Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılan panelde, açılış konuşmaları kapsamında İlk konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT oldu. Prof. Dr. CERİT konuşmasında, Denizcilik Fakültesi’nin kurulduğu günden bu güne Deniz Sigortacılığı’na verdiği öneme değindi ve bu alana Nejat İNCEDİKEN, Ferit BİREN, Prof. Dr. Necmettin AKTEN, Refik AKDOĞAN ve Celal SAÇAKLIOĞLU tarafından yapılan çok değerli katkılara vurguda bulundu. Prof. Dr. CERİT, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde Doç. Dr. Ender ASYALI ve Doç. Dr. D. Ali DEVECİ danışmanlıkları ile doktora tezlerini bu alanda tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Emrah ERGİNER ve Yrd. Doç. Dr. Nil KULA DEĞİRMENCİ ile panele katkıda bulunan tüm diğer konuşmacılara teşekkürlerini sunarak, konuşmasını panelin iyi geçmesi dilekleri ile sonlandırdı.
Törene katılamayıp mesaj gönderen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis DENİZ’in mesajlarının okunmasının ardından söz alan Milli Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin YUNAK, Türk iktisadi hayatının gelişim sürecinden bahsederek Türk Ticaret Kanunu’nun sigorta hükümleri çerçevesinde genel değerlendirmelerde bulundu. YUNAK bu kapsamda, eski Türk Ticaret Kanunu’nun denizcilik rizikolarına karşı sigortaya ilişkin hükümlerinin yeni Türk Ticaret Kanunu ile kaldırılmış olmasının sorunlar doğurabileceği endişesini dile getirdi.
Daha sonra söz alan, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer YILMAZ, Türk Loydu hakkında tarihsel bilgiler vererek başladığı konuşmasına, sigortacılık tarihine atıflar yaparak devam etti. Prof. Dr. YILMAZ, konuşmasında ayrıca Türk Loydu Vakfı’nın IACS (International Association of Classification Societies) üyelik sürecinde önemli bir aşamaya gelindiğini vurgulayarak panel katılımcılarına önemli bir müjde verdi. Bu noktadan hareketle günümüz sigortacılığının ele alınacağı bu panelin tüm katılımcılar açısından yararlı geçmesi dileklerini ileten Prof. Dr. YILMAZ, Türk Loydu’nun ve Türk sigortacılığının gelişim serüveninde emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış Konuşmalarının sonuncusunu gerçekleştiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış TOZAR, konuşmasına Türkiye’de denizciliğin yönetim yapısına ve Bakanlığın çalışma prensiplerine vurguda bulunarak başladı. Dr. TOZAR, daha sonra Yeşil Liman, Engelsiz Denizler ve Tekne Park projelerinden bahsetti ve Türkiye’nin deniz ticaretinin dünya standartlarına ulaşması amacıyla yapılan analizlerin geliştirilerek devam ettiğini ifade etti. Bu noktada Dr. TOZAR, Türkiye’de ilk defa bu panelde açıkladığının altını çizerek; Türk P&I’nın kurulacağını, bu alandaki çalışmaların sektör temsilcilerinin de katılımıyla başarıyla sürdürüldüğünü ve 2013 yılının sonlarında bu organizasyonun çerçevesinin ortaya çıkacağı müjdesini de verdi.
Katılımcılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgelerinin denizciliğin duayenlerinden Kaptan Altay ALTUĞ tarafından verilmesinin ardından, panelin birinci oturumuna geçildi.
Yrd. Doç. Dr. Emrah ERGİNER başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumunda, Yrd. Doç. Dr. ERGİNER öncelikle “Türk Deniz Ticaret Filosunun Tekne ve Makine Sigortası Kapsamında Risk Değerlendirmesi” başlıklı doktora tez çalışması hakkında kısa bilgiler vererek, çalışmasının sonuçları ile ilgili olarak katılımcıları aydınlattı ve Türkiye’de sigorta maliyetlerini düşürebilmek adına koordineli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ardından söz alan ilk konuşmacı Kuzey Marine Sigorta LTD. sigorta uzmanı Emin YAŞACAN, P&I sigortasının tarihsel süreci ve prim hesaplamaları hakkında birtakım bilgiler sundu ve meslek hayatı boyunca karşılaştığı olaylardan örnekler verdi. İkinci konuşmacı Zurich Sigorta Proje Yönetimi ve Organizasyon Koordinatörü Mahir ÇİPİ ise, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun sigorta sistemi açısından getirdiği yenilikler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Oturumun son konuşmacısı olan OMNI LTD. şirketi yetkilisi Ufuk TEKER, denizcilikte sayılamayacak kadar risk faktörü olduğunu, bu risk faktörlerinin sigorta müessesini kaçınılmaz kıldığını, denizciliğin sadece operasyonlardan ibaret olmadığını, sigortanın da önemli bir bileşen olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Verilen aranın ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezer ILGIN başkanlığındaki oturuma geçildi. Bu oturumda, deniz sigortacılığının gelişim ve değişim süreçlerini avukatlık yaptığı döneme ilişkin meslek hayatından örnekler vererek açıklayan Prof. Dr. ILGIN, bu panelin çok faydalı bir panel olacağına inandığını belirterek konuşmacılara söz verdi. Oturumda ilk olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Didem ALGANTÜRK LIGHT, “Sorumluluk Sigortalarının Yeni Türk Ticaret Kanunu Uyarınca Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasını sundu. Prof. Dr. LIGHT konuşmasında, yeni Türk Ticaret Kanunu ile sorumluluk sigortalarına getirilen yenilikleri ele aldı ve bu hükümlere ilişkin görüş bildiriminde bulundu. Ardından söz alan ikinci konuşmacı, aynı zamanda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 6103 sayılı Kanun’u Hazırlayan Komisyon’un üyesi olan Doç. Dr. Kerim ATAMER oldu. Doç. Dr. ATAMER “İngiliz H&M ve Cargo Clauses ile Yeni TTK Hükümlerinin Mevcut Sigorta Genel Şartları ile Karşılaştırılması” başlıklı tebliğinde, denizcilik rizikolarına ilişkin sigorta hükümlerinin yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamından çıkarılma gerekçesine değindi ve bunun uluslararası alanda uygulanagelen sigorta genel şartları ile uyumu sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Üçüncü konuşmacı olarak söz alan Av. Ahmet ÇALIK, “Deniz Ticaret ve Sigorta Sözleşmelerinde Genel İşlem Şartı” adlı sunumunu aktarırken Borçlar Kanunu hükümlerinin de sigorta sözleşmelerinin yorumlanmasında göz önünde bulundurulması gereğine değindi. ÇALIK ayrıca deniz sigortaları konusunda çalışmaları ve hizmetleri bulunan değerli avukat ve bilim adamları Av. Gündüz AYBAY, Av. Celal SAÇAKLIOĞLU ve Av. Oğuz TEOMAN’ı rahmetle andı. Son konuşmacı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nil KULA DEĞİRMENCİ, “Çoklu Taşımalarda Sorumluluk Sigortası Uygulamaları” başlıklı sunumunda çoklu taşımaları düzenleyen yeknesak ve emredici nitelikli bir hukuk normu bulunmamasının sorumluluk sigortası uygulamalarına yansımalarını değerlendirdi.
Panel soru ve cevapların ardından, duayen denizci kaptan Altay ALTUĞ’un mızıka dinletisi ile neşeli bir şekilde sonlandırıldı.
virahaber.com