Türk Bayraklı Gemiler “Gri Liste” Riski Altında

Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı hızlandı. Ulaştırma Bakanlığı, sektörün tüm kuruluşlarına bir yazı göndererek ‘Beyaz Liste’de olan Türk bayrağının ‘Gri Liste’ye düşme sınırına geldiği uyarısını yaptı.

Tutulmalar tavan yaptı, yıllar sonra Beyaz Liste’ye girmeyi başaran Türk Bayraklı gemiler yeniden Gri Liste’ye düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü sektörün tüm kuruluşlarına bir yazı göndererek Paris Memorandumu’na göre 2016 yılı içerisinde 316 geminin denetlendiği, bunlardan 22 tanesinin tutuklandığı ve Beyaz Liste’de olan Türk bayrağının Gri Liste’ye düşme sınırına geldiği uyarısında bulundu. Bakanlık bu nedenle denetimleri artıracağını açıkladı.

“Gemi adamları yetersiz kalıyor”

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 28 Eylül tarihli yazısında tutulmaların gemiadamlarının yetersizliğinden özellikle yoğunlaştırılmış denetim kampanyalarına konu olan MLC 2006 gereklilikleri ile kapalı mahallere giriş, gemiyi terk ve yangın talimleri gibi Emniyet Yönetimi Sistemi Kodu (ISM Kod) gerekliliklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklandığının görüldüğü belirtiyor. Tutulmaların daha çok Romanya ve Yunanistan'da olduğu açıklanırken, gemilerin Emniyet Yönetim Belgesi (Safety Management Certificate/SMC) gerekliliklerini karşılamadığı ve bu belgelendirmelerin ağırlıklı olarak Türk Loydu tarafından yapıldığının tespit edildiği, ifade ediliyor.

Bakanlık, gemi tutulmalarının önüne geçilebilmesi adına, bir takım yeni yaptırımları gündemene aldı. Buna göre; hedefleme sistemine bakılmaksızın yurtdışına çıkış yapacak olan her Türk Bayraklı gemiye (konteyner gemileri hariç) ön sörvey yapılacak. Geçerli belgeleri olan klassız gemiler için ilk Türk limanında uluslararası sefere uygunluğu esas olarak genişletilmiş sörvey denetimleri idare tarafından yapılacak. Yapılan denetimlerinin sörvey raporları liman başkanlığı tarafından incelenip uygun bulunan raporlar, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün değerlendirilmesine sunulduktan sonra, geminin seferine ve belgelerinin devamlılığına Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü karar verecek.

2008 yılından beri Beyaz Liste'deyiz

2001'de 211, 2002'de 166, 2003'te 131 geminin tutulması nedeniyle Türkiye kara listede yer alıyordu. 2003'te bakanlık kara liseteden çıkmak için çalışma başlattı. 2004'te 67, 2005'te 45, 2006'da 43 gemi tutuldu. Böylece 2007 yılında Paris MaU Raporu'nda Türk bayraklı gemilerinin kara listeden çıkarak Gri Liste'ye geçtiğini açıkladı. 2008 yılında ise özellikle PSC denetimleri sayesinde Beyaz Liste'ye yükseldik.

ViraHaber.com

GÜNCEL Haberleri

Galataport İstanbul’da “Rıhtımda Yoga” Kış Sezonunda Da Devam Ediyor
Cumhuriyetin Denizci Kadınları Projesi: 101 Yıllık Şanlı Tarihin Deniz Fenerleri
Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı