Greenpeace yine Boğaz’da trol teknelerinin peşindeydi. Greenpeace, haftalardır süren eylemlere ve polis baskınlarına rağmen, hala yasadışı avlanan trol teknelerine uygulanan cezai yaptırımların caydırıcı olması için çağrıda bulunuyor.
24 Ocak 2011, İstanbul- Bugün sabaha karşı Greenpeace eylemcileri, İstanbul Boğazı’nda yasak olan trol teknelerini izledi. Greenpeace botlarını gören iki trol teknesi, farklı yönlere kaçtı.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı: “Son dönemde yapılan denetimlerin etkisini göstermeye başladığını görüyoruz. Ancak rastladığımız iki tekne, aldığımız onlarca ihbar, yasa dışı trol avcılığının İstanbul Boğazı gibi son derece göz önünde bir yerde bile rahatlıkla yapıldığını kanıtlıyor. Bu da balıkçılık yönetimindeki denetimsizliğin ve başarısızlığın çok açık bir örneğidir. Bu işin koordinasyonunu sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapmalıdır. Bakan Mehdi Eker, Marmara Denizi’nde ve diğer bölgelerde devam eden yasa dışı avlanmanın önüne geçilmesini sağlamakla yükümlüdür'' dedi.
Cezai yaptırımların artırılması gerekli
Başta Marmara'daki trol tekneleri olmak üzere yasa dışı avlanmayı durdurmanın ilk adımı, sıkı denetim mekanizmaları oluşturmak ve yasal cezai yaptırımların arttırılması ve ağırlaştırılmasıdır. Bugün yasa dışı trol teknelerinin yalnızca malzemelerine el konulmakta ve tekrar avlanmalarını engelleyici bir düzenleme bulunmamaktadır. Greenpeace, Bakan Eker’den yasal yaptırım ve uygulamaların acilen arttırılması ve sorumlu bakanlık olarak yasadışı ve aşırı avlanmanın engellenmesini talep ediyor.
Greenpeace Akdeniz, 2007’den beri yavru balık avına ve tahrip edici balıkçılık yöntemlerine karşı kampanya yürütmektedir. Greenpeace, sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık ilkelerine dayalı bir balıkçılık politikası oluşturulmasını, uygulanmasını ve acilen İstanbul ve Çanakkale Boğazları gibi önemli göç ve yumurtlama alanlarının derhal korumaya alınmasını talep ediyor.
“Seninki kaç santim?” kampanyasının www.kacsantim.org sitesinde 237 bin imza sayısı ile yavru balık avına ve tüketimine karşı tepki giderek büyüyor. Greenpeace, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den bir an önce bu konudaki çalışmalarına yönelik bir açıklama bekliyor.
Virahaber