Türkiye, Akdeniz'in gemi bakım üssü olmaya aday

Türkiye’nin en büyük yerli gemi tamir bakım yüzer havuzuna imza atan Hat-San Tersanesi hedeflerini büyüttü. Hat-San Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pepe, Akdeniz havzasında kalite ve fiyat yönünden Türk standardını oluşturacaklarını ifade etti.

Türkiye’de üretilen en büyük yerli yüzer gemi tamir bakım havuzunu yaparak, tamir-bakımda Avrupa standartlarının ötesinde müşterilerine hizmet vermeyi hedefleyen Yalova’daki Hat-San Tersanesi, yeni hedeflere yelken açtı. Hat-San Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pepe “Akdeniz Havzası’nı Türk kalitesi ile tanıştıracağız” dedi. Türkiye’nin Avrupa’nın gemi tamir ve bakım üssü olması yönünde elinde ciddi potansiyel olduğunun altını çizen Pepe “Türkiye yakın gelecekte buna en büyük aday. Şu an AB’ye sonradan  giren ülkeler bu konuda aktifler. Türkiye’nin Avrupa’daki sektörde birinci olması için biz de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Altyapısı sağlam

Türkiye’nin tersanecilikte bir marka olması gerektiğini bunun altyapısının var olduğunu belirten Pepe “Türk kalitesi, standardı diye birşey Avrupa standardının üstünde. Bu olmayacak bir şey değil. Avrupa’yı çok iyi takip etmemiz lazım. Onların standarlarını kabul edip ancak onları geçmek lazım. Bir tık yukarı çıkmamız lazım” diyerek Türk tersaneciğinin potansiyelinin büyüklüğüne vurgu yaptı. 13 milyon dolara mal olan ve 10 ay gibi bir sürede Türkiye’nin en büyük yerli yüzer havuzunu yaparak gemi tamirinde varım diyen Hat-San Tersanesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pepe kalite ve fiyat uygulamasıyla Akdeniz Havzası’nda Türk tersaneciliğinin bir numara olması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Rol modellerimiz var

Tersanecilikte yeni olduklarını kabul eden Pepe ayrıca “Türkiye’nin en büyük üç tersanesinin arasına girmek istiyoruz. Çok eski tersanecilerimiz var. Profesyonel tersanecilerimiz var. Onları rol model olarak alıyoruz. Biz 8 senedir onlar 80 senedir. Onları örnek alıyoruz ve onlara rakip olmaktan da mutluyuz” dedi.

Bankalar korkmasın
 
Türkiye’de tersane sektörüne karşı finans çevrelerinin önyargı içinde olduğuna değinen Pepe “Tersanelerin ciddi yatırımları için finansman ihtiyacı var. Bankaların altından hava ve su geçen işlere kredi vermiyoruz söyleminden vazgeçmesi lazım. Farklı projeler tasarlıyoruz ancak bunların hepsini öz sermaye ile gerçekleştirmek zor. Bunun için bankaların bizlere yaklaşımları önemli. Tersane sektörüne uzaktan bakmamaları gerekir” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
virahaber.com

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı