“Türk Denizciliği ivme kazanacak”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 64.Hükümet Programı’nda denizcilik ile ilgili maddeler dikkat çekti.

Onur Ömer BİLGİ - Vira Haber

Denizcilik sektöründe Türkiye'yi küresel deniz taşımacılığı ile entegre transit bir liman ülkesine dönüştüreceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek, 10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı hedeflediklerini söyledi. Gemi ve yat inşa sanayisini yenilikçi teknolojilerle donatarak daha rekabetçi bir hale getireceklerini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye’nin dış ticaretinde Türk sahipli filoyu kullanarak navlun açığını azaltmak için gemi işletmeciliğini destekleyen yeni modeller oluşturacağız" dedi. Başbakan Davutoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

Denizcilik eğitimi gelişecek

Denizcilik eğitimini iyileştirerek Türk ve dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını arttıracak, deniz turizminde ihtiyaç duyulan tekne bağlama kapasitesini yükselteceğiz.

Kıyı Yapıları Master Planı yenilenecek

Ülkemizin bölgesinde transit liman üssü olmasını teminen kıyılarımız- da büyük ölçekli limanların tesis edilmesini sağlayacağız. Bu kapsamda 3 büyük denizde 3 büyük liman inşa edeceğiz.

Marmara denizinde Kuzey Güney aksında en az 2 RO-RO terminali inşa ederek körfez ve boğaz köprüleri üzerindeki trafik yükünü azaltacak, İstanbul limanını kurvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştüreceğiz. Kurvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik edecek önlemler alacağız.

Kıyı Yapıları Master Planı’nı revize edeceğiz. Liman Yönetim Modeli ve bu modele uygun bir yönetim yapısı oluşturacağız.

İzmit, İzmir ve Mersin gemi hizmet alanlarında Gemi Trafik Hizmetleri sistemini hizmete alacağız.

Deniz kirliliğine karşı merkez kurulacak

Mersin, Tekirdağ ve Antalya’da, ulusal ve uluslararası boyutta deniz kirliliklerine müdahale ve temizlik çalışmalarının koordine edilmesine yönelik faaliyet gösterecek olan Acil Müdahale Merkezlerini (AMM) tamamlayacağız.

Ro-Ro taşımacılığı gelişecek

Ro-Ro ve kabotaj taşımacılığını geliştireceğiz. Yolları, araçları ve diğer altyapıyı insanımıza daha güvenli, konforlu ve hızlı hizmet veren sis- temler bütünü haline getirmek için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştıracağız.

Milli gemi projelerimiz artarak sürecek

Denizlerde MİLGEM’in yanı sıra, yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, Perry sınıfı fırkateyn modernizasyonu projelerini hayata geçirmekteyiz. Milli yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve heli kopter projelerimiz sürmektedir.

‘Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi’ kurulacak

Balıkçılıkta kaynak yönetimini bilimsel verilere dayalı ve etkin bir biçimde gerçekleştirecek, idari kapasiteyi güçlendireceğiz. ‘Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi’ni kuracağız.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde çevresel sürdürülebilirlik gözetilecek, ürün çeşitliliği ve markalaşma ile uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin artırılması sağlanacaktır.

ViraHaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı
Yılan Balığı Çalıştayı Aydın’da Gerçekleştirildi
Denize Lodos, Tezgaha Balık Uyarısı
Fatih'te Yangın: Balat Sahilinde 18 Metrelik Lüks Yat Alev Alev Yandı
Şiddetli Lodos Nedeniyle İstanbul'da Deniz Taştı, Tekneler Zarar Gördü