Türkiye-AB anlaşması o sektörü vurdu

Türkiye ile Avrupa Birliği'nin, mülteci krizinin çözümü konusunda prensip anlaşmasına varması aracı vize kurumlarının akıbetini akla getirdi.

Anlaşma şartlarına göre, AB Haziran ayına kadar Türkiye için Avrupa seyahatlerinde vize şartını kaldırmayı önerecek. Bu ihtimal ülke genelinde önemli bir sektör haline gelen aracı vize kurumlarını akla getirdi. Vizelerin kalkması durumunda, bu şirketlerin ne yapacağı merak konusu. Sektörden isimler işlerinin yarı yarıya azalmasını beklediklerini söylerken, Türkiye'nin önde gelen tur operatörleri, tur satışlarının uzun vadede 3 katına çıkacağını düşünüyor.

Türk pasaportu taşıyanlar için yurtdışına yapılacak seyahatlerdeki en büyük masraf kalemlerinden birini vize ücretleri oluşturuyordu.

Bugün Türkiye’den Avrupa’ya seyahatlerde Schengen vizesi almak gerekiyor. Schengen için 80 Euro ödenmesi gerekiyor. Bunun 55 Euro’su vize için verilirken, 25 Euro’su vize işlemi yapan şirketlere ödeniyordu.

Haziran’a kadar vizelerin kaldırılması durumunda bu şirketlerin de misyonu ortadan kalkmış olacak.

Sektör yetkilisi: İşler yarı yarıya azalacak

Hürriyet'in haberine göre; Avrupa başta olmak üzere Türkiye’den vize isteyen ülkeler için vize aracılığı yapan sektörden bir isim, bu durumun gerçekleşmesi durumunda işlerin yarı yarıya azalacağını söyledi.

Yetkili, "Şu anda Avrupa’ya gitmek için istenen Schengen vizesi 25 ülkeyi kapsıyor. Vizeler kaldırılırsa, bu alandan elde edilen gelir tabii ki de azalacak. Ama vize işlemleri yapan şirketler için kepenk kapatma tabii ki olası değil çünkü Türkiye'den vize isteyen ülkeler hala var. ABD, Kanada, Çin şimdi bir de Rusya. Ancak işlerin yarı yarıya azalacağını söyleyebilirim rahatlıkla" dedi.

Ulusoy: Sunırların kalkması lazım

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, seyahatlerde vize uygulamasının kişilerin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi ve sınırlamaların kalkması gerektiğini söyledi.

Başaran Ulusoy, "Henüz AB ile Türkiye arasında nasıl bir anlaşmanın yapılacağı belli değil ama vize ve vize için aracılık yapmak zaten fuzuli bir sektör. Seyahat etmek istiyorsunuz, vize parayla, ofisine gideceksin parayla, İzmir’de yaşıyorsun ama vize almak için Ankara’ya gidiyorsun. Bunların hepsi seyahat için bir engel. Bunları ortadan kaldırmak lazım, sınırların kaldırılması lazım" dedi.

Ulusoy, vize serbestinin getirilmesi durumunda hem bizden Avrupa’ya gidenlerde büyük bir artış olabileceği hem de oradan geleceklerin sayısında artış olabileceğini söyledi.

Ulusoy, bu durumun Rusya ile girilen siyasi çekişme sonrasında Rus turist sayısında görülen azalmayı karşılayıp karşılamayacağına yönelik de konuştu ve şöyle dedi: "Rusya’daki açığı ancak 2017-2018'de kapatırız. Onun için yeni pazarlara girmemiz lazım."

Tur şirketleri durumdan memnun

Pronto Tur Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, "Serbest dolaşım olayı her şeyin başında psikolojik olarak büyük bir etki yaratacaktır. Şu anda 400 küsür Euro artı vize ücreti olarak turlarımızı satıyoruz. Vizelerin kalkması durumunda bu artı vize ücreti ki bu da 120 Euro’ya kadar çıkıyor, doğrudan kesilecek, yani tur sadece 400 küsür Euro’ya satılacak demek. Dediğim gibi diğer etken de psikolojik rahatlama. İnsanlar bundan sonra yurtdışı planları yaparken, vizesiz seyahat edebilmenin rahatlığını yaşayacaklar. Bir de vize almak kolay bir iş değil biliyorsunuz. Bir sürü işlem, bir sürü belge gerekiyor. Bizde sadece vize işlemlerinde çalışan 12 kişi var. Ama şimdi bütün bunlar ortadan kalkacak. Akşam arkadaşlarınızla otururken, haftasonu Abant’a mı gideyim derken bir anda yoksa Belgrad mı Roma mı olsun diyebileceksiniz" dedi.

Onaran, bu durumun tur satışlarını da etkileyeceğini ifade etti ve şöyle konuştu:

"Biz zaten uzun zamandır bu ihtimal üzerine çalışıyoruz. Hem online hem de paket turlar açısından. Paket turlar açısından kısa vadede artışların yüzde 70, uzun vadede de 3 kata kadar çıkabileceği görüşündeyiz" dedi.

Onaran, vizelerin kaldırılması durumunda vize departmanında çalışan kişilerin işlerinin diğer ülkeler için devam edeceğini, en kötü ihtimalde başka departmanlara kaydırılabileceğini, işten çıkarma ihtimallerinin olmadığını söyledi.

Vize simsarlarına kötü haber

Avrupa Birliği Göçmenlik Hukuk Uzmanı Av. Tamer Ulay, vizelerin kalkması halinde, bu süreçten etkilenecek kişilerin başında vize simsarlarının olduğunu kaydetti. 20 yıldır İngiltere’de faaliyet gösteren Ulay, "Türkiye’den gelen insanlar, yol yöntem de bilmediklerinde, ne yazık ki bu kişilerin eline düşebiliyor. Üstelik çok da yüklü paralar alınıyor. Benimle temasa geçen bazı kişiler, 10 bin 20 bin sterlin verdiklerini belirtmişti. Bu tabii çok çok fahiş bir kazanç vize simsarları için" dedi.

Vize serbestisinin Haziran sonunda başlaması talep edildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin AB’ye sunduğu öneriler paketinde, Türk vatandaşları için vizesiz seyahatin en geç Haziran sonunda başlamasını talep ettiklerini söyledi.

Türkiye-AB Zirvesi'nde, sığınmacı krizinin çözümü, Türkiye ile AB arasında işbirliğinin güçlendirilmesi konularında bir dizi yapıcı öneriler sunduklarını belirten Davutoğlu, bu önerileri gelecek hafta yapılacak AB zirvesine kadar birlikte ele alacaklarını kaydetti.

ViraHaber.com

GÜNCEL Haberleri

Tekirdağ'da Kıyı Kızıla Boyandı
Sinop'ta Yakalanan Balık, İlginç Görüntüsüyle Dikkat Çekti
Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası’ndan Biodiesel ve Biofuel Eğitimi
Denizci Fenerbahçeliler Derneği İlk Olağan Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
Dalgıçlardan Deniz Altında Organ Bağışı Çağrısı