Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bakanlık uhdesinde, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü'nün, ülkenin gelecekte Antarktika'da bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Özlü, hiçbir ülkeye ait olmayan kıtada 53 ülke bayrağının dalgalandığını anlattı. Dünyadaki buzulların yüzde 90'ına ve tatlı su rezervlerinin yüzde 70'ine sahip kıtanın, dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görüldüğüne dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kurma çalışmalarının hızlandığını söyledi.
Özlü, bu kapsamda 1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin, 9 bilim insanının katılımıyla 26 Şubat-4 Nisan'da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin de farklı bilim dallarını içerecek geniş katılımla 15 Şubat-1 Nisan 2018'de yapılacağını bildirdi.
"ANTARKTİKA'NIN YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAYI AMAÇLIYORUZ"
Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" ile Antarktika Antlaşmalar Sisteminde "gözlemci ülke" statüsünde olan Türkiye'nin, "danışman ülke" statüsüne geçerek kıtanın yönetiminde söz sahibi olmayı amaçladıklarını vurgulayan Özlü, söz konusu kıtada danışman ülke statüsüne geçmenin gerekliliklerinden birinin, Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kurulması olduğunu anlattı.
Özlü, başta üssün kurulması olmak üzere Antarktika'da yapılacak her türlü iş ve işlemlerde, kıtaya çevresel zararın gelmesini engellemek üzere "Madrid Çevre Protokolü"nün yürürlükte olduğunu ve ülkelerin bu protokolü imzalamaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Madrid Çevre Protokolü'nün TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili kararın mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak ulusal nitelik kazanması uluslararası camiada takdirle karşılandı. Bu ay başında, Antarktika Antlaşmalar Sistemi Sekreteryası tarafından ülkemizin Madrid Çevre Protokolü'nü imzaladığı bilgisi, tüm Antarktika Andlaşmalar Sistemi'ndeki danışman ve gözlemci ülke üyelerine resmi olarak bildirildi. Böylelikle Antarktika Projesi'ndeki nihai amacımız olan 'danışman ülke' statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlanmış oldu."
Söz konusu protokolün imzalanmasıyla ülkelerin Ulusal Antarktik Programları'nın ve bilimsel seferlerinin lojistik planlarının tartışıldığı Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Birliği'ne (COMNAP), Türkiye'nin üyelik başvurusu yapma yolunun açıldığını dile getiren Özlü, "2018 yılı içinde COMNAP'a üyelik başvurusunun yapılması sağlanarak, uluslararası arenada temsilin ve kutup alanındaki hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde görünürlüğümüzün arttırılmasını hedeflenmektedir." diye konuştu.
Vira Haber