Türk karayolu taşımacıları Çin pazarı için hazır!

Türkiye-Çin Karayolu Çalıştayı Pekin’de gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye – Çin Karayolu Anlaşması kapsamında belirlenen geçiş belge kotasının ilk etabı olan 800 adet ikili ve transit, 500 adet üçüncü ülke geçiş belgesi  yetkililere teslim edildi.

8 Ağustos 2018 tarihinde Çin’in Pekin kentinde gerçekleştirilen Türkiye-Çin Karayolu Çalıştayına ülkemiz adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Pekin Büyükelçiği Yetkilileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve lojistik sektörünün temsilcileri katılım sağladı. Çin tarafı ise Çin Ulaştırma Bakanlığı, Çin Taşımacılar Derneği, demiryolu ve denizyolu taşımacılarından oluştu.

Anlaşma Türk Taşımacılığı İçin Büyük Önem Taşıyor!

2017 yılında Türkiye ile Çin arasında imzalanan uluslararası karayolu anlaşması kapsamında ikili ve transit taşımalar için 20.000 adet, üçüncü ülke taşımaları için ise 10.000 adetlik geçiş belge kotasında anlaşmaya varılmıştı. Bugüne kadar Çin tarafından teslim alınamayan söz konusu belgelerden 800 adet İkili / Transit ve 500 adet Üçüncü Ülke geçiş belgesi Çin yetkililerince ülkemize heyetine teslim edildi. 

Çalıştay’a UND adına katılan ve yapılan görüşmelere dair bilgi veren UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen; “Mevcut geçiş belge kotalarının kullanılabilmesi için iki ülke arasında imzalanan karayolu anlaşmasının Türkiye Büyük Millet Meclisinden onaylanarak geçmesi gerekmekte, şu ana kadar geçiş belgelerini alamıyorduk. Belgelerin alınması ile birlikte önemli bir kazanım elde ettik. Anlaşmanın Meclis’ten geçmesi ile birlikte de, Çin pazarı Türk taşımacılarına açılmış olacak. Türkiye ve Çin birbirleri için büyük bir lojistik potansiyel taşımakta ve biz uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektörü Çin ile batı ülkeler arasında yapılacak taşımalara talibiz.” dedi.

Recai Şen; “Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin'in dolar bazında ihracatı geçen yıl yüzde 7,9 artarak 2 trilyon 260 milyar dolara, ithalatı da yüzde 15,9 yükselerek 1 trilyon 840 milyar dolara ulaştı. Çin’in ihracat taşımalarının %95’i denizyolu ile taşınmaktadır. Karayolunun payı ise %3 (68 milyar Dolar) civarındadır. Önceki yıllarda karayolu anlaşmalarının olmadığı ve yüklerin çok daha uzun sürelerde denizyolu ile gönderildiği düşünüldüğünde, Karayolu opsiyonu ile Çin ile ülkemiz arasındaki ihracat ve ithalat taşımalarının çok daha kısa sürelerde yapılabilecek ve hem sektörümüz hem de ülke ekonomimiz kazanacaktır.” dedi.

Vizesiz Çin Taşımaları Çok Yakında Başlıyor!

Çin ile ülkemiz arasındaki vize prosedürlerinin basitleştirilmesi konularının görüşüldüğü Çalıştay’da taşımacılık sektörünün vize sorunları da gündem maddesi olurken, bu konu ile ilgili Recai Şen; “Yapılan bu toplantıda, Çin sınırındaki Khorgos bölgesinden 90 km içeriye kadar olan Urumçi bölgesinin serbest bölge olarak tanımlandığı ve bu bölgeye yapılan taşıma ve yük alma işlemlerinde Türk taşımacılarının vizeden muaf şekilde taşıma faaliyetinde bulunabileceği Çin yetkililerce teyit edildi. Vizesiz taşıma imkânları ile birlikte, Çin’in Khorgos bölgesine getirilecek Çin ihracat yükleri Türk taşımacıları tarafından vizesiz şekilde teslim alınacak ve gideceği ülkeye kadar yine Türk taşımacıları tarafından taşınacak” dedi.

Dünya ekonomilerini giderek daraltan ve küresel çapta büyük zararlara sebebiyet veren ticaret savaşlarına değinen Recai Şen, “Mevcut ticaret savaşları kapsamında Türk nakliyecilerinin ve ticaret erbabına yeni rota belirlemek ve bu yeni rotalarda ticari faaliyetlerde bulunmak için kamunun desteğine ihtiyacımız var. Yeni pazarlara açılma konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Çin ile yapmış olduğu anlaşma sektör için büyük bir kazanç ve bunun için Ulaştırma makamlarımıza müteşekkiriz. Cumhurbaşkanlığı hükümet modeli ile kamu kurumlarımızın tamamının yeni pazarlara açılma konusunda hedef belirlemeleri ve bu yöndeki açıklamaları çok mühim ve önemli bir gelişme. Türkiye’den Çin’e ve yine Çin’den ülkemize ve başkaca ülkelere yapılan ticaretin Türk karayolu taşımacıları ve Türk ticaret erbabı tarafından gerçekleştirilmesi ve böylesine büyük bir pazardan maksimum düzeyde faydalanılması için Karayolu anlaşmasının ivedi şekilde Meclis’ten çıkarılması, yeni rotasını Çin’e olarak belirleyen kurumlarımıza destek olunması önem taşımaktadır” dedi.

Vira Haber

LOJİSTİK Haberleri

Talay Logistics Küresel Lojistik Devi Hellmann ile İş Birliği Yaptı
UTİKAD Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy: 'Türk Karayolu Taşımacılığı Darboğazdan Geçiyor'
UTİKAD, Türkiye’nin En Büyük Lojistik Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak
“Oyuncu Değişikliği” İle Teslimat Süresini 5 Güne Düşürdü
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatında 11 Egeli Şampiyon