Turizmde 'yeşil yıldız' hamlesi

Geçen yıla göre yaklaşık 6 kat artan çevreye duyarlı tesislerle, Türk turizmine 'yeşil yıldız' damgası vuruldu. 2013'de yeşil yıldız almaya hak kazanan 22 çevreye duyarlı tesis bulunurken bu sayı haziran ayında 103'e, ağustosta ise 125'e ulaştı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca temelleri 1993 yılında atılan uygulamayla 2013'de yeşil yıldız almaya hak kazanan 22 çevreye duyarlı tesis bulunurken, bu sayı haziran ayında 103'e, ağustos itibarıyla 125'e ulaştı. 

Yeşil Yıldız verilen çevreye duyarlı yerler arasında 64 tesis ile Antalya başı çekiyor. İstanbul 14 tesisle ikinci sırada yer alırken, Muğla 11, İzmir 9, Hatay 4,  Ordu ve Şanlıurfa üçer tesisle yeşil yıldıza sahip. 

Bakanlığın Kültür-Turizm Uygulamaları ve Etkinlikleri Daire Başkanı Mehmet Taşkın, Türkiye'nin turizmde dünyada 6'ncı sırada yer aldığına işaret ederek, "Tabiatımız elden gittikten sonra neyi pazarlayacağız? Biz artık başka ülkeler tarafından oluşturulan kriterlere uyan değil kendi kriterlerini oluşturan ve evrensel kriterlere de katkı sağlayan bir ülke olmak durumundayız. Bu noktada en önemli kriterlerden biri de çevreye duyarlı turizm tesislerinin ve turizm anlayışının sağlanması çünkü biz sürdürülebilirliği sağladığımız ölçekte birinciliğe kadar ulaşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bizim en büyük turizm ürünümüz eşsiz doğamız" diyen Taşkın, çevreye duyarlı tesis sayısını daha da artırmayı amaçladıklarını söyledi. 

Yeşil Yıldız için 15 tesise ücretsiz danışmanlık 

Taşkın, Bakanlık olarak bu kapsamda "Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi" ile 15 otele yeşil yıldız alabilmeleri için ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceklerini bildirdi. 

Toplamda 7.5 milyon euro bütçeli AB projesiyle turizm sektörü çalışanlarına eğitim de verileceğini kaydeden Taşkın, "Belli bir çıtanın üzerine çıkmış durumdayız fakat eğitimi bıraktığımız anda tekrar geriye düşme ihtimalimiz var. Bu nedenle üniversitelerde verilen eğitimlerle yetinmemek, sektörün içerisinde yetişen insanlardan da yararlanmak gerekiyor" diye konuştu. 

Taşkın, turistlerin memnuniyetinin arttığı oranda tekrar ziyaretlerinin çoğaldığına dikkati çekerek, "Bu nedenle turistlerin önümüzdeki 10-20 yıl boyunca Türkiye'yi 5-10 kez ziyaret etmesini sağlamayı ve bu vesileyle bir marka bağımlılığı da yaratmayı amaçlıyoruz" ifadesini kullandı. 

"Yeşil yıldız"lı tesisler 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri projesi kapsamında Bakanlık belgeli konaklama tesislerine, belirlenen kriterleri sağladıkları takdirde "yeşil yıldız" veriliyor. Bu da tesisin "çevreye duyarlı tesis" olduğunu gösteriyor. 

Yeşil yıldız sahibi tesiste su ve enerji tasarrufu sağlanırken çevreye zarar veren maddelerin tüketiminden uzak duruluyor, geri dönüşümlü maddelerin kullanımı ise teşvik ediliyor. 

Bakanlıkça belirlenen 122 kriter çerçevesinde yeşil yıldız almaya hak kazanan tesislere ise Bakanlar kurulunca 2010 yılında çıkarılan bir karar doğrultusunda, bulundukları yöredeki en yüksek ve en düşük arasındaki fark iade ediliyor.  

Türkiye'de Antalya, İstanbul, İzmir, Muğla, Hatay, Şanlıurfa, Ordu, Ankara, Aydın, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Konya, Kütahya, Mardin, Mersin, Sinop ve Yalova illerinde de "yeşil yıldız"lı çevreye duyarlı konaklama tesisleri bulunuyor. 

virahaber.com

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor