Türk Loydu’nun 50. kuruluş yıldönümü

Türk Loydu’nun 50. kuruluş yıldönümünü eski yönetim kurulu üyeleri, genel müdürler ve bölüm başkanları kutladı.

27-28 Şubat 1962’de toplanan ilk Genel Kurulu ile kuruluşu gerçekleştirilmiş olan Türk Loydu’nun eski yöneticileri, 50. Kuruluş yıldönümü olan 28 Şubat 2012 Salı günü bir araya geldiler. Türk Loydu’nda geçmiş dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdür ya da Bölüm Başkanı olarak görev almış olanların katıldıkları yemekte, kuruluşun hayatta olan iki eski Yönetim Kurulu Başkanı da bulundu.

Türk Loydu’nun uluslararası alanda bugün ulaştığı prestijli konuma büyük emeği geçmiş ve bugün aramızdan ayrılmış olan başta Prof. Dr. Yücel Odabaşı olmak üzere bütün eski yöneticilerin ve eski çalışanların minnet ve rahmetle anıldığı yemeğe; Türk Loydu’nun kuruluşu sırasında Kurucu Heyet’te de yer alan uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Teoman Özalp; 2007-2011 arası 2 dönemin Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa İnsel; eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürlerden Ali Osman Adak, Ali Eser ve Şevki Bakırcı; şu anda da Yönetim Kurulu Üyesi olan Halim Mete, Eski yönetim kurulu üyeleri Taşkın Çilli, Servet Sönmez, Faruk Ömrüuzak, İsmet Üner, Mehmet Taylan, Bülent Şener, Ümit Ülgen, Fazıl Uzun, İsmail Hakkı Helvacıoğlu, denetçilerden Ali Önder eski Bölüm Başkanlarından Mustafa Ünlü, Ercan Güç ve Tansel Timur katıldılar.

Türk Loydu’nun kuruluş aşamasında yaşanan sıkıntılar, gelişme sürecinde karşılaşılan zorluklar ve ardından uluslararası alanda elde edilen başarıların konuşulduğu yemekte, Türk Loydu’nun başarısını sürdürebilmesi için IACS üyeliğinin önemi özellikle dile getirildi. IACS üyeliği konusunda denetim aşamasına kadar ulaştırılmış olan sürecin başarıyla tamamlanması katılanların ortak temennisi olarak ifade edildi.

Türk Loydu bugünlere zor koşullar altında geldi
Gecede bir konuşma yapan Prof. Dr. Teoman Özalp bu geceyi düzenleyip, kendisini de çağırdıkları için geceyi düzenleyenlere teşekkür ederek başladı konuşmasına. “Bugün Türk Loydu’nun ilk genel kurulunun toplandığı günün 50. Yıldönümü. Bu çok özel bir gün” diyen Özalp şunları kaydetti: “İlk genel kurulda yer alan kişilerden doğanın gereği bir tek ben kaldım geriye. GMO’nun teşebbüsü ve sigortacılar birliğinin desteği ile kuruldu Türk Loydu. O zaman GMO’nun verebildiği 50 Lira ve Sigortacılar Birliği’nin verdiği 5000 TL ile kuruldu. İlk yönetim Kurulu seçildi. O dönemde şu görevi yapacak yönetim kurulu üyesi olarak seçilirdi üyeler, görev bölümü sonradan yapılmazdı. O zaman GMO’nun sekreteri evrak işlerine bakardı. Liman Lokantası’nın olduğu katta arkada bir oda GMO’ya verilmişti banka tarafından. Bir oda da Türk Loydu’na verildi, biz faaliyetimize orada devam ettik. İlk toplantıda yönetim kurulunun hiçbir uygulama ve iş için ücret almayacağını karara bağladık. Tabii Türk Loydu’nun kurulması için GMO’da uzun hazırlıklar yaptık, en az 5 sene çalıştık. Çok zor ve sıkıntılı koşullarda çalıştık. O zaman İngiliz Loydu’nun kural kitabını tercüme edip, o kural kitabı ile çalıştık. Sonra ahşap teknelerle ilgili kuralları oluşturduk. Sonra ilk olarak Camialtı Römorkörü’nü klasladık. O zaman Makine Fakültesi’ne dekan seçildim. Dolayısıyla Türk Loydu ile birlikte dekanlığı sürdürmek zor geldi. Uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı’nın kapısını aşındırıp “Tamam size yardım edeceğiz” sözü almamıza rağmen, iş nereden dönüyorsa dönüyordu. Meğerse bizim rekabet etmeye cesaret edemediğimiz büyük Loyd’ların temsilcileri Ankara’ya gidip bizim aleyhimize konuşuyorlarmış. Daha sonraları Harbiye’de bir yere taşındık. Bir daire aldık, birini de kiraladık. Norveç Loydu ile de anlaştık. Kısacası Türk Loydu bugünlere çok zor koşullar altında geldi. Bugün IACS Üyesi olma hedefinde son aşama olan QSCS denetimine gelindi. Ben Türk Loydu’nun nice 50 yıllara başarı ile ulaşmasını diliyorum”.

Türk Loydu uluslararası itibarı olan bir klas kuruluşudur
Türk Loydu’nun 21 yıldır Yönetim Kurulu üyeliğini yapan DTO Başkan Vekili Halim Mete’de gecede kısa bir konuşma yaptı. Halim Mete şunları söyledi: “50. Yıl kutlu olsun. Hepinize teşekkür ediyoruz. Sene 1992 Türk Loydu’nda armatörlerin bir temsilcisi olması lazım. Siz olur musunuz dendi. Türk Loydu’na ilk geldiğimde başkan olan, hocam, değerli büyüğüm Teoman Hoca’dan çok şey öğrendim. Ben iktisat mezunuyum, sigortacılar gibi. Ama konuşulanlar hep teknik onular ve ben anlamıyorum onların lisanından. Hocam’dan sonra şu anda 5. Başkan ile çalışıyoruz. Önce hocam, sonra Reşat Hoca, sonra Yücel Hoca, ardından Mustafa Hoca, şimdi de Tamer Hoca ile çalışıyorum. Teoman Hoca gibi bir büyüğümüzle aynı yönetim kurulunda olup çalışmak çok güzel bir şey. Yönetim kurulundan sonra aynı araba ile gelirdik, o arabada konuştuklarımız çok şey öğretti bana. Bütün bu arkadaşlarımızın içinde unutmadığım bir isim var ki; o da Üzeyir Garih’dir. O zaman kendisi kişi başına şu kadar ciro yakalamazsak bu işi yapmayalım derdi. Ama o zamanlar ciromuz yoktu, hele onun söylediği rakamlara ulaşmamız hayal gibi idi. Oysa bugün çok çok üzerine çıktık o rakamların. İkinci olarak da kendimize ait bir yerimiz olmalı derdi. Şu andaki yerimizin tahsisi yapılmıştı, ama bir türlü gidemiyorduk. Sonunda ben direttim ve oraya gidip önce kaba inşaatı bitirdik, ardından ince inşaatı da tamamladık ve kendi yerimize geçtik. Ardından biz Vakıf’tık, ama bir Anonim Şirket gibi vergi veriyorduk. Sonunda İktisadi İşletmemizi de kurduk. Ardından Vakıf Senedini de birçok zorluğa rağmen değiştirdik. Benim için çok önemli olan ikinci kişi de Prof. Dr. Yücel Odabaşı’dır. Yücel Hoca Vakfın ileri gitmesi için 2 önemli iş yaptı. Birincisi MİLGEM Projesinin ölümüne üstüne gitti ve bunu hayata geçirdi. İkincisi de IACS’dir. Onun için Yücel Hoca çok önemli işler yapmıştır. Ardından da Mustafa Hoca ile Yücel Hoca’dan aldığımız işleri devam ettirdik. Bugün Türk Loydu uluslararası itibarı olan, gemilerinin denetlenmesinde diğer klas kuruluşlarının önünde olan bir klas kuruluşudur. Bütün bunların olmasında başta Teoman Hocam olmak üzere herkesin emeği vardır. Biz orada hala hamallık yapmayı sevenlerdeniz”.

Herkes bugünlere gelirken işin bir ucundan tuttu
Prof. Dr. Mustafa İnsel de Türk Loydu’nda yönetici olarak en genç kişi olduğunu belirterek şu anda eski başkanlardan bir Teoman Hoca’nın bir de kendisinin kaldığını vurgulayarak iki uçta olduklarını, arada çok değişik kuşakların bulunduğunu ifade etti. İnsel şunları söyledi: “Burada bulunan bir iki kişi dışında diğerleri ile gerek Loyd’da gerek Loyd dışında birlikte çalıştım. Bu bir bayrak yarışı idi. Bugün 50. Yılı kutluyoruz. Herkes bugünlere gelirken işin bir ucundan tuttu. Kiralık bir odada başlayan serüven, bugün kendine ait modern bir binası olan, 130 personeli olan, şu anda kaç bilmiyorum ama yaklaşık 17-18 milyon TL ciro yapan bir kuruluş haline geldi. Ben 2 yıl yönetim kurulu üyeliği, 4 yıl da yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Ben de buradaki birçok kişiden çok şey öğrendim. Türk Loydu çok önemli mesafeler kaydetti. Bunlardan biri IACS’dir. IACS’nin 2 kez kapısına dayandık. Şu ana kadar giremedik. Önemli olan IACS’ye kabul edilebilir olmaktır. Bu arada Türk Loydu’nun kuruluş tarihini anlatan bir kitap yapmıştık, Teoman Hocamın öncülüğünde. Umarım herkeste bir kopyası vardır. İkinci olarak Camialtı Türk Loydu’nun bahçesinde duruyor. Tarihimize sahip çıktık. Bugün Türk Loydu’nun ilk genel kurulunun yapıldığı 28 Şubat’ın 50. Yılı. Bugün Türk Loydu’nun şaşaalı bir tören yapmasını beklerdik, ama olmadı. Ben Türk Loydu’nun 50. Yılını bir kez daha kutluyorum”.

Türk Loydu'nun ilk genel kurulu (28 Şubat 1962)
 

virahaber/özel

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri