Trolle avlanmada kare gözlü ağ önerisi

Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin, "Araştırmalarımızda gördük ki, trol ağlarını baklava dilimi şekli yerine, kare gözlü hale getirirseniz küçük balık yakalanma oranı düşecektir" dedi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin, trolle avlanan balıkçıların küçük balık yakalamak istemediğini belirterek, "Trol ağlarını baklava dilimi şekli yerine, kare gözlü hale getirirseniz küçük balık yakalanma oranı düşecektir" dedi.

Özbilgin, trol denen avlanma yönteminin tüm dünyada kullanıldığını ancak iç denizlerde yasak olduğunu söyledi.Trolün, denizin dibinde balık aramak için kullanılan bir yöntem olduğunu bildiren Özbilgin, dipte yaşayan balıkların sadece bu yöntemle avlanabildiğini ifade etti.

Bu nedenle trolün kullanılması gereken bir yöntem olduğunu anlatan Özbilgin, ancak bu yöntemin bilinçli bir şekilde ve kurallara uygun olarak kullanılması gerektiğini kaydetti.

Avcılığın düzenlenmesi ve buna bağlı olarak üretim planlamaları konusunda kapsamlı çalışmaların yapıldığını anlatan Özbilgin, şöyle konuştu:

"Su ürünleri avcılığında kullanılan en önemli araçlardan biri, trol ağlarıdır. Trol ağlarıyla yapılan avcılıkta ağlar denize atılır ve denizin dibini tarama yöntemiyle balıklar yakalanır. Halk arasında 'trol deniz dibini tarar, balık yuvalarını yıkar' gibi genel bir kanı var. Ama bunu söyleyenler trolün yakaladığı balıkları ekonomik şekilde tüketirler. Mevcut avlanma araçları içerisinde trolü kullanmazsanız çok severek tükettiğiniz karides, barbun gibi balıkları makul fiyatlarla yeme şansınız yok. Dünya genelinde avlanan balığın yüzde 20'den fazlası trol balıkçılığıyla yakalanıyor. O yüzden 'dünyada trolcülük kalmadı' gibi bilgiler gerçeği yansıtmıyor."

"Trol, zararlıdır" görüşünün bir kenara bırakılması gerektiğini ifade eden Özbilgin, yapılması gerekenin trolü zararsız hale getirmek ve denetimleri artırmak olduğunu vurguladı.

Trolün zararlarının iki aşamada incelenmesi gerektiğini dile getiren Özbilgin, şöyle devam etti: "Birincisi deniz tabanına olan zarar, ikincisi balıklara olan zararlar. Tabana olan zararları azaltıcı bir sürü yöntem var. Ama en etkin yöntemlerden biri, o sahayı trol balıkçılığına kapatmak. Türkiye, kıyıya yakın birçok bölgeyi trol balıkçılığına kapatmış durumda. Burada dikkat edilmesi gereken husus kapalı bölgelerin etkin bir şekilde korunmasının sağlamasıdır. İkinci bir sorun da istenmeyen türlerin ve küçük balıkların yakalanmasıdır. Her balık üreme boyunu geçtikten sonra yakalanmalıdır. Hiçbir av aracının eko sisteme zararı sıfır değil. Ama trol torbalarının seçiciliğini artırarak zararları minimuma çekme şansınız var. Bu konuda Türk araştırmacılar teknik bilgilere fazlasıyla sahipler. "

Kare gözlü ağ önerisi

Bir TÜBİTAK projesi kapsamında 3 yıl Mersin körfezinde araştırma yaptıklarını aktaran Özbilgin, "Araştırmalarımızda gördük ki, trol ağlarını baklava dilimi şekli yerine, kare gözlü hale getirirseniz küçük balık yakalanma oranı düşecektir" dedi.

2010 yılından beri AB Akdeniz ülkelerinde kare gözlü torba kulllanmanın zorunlu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özbilgin, "40 milimetre kare gözlü ya da 50 milimetre geleneksel torba kullanmak, küçük balık yakalama oranını azaltacaktır. Lakin geçiş aşamasında trolcülerin yaklaşık yüzde 20'lik ekonomik kaybı olacaktır. Tekne geri alımları son yılların sürdürülebilir balıkçılık için yapılmış en yararlı politikalarındandır.Trolün zararının azaltılması için seçici torba kullanımı bu konudaki atılmış faydalı adımın devamı niteliğinde olacaktır" diye konuştu.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ulaştırma ve Altyapıya 2025 Yılında 482 Milyar Liralık Yatırım Yapılacak
Öğrenciler TURMEPA ile Denizleri Koruyacak Steam Projeleri Üretti
Rumeli Hisarı’nda Denizde Kaybolan 2 Kişiyi Arama Çalışmaları Devam Ediyor
Zonguldak'ta Yük Gemileri Denizde Adeta Beşik Gibi Sallandı
Tekneler Yenikapı’da Görücüye Çıkacak