Türk- Yunan işbirliği yapılacak

Beş yıllık aradan sonra Atina'da toplanan 8. Yunan-Türk Turizm Forumu'nda iki ülkenin turizm bakanları arasında imzalanan anlaşma ile tur şirketleri İstanbul -Selanik-Atina ve İzmir'i aynı pakette pazarlamaya başlayacak.

Türkiye ve Yunanistan, Ege'yi dünyanın en iyi bilinen ve en çok ziyaret edilen turizm destinasyonu haline getirmek için işbirliğine gidiyor. Yakın bir tarihe kadar aralarında soğuk rüzgarlar esen iki ülke artık turizmde birlikte hareket edecek. Beş yıllık bir aradan sonra Atina'da toplanan 8. Yunan-Türk Turizm Forumu'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Yunanlı meslektaşı Pavlos Yeroulanos tarafından imzalanan protokol ve deklarasyon ile Ege'nin iki yakası arasında turist trafiğinin geliştirilmesi, vize konusunda kolaylaştırıcı adımlar atılması ve ABD, Çin, Japonya, Hindistan gibi uzak pazarlara yönelik iki ülkeyi kapsayan ortak turların geliştirilmesi konularında mutabakata varıldı. Toplantıda 2012 yılının Ekim ayında toplanacak Türk-Yunan Turizm Forumu'nun İzmir'de gerçekleştirilmesi kararı da alındı.

DOSTLUĞA KATKI

Türk- Yunan dostluğuna büyük katkı sağlayacak işbirliğini Yeni Asır'a değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, iki ülkenin işbirliği ile Ege Denizi'nin ve bölgenin tarihi zenginliği, doğası, kültürü, gastronomi gibi değerlerinin tüm dünyaya tanıtılabileceğine dikkat çekti. Günay, "Dünya turizm pazarında Ege'yi en önemli ve cazip destinasyon haline getirmek mümkün. Aynı denizin kıyısında iki ülkeyiz. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Avrupa'nın siyasi ve ekonomik bir birlik olarak yaptığından fazlasını, sofrası ve folklorü birbirine benzeyen iki ülke neden yapmasın? Güleryüzlü ve konuksever halklarız. Çok rahat işbirliği yapabiliriz" dedi.

"ONLAR İSTEDİ"

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Yeroulanos'un da bu görüşlere katıldığını aktaran Günay, önümüzdeki yıl toplanacak forumun İzmir'de yapılmasını Yunanlı meslektaşının önerdiğini kaydetti. 8 Aralık'ta İzmir'de başlayacak Travel Turkey 2011 Turizm Fuarı'na Yunanistan'ı da davet ettikleri bilgisini veren Günay, "Yunanlı meslektaşım Yeroulanos benim çok sevdiğim bir arkadaşım. Katıldıkları taktirde fuarın onur konuğu olacaklar. Kendilerini İzmir'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

8. Yunan-Türk Turizm Forumu'nda iki ülke arasında Turizm Karma Komisyonu Protokolü ve Turizm Forumu Deklarasyonu imzalandı.

İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ege'nin iki yakasında turist trafiğinin daha da geliştirilmesi, vize konusunda kolaylaştırıcı adımlar atılması, ABD, Çin, Japonya, Hindistan gibi uzak pazarlara yönelik iki ülkeyi kapsayan ortak turların geliştirilmesi konularında mutabakata varıldı. Bu kararlar hayata geçtiğinde tur şirketleri İstanbul -Selanik-Atina ve İzmir'i aynı pakette pazarlamaya başlayacak. Yunanistan'a gelen turist aynı zamanda Türkiye'yi de ziyaret edecek. Atina'daki görüşmelerde ortak tur programlarının tanıtımına yönelik faaliyetler, seyahat acentaları, konaklama tesisleri, turizm yatırımları, turizm mevzuatı, turizm eğitimi, hava ulaşımı, deniz ve özellikle kruvaziyer turizminde işbirliği olanakları konuları da ele alındı. Toplantılara bakanlık yetkilileri dışında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Deniz Ticaret Odası ve Deniz Turizmi Birliği yöneticileri de katıldı.

"Sınırları zorlayacağız"

Yunan Bakan Pavlos Yeroulanos forumda yaptığı konuşmada iki ülke arasında turizm işbirliğinin önemine değindi. Yunanistan'ın Schengen vizesinin kolaylaştırılması için tüm gücüyle çalıştığını belirten Yeroulanos, "Avrupa'nın dostları için olduğu kadar, ekonomilerimiz için de doğru olan budur. Türkiye bu konuda bizi müttefik olarak yanında göreceğini bilmeli. Türk ve Yunan turizmi olarak birlikte yapacağımız çabalarla, vize konusunun vazgeçirici bir unsur olmaması için tüm sınırları zorlayacağız" dedi. Schengen anlaşması ve vizesinin amacından saptığını ima eden Yunan bakan, şöyle devam etti: "Schengen anlaşması, her Avrupa vatandaşına, birbirlerine saygılı olmayı bilen ülkelerden oluşan bir bölgede serbestçe dolaşma olanağı tanıyabilecek büyük bir vizyondur, ya da öyleydi. Ancak, süre içinde Schengen'in vizyonu şekil değiştirdi. Anlaşma, yasadışı göçü engellemeye çalışırken, yavaş yavaş bir dışlama mevzuatı haline geldi. Shengen asıl amacı yerine, daha çok Avrupalıların sözde birşeyler yaptıkları konusundaki kuruntularına hizmet ediyor."

Anlaşma kapsamında neler yapılacak?

* Ege'nin iki yakası arasında turist trafiğinin geliştirilmesi için çalışılacak.
* Vize konusunda kolaylaştırıcı adımlar atılacak.
* ABD, Çin, Japonya, Hindistan gibi uzak pazarlara yönelik iki ülkeyi kapsayan ortak turlar geliştirilecek.
* Kararlar hayata geçtiğinde tur şirketleri İstanbul -Selanik-Atina ve İzmir'i aynı pakette pazarlamaya başlayacak.
* Yunanistan'a gelen turist aynı zamanda Türkiye'yi de ziyaret edecek.

turizmdebusabah.com

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor