ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Sumatra açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü ilk etapta 8.9 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü, önce 8.7'ye daha sonra da 8.6'ya revize edildi.
Deprem, TSİ 11.38'de 22.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. TSİ 12.27'de ise Hint Okyanusu'nun kuzeyinde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Bu depremin büyüklüğü de önce 6.5 olarak bildirildi, daha sonra 6.0 olarak düzeltildi.
Endonezya Jeofizik Dairesi ve Felaket Yardım Ajansı'ndan yapılan açıklamalarda, karada hasar ya da su seviyelerinde, tsunaminin işareti olabilecek bir değişiklik olmadığı bildirildi. Ancak bölgeye kurtarma ekipleri gönderildiği ifade edildi.
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise yaptığı açıklamada, Açe'de can ve mal kaybı olmadığını belirterek, "Tsunami tehdidi yok, ama alarmdayız" dedi.
TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU İYİ
Türkiye'nin Jakarta Büyükelçiliği İkinci Katibi Fırat Sırma, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Deprem uçakla yaklaşık üç saat mesafede bulunan bir noktada olduğu için biz başkent Jakarta'da hissetmedik" dedi.
Açe'deki Türk vatandaşlarının durumlarının iyi olduğunu da belirten Sırma, "Vatandaşlarımız arasında can kaybı veya yaralanma yok. Açe'deki insanların yüksek yerlere yönlendirildiği bilgisini aldık" diye konuştu.
Reuters muhabirleri depremin Singapur, Tayland ve Hindistan'ın güneyinde de hissedildiğini bildirdi.
17 SANTİMETRELİK İLK DALGA AÇE'YE İLERLİYOR
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Hint Okyanusu genelinde, toplamda 27 ülke için tsunami alarmı verildiğini açıkladı.
Merkezden yapılan açıklamada 17 santimetre yüksekliğindeki ilk tsunami dalgasının Açe'ye doğru ilerlemeye başladığı belirtildi. Yetkililer, "Tsunami çok büyük görünmüyor, ancak birkaç dalga halinde gelebilirler" uyarısını yaptı.
Hindistan yönetimi de Nicobar ve Andaman Adaları ve doğu sahilleri için tsunami uyarısında bulundu. Özellikle doğuda 6 metre yüksekliğinde dalgalar bekleniyor.
Sri Lanka'da da tsunami uyarısı verildi. Tayland ise vatandaşlarını kıyı bölgelerinden çekilmeleri konusunda uyardı. Depremin ardından Tayland'ın Phuket adasındaki uluslararası havaalanı geçici olarak kapatıldı. Pakistan, Umman, İran ve Maldivler de alarma geçti.
Uzmanlar bu depremde açığa çıkan enerjinin onlarca atom bombasına eşdeğer olduğunu ifade ediyor.
"ATEŞ ÇEMBERİ"
Endonezya, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak tabir edilen ve sık sık deprem, tsunami ve yanardağ patlamalarının olduğu bölgede bulunuyor.
Ülkede, 26 Aralık 2004'de 9.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide 13 Hint Okyanusu ülkesinde toplam 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Sadece Endonezya'da can kaybı 170 bin kişi olmuştu.
Açe bölgesinde ise en son Ocak 2012'de 7.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.
ENDONEZYA'DAKİ DEPREMDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV
Hürriyet Planet