TÜPRAŞ tarafından Sapanca Gölü’nden kaçak su çekildiği iddiasıyla SASKİ tarafından açılan dava, ikinci duruşmada tekrar ertelendi.
Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Tüpraş Genel Müdürü Erkut, İzmit Rafineri Müdürü İlter ve avukatları ile şikayetçi Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş katıldı.
Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan ve Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer'in davaya müdahil olma talebi, "doğrudan zarar görmedikleri" gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) davaya müdahil olma talebi ise "doğrudan zarar görme ihtimalinin bulunması" dolayısıyla kabul edildi.
Duruşmada söz alan Rüstem Keleş, önceki beyanlarını tekrar ettiğini, içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'nün kullanım hakkının kurumlarına ait olduğunu belirterek, Tüpraş'ın bedelsiz su kullanmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın olmadığını, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden ve DSİ'den tahsis izni alınmadığını savundu.
Sapanca Gölü'nün kullanımının yüzde 88'inin SASKİ'ye, yüzde 12'sinin de İSU'ya ait olduğunu dile getiren Keleş, "hukuksuz bir şekilde Sapanca Gölü'nden Tüpraş'a su çeken" sanıkların cezalandırılmalarını istedi.
SASKİ adına söz alan avukatlar da suçun enerji hırsızlığı kapsamına girdiğini öne sürerek, davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini talep etti.
Sanık avukatlarının mahkemeye sunduğu evrakların, Tüpraş'ın özelleştirilmesinden önceki yıllara ait olduğunu savunan avukatlar, sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Duruşmada söz alan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise hakkındaki suçlamaları reddederek, beraatini talep etti.
Sapanca Gölü'nden bedelsiz su kullanımının söz konusu olmadığını savunan Erkut, tahsise ilişkin bilgilerin mahkemeye sundukları belgelerde geçtiğini, kayıtlarda mevcut olduğunu ileri sürdü.
İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter de daha önce verdiği ifadeyi aynen tekrarladığını, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini dile getirerek, beraatini istedi.
Sanık avukatları ise Tüpraş'ın, özelleşmeden önce ve özelleştikten sonra Sapanca Gölü'nden su kullandığını, bugüne kadar söz konusu gölde bir sıkıntı yaşanmadığını, Sapanca Gölü'ndeki su sıkıntısının nedeninin Tüpraş olmadığını öne sürerek, karşılıksız yararlanma ve hırsızlık suçu unsurlarının oluşmadığını savundu.
Mahkeme heyeti, Tüpraş'a Sapanca Gölü'nden endüstriyel su kullanma tahsisi yapılıp yapılmadığına dair bilgi verilmesi için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne (DSİ) ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasını kararlaştırdı.
Mahkeme, dosyadaki bazı belgelerin değerlendirilmesi ve delillerin incelenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Erkut ve İlter'in Sapanca Gölü'nden Tüpraş'a izinsiz su çektikleri iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
virahaber.com