Türkiye, alabalık üretiminde lider ülke

Akdeniz Bölgesi'nde su ürünleri üretiminde İspanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye, alabalık üretiminde ise liderlik koltuğunda oturuyor.

Akdeniz Bölgesi'nde su ürünleri üretiminde İspanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye, alabalık üretiminde ise liderlik koltuğunda oturuyor.

Yıllık 100 bin tonu aşan alabalık üretimiyle Türkiye, yılda 73 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği verilerinden derlenen bilgilere göre, dünya su ürünleri dağılımının yüzde 56.4'ünü tatlı su balıkları, yüzde 25.6'sını yumuşakçalar ve kalan kısmı da diğer su ürünleri oluşturuyor.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin yüzde 89'unu Asya, yüzde 4,30'unu Amerika ve yüzde 4,20'sini Avrupa kıtası gerçekleştiriyor.

Avrupa'da 35'ten fazla türün yetiştiriciliği yapılıyor. Avrupa'da, 2,6 milyon ton balık ve yumuşakça yetiştirilirken, bunun 1,3 milyon tonu AB'ye üye ülkelerce gerçekleştiriliyor. Avrupa'da 330 bin ton tatlı su balığı, 1,6 milyon ton deniz balığı üretiliyor. Çiftliklerin değeri 7 milyar avroya ulaşan kıtada, 2,7 milyon ton da yem üretiliyor.

Alabalık üretimi bir yılda yüzde 30 arttı

Deniz balıkçılığında Yunanistan, kabuklu ve yumuşakça üretiminde İspanya, Fransa ve İtalya ilk sıralarda yer alırken, alabalık üretiminde Türkiye bölge birinciliğini elinde bulunduruyor.

2010 yılında yaklaşık 78 bin ton alabalık üreten Türkiye, geçen yıl bunu yüzde 30 artırarak 100 bin tonu aştı.

Bu miktarda üretimin mali değeri 470 milyon liraya ulaşırken, yıllık 31 milyon dolarlık dondurulmuş, yaklaşık 41 milyon dolarlık da tütsülenmiş alabalık ihraç eden Türkiye, alabalıktan yıllık 73 milyon doları aşan döviz kazandı.

Alabalık yetiştiriciliğinde Elazığ, Muğla, Kayseri ve Burdur ilk sıralarda yer alıyor.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet
Trabzonlu Balıkçılardan Hamsi İçin "Tuzlama" Önerisi