Amerikan Donanmasında 1942 yılında "USS SIOUX" ismiyle hizmete giren ve 1972'de Türk Donanmasına katılan Türk Deniz Kuvvetlerinin en yaşlı gemisi unvanına sahip "TCG GAZAL (A-587)" ilk kez görüntülendi. 72 yaşındaki dev çınarın, Türk Deniz Kuvvetlerindeki tüm gemi ve platformları çekebilme yeteneği bulunuyor.
Mavi sularda 72 yıldır savaş gemisi olarak hizmet veren bu gemiye ismi, Kurtuluş Savaşı öncesinde Osmanlı Seyr-i Sefain idaresinde bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nda Karadeniz'deki ablukalara rağmen birçok önemli görevde yer alan ilk Gazal gemisinin adını yaşatmak amacıyla verildi.
İsmi, ince ve uzun bacaklı geyik anlamına gelen TCG GAZAL, 1942'de Amerikan Deniz Kuvvetlerince inşa edilip aynı yıl "USS SIOUX" adıyla göreve başladı.
ABD Donanması'nda yaklaşık 30 yıl hizmet yaptıktan sonra 1972'de Türk bayrağı çekilerek, donanmadaki görevine "TCG GAZAL" adıyla başladı.
İlk kez AA ekibi tarafından görüntülenen 62 metre boyunda ve 11 metre genişliğindeki gemi, Türk Deniz Kuvvetlerindeki tüm gemi ve platformları çekebilme yeteneğine sahip.
Gemi Komutanı Deniz Binbaşı Onur Akyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, donanma için çok büyük önem arz eden bir gemide görev yapmaktan onur duyduklarını söyledi.
Bu geminin ilerleyen yaşına rağmen arıza yapmadığını ve her türlü göreve her an hazır olduğunu belirten Akyıldız, "Deniz Kuvvetleri envanterine girdiği 1972'ye kadar USS SIOUX adıyla Amerikan Deniz Kuvvetlerinde görev alan gemimiz, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Asya-Pasifik bölgesinde birçok operasyona katılması, Japonların Kaiten adlı iki kişilik intihar deniz altılarından birini batırması ve harpte uzun süre düşman sularında hasar görmeden harekat icra etmesi nedeniyle 4 savaş yıldızı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca Vietnam Savaşı sırasında defalarca savaş bölgelerinde görev yapması nedeniyle 8 savaş yıldızı ile ödüllendirilmiştir. Bu anlamda, gemimizin 72 yaşında olmasına rağmen halen seyir yapabiliyor olması, var olan gücünün en büyük kanıtıdır" dedi.
Geminin, Türk Deniz Kuvvetlerine katılmasıyla ağır deniz, hava koşulları ve ilerlemiş yaşına rağmen birçok görevde aktif olarak yer aldığını, farklı tip ve boyutlardaki platformları yedeklediğini, çevre denizlerde verilecek tüm görevlere her an hazır olduğunu anlatan Binbaşı Akyıldız, "Ambleminde yer alan 'Her zaman ve her yerde' sloganı ile TCG GAZAL, bugüne kadar ismini çelik gövdesinde, Türk bayrağını da engin denizlerde gururla taşımış ve sonsuza kadar taşıyacaktır" diye konuştu.
"Dört ana makine ile idare ettiriliyor"
Başçarkçı Deniz Yüzbaşı Mehmet Ferhan Ertosun ise, geminin ihtiyaç duyduğu sevk sistemini mevcut 4 ana makine ile sağladığını belirtti.
Sistemin en önemli özelliğinin, geminin genelinde görülebilen arıza durumlarında kolay yedeklenebilir olması olduğunu anlatan Ertosun, "Yani 3 makinesi gayrifaal kalması durumunda bile kalan tek makine sevk sistemini faal halde tutarak görevi yarıda bırakmadan tamamlayabilmesini sağlamaktadır. Gemimizin, 72 yaşında olmasına rağmen, günümüzde halen başarılı ve aktif görev yapabilmesinin başlıca nedeni, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde barındırdığı eğitimli, görev bilinci yüksek ve fedakar personelinin görev anlayışıdır. Bu kapsamda makine komutanlığını yapmış olduğum makine personelimin cihaz ve sistemleri faal ve her zaman göreve hazır durumda bulundurma gayreti bu görev anlayışının bir işaretidir" ifadelerini kullandı.
"Tüm yüzer unsurlara müdahale imkanımız var"
Gemi Kıdemli Astsubayı Seyir Kıdemli Başçavuş Murat Oruç, 62 metre boyundaki geminin harekattan sakıt kalan ve manevra gücünü kaybeden tüm yüzer unsurları en kısa sürede yedekleyerek en yakın limana intikal ettirme görevi bulunduğunu belirterek, gemide 8 subay, 28 astsubay ile 26 uzman erbaş ve erin görev yaptığını kaydetti.
-GEMİ KURTARMA FAALİYETİ
İlk kez AA ekibi tarafından görüntülenen ve yaptığı seyir sırasında yedekleme faaliyetleri izlenen TCG GAZAL, İzmit Körfezi'nde TCG FATİH fırkateynini, yaklaşma manevrası ile yedekledi.
Geminin iskele yönünden yaklaşan TCG GAZAL'a roket tüfeğiyle yedekleme donanımı gönderildi. Yedekleme halatı TCG GAZAL'ın çelik halatına irtibatlandırılarak halat alınmaya başlandı.
Kademeli olarak sürat arttıran TCG GAZAL, uygun yedekleme kaloması ile emniyetli sehim oluşturdu. Yani yedekleme, uygun yedek boyu ile emniyetli olarak tamamlandı.
TCG FATİH'in yedekleme işleminin tamamlanmasının ardından sistem fora edilerek gemi normal seyrine devam etti.
virahaber.com