Türk donanması göz dolduruyor

AA ekibi, Marmaris-Aksaz'daki Güney Görev Grup Komutanlığı'na bağlı TCG Gökçeada ve TCG Gelibolu fırkateynleri ve 1 karakol gemisi ile 4 hücumbotun Ege açıklarında atış becerilerini sergileyişlerine tanık oldu.

Türk donanması, iyi eğitimli bahriyelileri ve modern silah sistemlerine sahip savaş gemileriyle göz dolduruyor.
 

AA ekibi, Marmaris-Aksaz'daki Güney Görev Grup Komutanlığı'na bağlı TCG Gökçeada ve TCG Gelibolu fırkateynleri, 1 karakol gemisi ile 4 hücumbotun Ege açıklarında atış becerilerini sergileyişlerine tanık oldu.
 

Türkiye son dönemde Türk tersanelerinde üretilen modern savaş gemileri ve milli tasarım harikası Savaş Yönetim Sistemi (Genesis) ile modernize edilen yüzer askeri unsurlarıyla dikkati çekiyor.
 

Donanma gücü bulundurmak, maliyetinin yüksek olması nedeniyle ülkelerin ulaştığı gücün en önemli göstergeleri arasında yer alıyor. Bir fırkateyn satın almak için 250-350 milyon dolara ihtiyaç duyulurken, Türk mühendislerin geliştirdiği ve patenti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Genesis yazılımının uygulaması 15-20 milyon dolar gerektiriyor.

Asimetrik tehdide başarıyla karşı konuldu

Marmaris-Aksaz'daki limandan, bin personeliyle demir alan Güney Görev Grup Komutanlığı idaresindeki yüzer birlik, Ege Denizi açıklarında fiili silah atışları gerçekleştirdi.
Atış tatbikatına katılan yüzer unsurlar arasında, son dönemde Genesis savaş yönetim sistemi ile modernize edilen 2 fırkateyn, milli tasarım ürünü 1 karakol gemisi, 4 hücumbot da yer aldı.
Limandan ayrılmalarından kısa süre sonra asimetrik tehdide karşı koyma senaryosu çerçevesinde, mayınlanmış sahadan güvenli geçiş yapan yüzer unsurlardan TCG Gökçeada fırkateynine bir botla terör saldırısı girişiminde bulunuldu. Bunun üzerine, fırkateynden bota sıralı ikazlar yapılmasını müteakip ikaz ve tesir atışları yapılarak saldırı girişimi bertaraf edildi.

Seahawk donanmanın gücüne güç katıyor

Daha sonra, yüksek süratle seyrederlerken TCG Gökçeada fırkateyninden TCG Gelibolu'ya, ikmal desteği sağlanması amacıyla ''posta çantası'' uygulaması gerçekleştirildi.
Gemilerin mıknatıs etkisiyle birbirlerine yapışma tehlikesi bulunduğu için yapılması oldukça zor ve riskli uygulama sırasında, fırkateynler seyir halinde birbirlerine birkaç yüz metre yaklaştıktan sonra aralarına halat gerilerek malzeme transferinde bulunuldu.
Ulusal karasuların yanı sıra açık denizlerde de görev yapabilen 8'i Gabya sınıfı olmak üzere 16 fırkateynden biri olan TCG Gökçeada fırkateyninin, kara ile bağlantılarının sağlanabilmesi, arama-kurtarma faaliyetleri ile deniz altı ve deniz üstünden gelebilecek saldırılara karşı koyabilme imkanlarının artırılması amacıyla kullanılan helikopterlerin kabiliyetleri de atış tatbikatında gözler önüne serildi.
 

Yarbay Murat Erdem komutasındaki TCG Gökçeada fırkateynine seyir halindeyken kontrollü iniş yapmayı başaran Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Seahawk tipi helikopter, gemi personeli tarafından güdümlü mermi yüklenmesinin ardından kısa sürede yeniden havalanarak gemiden ayrıldı.

''Bismillah atış serbest''

TCG Gökçeada fırkateyni de yazılım ve donanımı tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Savaş Yönetim Sistemi (Genesis) ile taktik kabiliyeti ve atış gücü maksimum düzeye çıkartılan Türk savaş gemileri arasında yer alıyor.
 

Su altı, su üstü ve hava saldırılarına karşı koyabilmesi için ileri teknoloji ürünü füze sistemleri, uzun menzilli top ve uçaksavarlarla donatılan TCG Gökçeada fırkateyni, Türkiye'de ve yurt dışında iyi eğitim alan 250'ye yakın bahriyelisinin kabiliyeti ile de dikkati çekiyor.
 

Atış tatbikatı sırasında, ayrıca denize konuşlandırılan hedefler fırkateynler ile diğer gemilerden yapılan başarılı atışlarla vuruldu.
 

TCG Gökçeada fırkateyninin Savaş Harekat Merkezi'nden de Genesis ile su üstü hedeflerini kısa sürede tespit edildi. Açık denizde bulunan ve çıplak gözle görülemeyecek kadar uzak mesafede konuşlanmasına rağmen komutanın ''Bismillah atış serbest'' komutuyla peş peşe ateşlenen toplarla hedefler imha edildi. Bu arada, TCG Gökçeada fırkateyninin olası bir yangına karşı imkan ve kabiliyetleri de başarılı şekilde ortaya kondu. Yangın söndürmede görevli gemiciler, senaryo gereği, fırkateynin kıç bölümündeki yangına kısa sürede müdahale ederek söndürmeyi başardı.
 

Tatbikat, seyir halinde akaryakıt ikmalinin tamamlanmasının ardından komutanın personeli tebrik etmesi ve ''Türk donanması dosta güven, düşmana korku vermeye devam ediyor'' anonsuyla sona erdi. (ANKARA (AA) - Ferhat Demircan)

virahaber.com


 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı