İlk planda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım ve 87 işletme ile kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin kişiye iş imkanı sağlanması amaçlanıyordu. Son olarak 1421 dönüm arazinin, 1050 dönümlük bölümünün 30 Mart 2015 tarihinde Yapı Kredi Finansal A.Ş'ye satıldığı ortaya çıktı. Gelin şimdi Türk gemi sanayine büyük darbe niteliği taşıyan gemi ihtisas organize sanayi bölgesinin ötelenmesi ile ilgili gelişmeleri sırasıyla sizlerle paylaşalım.
1. 1621 ve 1636 numaralı özel mülkiyete konu parsellerle ilgili 01.10.2010 tarihinde yer seçimi işlemleri tamamlanmış ve bu parseller OSB yeri olmuştur. Yalova Valiliği’nin 31.01.2011 tarihli yazısı ile Bakanlığa intikal eden Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kuruluş Protokolü, Bakanlık makamının 07.02.2011 tarihli oluru ile onaylanarak, OSB 275 sicil numarası ile tüzel kişilik kazanmıştır. OSB'nin kurucu ortakları; yüzde 87 katılım payı oranı İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği ve yüzde 13 katılım payı oranı ile Yalova Sanayi ve Ticaret Odası olmuştur.
2. Yalova Gemi İhtisas OSB; 11 Mayıs 2011 tarihli yazısı ile Bakanlıktan, OSB sınırları içerisinde kalan parsellere ilişkin kamu yararı kararı talebinde bulunmuş; bakanlık makamının 06 Haziran 2011 tarihli oluru ile OSB sınırları içerisinde kalan ve şahıs mülkiyetinde bulunan 2 adet parsel (1621 ve 1636 nolu parseller) için toplam 1.421.791,64 m2’lik alana kamu yararı kararı verilmiş ve OSB’ye 07 Haziran 2011 tarihli yazıyla bildirilmiştir.
3. Kamulaştırma işlemlerinin ön aşamaları gerçekleştirildikten ve anlaşmazlık tutanağı tutulduktan sonra Yalova Gemi İhtisas OSB tarafından kamulaştırma davası açılmış ve bu davada tespit edilen kamulaştırma bedelinin fahiş olması nedeniyle bedel yatırılmayarak, dosya temyize gönderilmiştir. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 10 Aralık 2013 gün ve 20013/16915 E ve 2013/22163 K sayılı kararı ile mahkemenin kararını onamış ve tarafımızdan yeniden tashihi karara gidilmiştir.
4. İşte bu aşamada, 4562 sayılı OSB Kanunu’nun 5. Maddesinde değişikliğe gidilmiştir. Yeni yasa ve yönetmeliği ile OSB yönetimlerinin 14/04/2000 tarihinden beri kullanmakta oldukları OSB alanı içindeki özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırılmasının yapması yetkisi, 20/02/2014 tarih ve 6525 sayılı Kanunun 21. Maddesi ve değişik 5’inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmış, söz konusu düzenleme ile bu yetki; “Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına” devir edilmiştir.
5. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin onama kararına karşı yaptığımız tashihi karar talebimizi reddetme tarihi ise 01.04.2014’tür. Yani kamulaştırma ile ilgili yasa maddesinin değiştirilmesinden yaklaşık bir buçuk ay sonra ret kararı verildiği görülmektedir. Bu konuda ayrıca hak ihlali tespiti açısından Anayasa Mahkemesi’ne gidilmiştir. Dosya hala incelemede bulunmaktadır.
6. Yeni yasaya uygun olarak yeniden kamulaştırma talepleri yasanın öngördüğü kurumlara yapılmaya başlanmıştır. Bu konuda OSB’nin ilçe hudutları dahilinde bulunması nedeniyle, önce 12 Haziran 2014 tarihinde Çiftlikköy Belediyesi’ne müracaat edildi. Belediyece ilgili Yasa ve Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde kamulaştırma çalışmaları başlatıldı. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında OSB Kamulaştırma çalışmaları başlatılmışken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda arazilerin devri konusunda bir toplantı düzenlenmiştir.
Bakanlık bünyesinde düzenlenen toplantı, üst düzey bakanlık yetkilisinin koordinasyonunda OSB yetkilileri, arazi sahipleri ve bazı “DİĞER KİŞİLERİN!” katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Emlak alım satışı pazarlığına dönüşen toplantıda önemli bir TOPLANTI TUTANAĞI tutulmuştur. Aşağıda dikkatinize sunulan toplantı tutanağında, OSB alanı içerisindeki arazilerin 110 TL metrekare üzerinden satın alınması için (OSB kurucu ortaklarından) Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte (birileri) teklifte bulunmuştur. Mal sahipleri (Yetkili arazi sahipleri tutanakta imzaları bulunan iki kişidir) tarafından kabul edilerek, GESAD temsilcilerine önerilmiştir.
( TOPLANTI TUTANAĞI, 1.Madde)
Bu tutanak Yalova İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan tarafından basına verilmiş ve arazilerin tutanakta belirtilen fiyatla kamulaştırılması istenmiştir!
Olayların gelişmesi sırasında Çiftlikköy Belediyesi’nin başlattığı yasal kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Belediye Resmi, Uluslararası Akreditasyon’ a sahip Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı’na fiyat tespiti için müracaat etmiştir. Resmi “132 sayfalık Değerleme Raporu’nda” tüm bilimsel kriter ve şartlar değerlendirilerek Arazi m2 TL birim fiyatı 18,56 olarak belirlenmiştir. Rapor tamamlandıktan sonra Belediye, 01.10.2014 tarihli bir yazı ile yeterli personeli bulunmadığını ileri sürerek kamulaştırma işlemlerini yürütemeyeceğini bildirmiştir.
Arada fahiş bir fiyat farkı var
Burada önemli bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Ortada iki rakam var. Birisi bakanlık makamında tutturulmuş, tarla vasıflı arazinin m2 birim fiyatının 110.-tl olduğu belirtilen bir tutanak. Diğeri ise Ankara Üniversitesi’nce m2 birim fiyatı 18,56 TL olarak belirlenmiş resmi Değerleme Raporu. Ortada 130 milyon TL’lik bir rant söz konusudur.
Aradan 3,5 ay geçmiş ve yapılan tüm masraflar yasa gereği OSB tarafından karşılanmaktadır. Süreç esnasında Yalova Limak Otel’de verilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın iştirak ettiği iftar yemeği sonrası, aynı otelde yapılan bir toplantı ise akılları karıştırmıştır. Ardından İl Özel İdaresi’ne ve sonra da Yalova Valiliği’ne başvuruda bulunulmuştur. Bu kurumlar da çeşitli nedenler göstererek, bu işlemi yani kamulaştırmayı yapamayacaklarını belirtmiştir. En son Yalova Valiliği’ne bir kez daha yapılan başvuru sonucu ise, Valilik tarafından şöyle bir yazı gönderilmiştir.
“Kamulaştırma İşlemlerinin Çiftlikköy Belediyesi’nce yapılması için 12.06.2014 tarihinde başvuruda bulunulduğu ve Belediye’nin önce kabul ederek işlemlere başladığı, fakat daha sonra kamulaştırma işlemlerinden çekildiği, bunun üzerine İlgi (a) yazı ile Valiliğimize başvuru yapıldığı ve ilgi (b) yazımız ile başvurunun olumsuz değerlendirildiği, ilgi (c) yazı ile tekrar Valiliğimiz tarafından yapılmasının istendiği, İlgi (ç) yazı ile tekrar olumsuz cevap verildiği belirtilerek, ilgi (d) yazı ile kamulaştırma işlemlerinin Valiliğimizce yapılması isteği yenilenmiştir. Ancak OSB Yönetim Kurulunuz tarafından OSB sınırları içinde yer almakta olan 1621 ve 1636 numaralı özel mülkiyete konu parsellerin kamulaştırma işlemlerinin Valiliği’miz tarafından yapılması talebiniz, ilgi (b) ve (ç) yazılarımızla belirtildiği üzere uygun görülmemiştir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”
7. Yalova Valiliği’ne ilk başvuru dilekçesi 06.11.2014 günü yapılmış ve kamulaştırma işlemlerinin 4562 sayılı kanunun 5. maddesi gereğince Valilik tarafından yapılması talep edilmiş, Yalova Valiliği tarafından 28.01.2015 günü verilen yanıtta, Yalova İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Kararı ile hiçbir gerekçe gösterilmeden “Kamulaştırmanın Yalova il Özel İdaresi tarafından yapılması uygun görülmemiştir” denilmiştir. İkinci kez Valilik makamına başvuru 02.02.2015 günü yapılmış ve kamulaştırmanın İl Özel İdaresi değil Valilik tarafından doğrudan yapılması yeniden istenilmiş, 13.02.2015 günü verilen yanıtta ise bu kez “Valilik bünyesinde kamulaştırmayı yapacak bilgi ve deneyime sahip teknik personel bulunmaması sebebiyle (talebiniz) uygun görülmemiştir.” denilmiştir. 18.03.2015 günü verilen ve tekraren Kamulaştırma çalışmalarının Valilikçe yapılması istenen yazıya ise 01.04.2015 tarihli, 6.madde de belirtilen olumsuz cevap verilmiştir
8. Bu durumda görülüyor ki valilik açıkça yasaların verdiği görevi yapmaktan kaçınmaktadır. Burada bir “Görevi Kötüye Kullanma” durumu oluşturulmaktadır. Bu konuda yayınlanan ve hiçbiri mahkemelerce tekzip edilemeyen gazete nüshalarından da anlaşılacağı gibi, bölgede büyük bir şaşkınlık yaşanmakta ve yerel basın bu olayla ilgisi sürekli haberler yayınlamaktadır.
Sizlerle belirli bir sırayla başından sonuna kadar özetlediğimiz bu olaylar dizisini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ancak dünya Türk gemi sanayisi hızla gelişirken, Türkiye’nin stratejik sanayi kollarından olan gemi sanayimizi ileri bir noktaya taşıyacağı kesin olan bu projenin neden engellenmeye çalışıldığı anlaşılmamaktadır. Hangi güç ve güçler tarafından bu projenin neden engellendiği de kamuoyu tarafından merak edilmektedir. Türkiye’de resmi rakamlara göre işsizliğin 11 binlerde olduğu bir dönemde ve Yalova’nın da işsizlik sıralamasında 7. sırada olduğu düşünülürse, valiliğin bu projenin önünü kesmesine akıl sır erdirilememektedir.
www.virahaber.com / özel haber