklaması yapılmadı. Türkiye'de kaldığı üç gün boyunca politikacılarla sürekli temas halinde bulunan Brezilyalı Bakan, savunma sektöründe faaliyet gösteren işadamları ile de görüştü.

Başkan Rousseff'in yakın çevresinde yer alan Amorim, Dışişleri Bakanı olduğu dönemden bu yana Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine ayrı bir önem veriyor.

BREZİLYA'NIN UÇAĞI, TÜRKİYE'NİN GEMİSİ

Savunma alanında bir çok konuda ortaklığı hedefleyen anlaşmanın yürütülmesi için ilerleyen günlerde her iki ülkede düzenlenmesi planlanan teknik çalışmalar için toplantı tarihleri belirlenecek. Çok sayıda bürokrat, sivil ve askeri temsilciden oluşan beş çalışma grubunun üyeleri arasında ayrıca iki ülkede savunma sistemleri üreten şirketler de yer alıyor.

Anlaşma kapsamında, denizcilik alanında bilgi değişimi ve ortak fırkateyn yapımı hedeflenirken havacılık alanında Türkiye, Brezilyalı uçak üreticisi Embraer'in askeri ve sivil havacılık tecrübesinden yararlanmak istiyor.

Ayrıca Brezilya hükümeti, anlaşma kapsamında Kasım ayında Türkiye'de gerçekleştirilecek siber savunma fuarına bir temsilci gönderecek. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak isteyen Brezilya, askeri savunma alanında verilen siber kurslara katılım gerçekleştirecek.

Oluşturulan özel çalışma grubu ise iki ülke arasında uydu fırlatma sistemleri yazılımında ortaklık geliştirme imkanlarını araştıracak.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri