İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından 1987 yılında kurulan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), aradan geçen 24 yılda umulanın üzerinde bir büyüklüğe ulaştı. Şirket toplam 19 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 18 arabalı vapur gibi bir filoya ve yıllık 391.5 milyon liralık ciroyu yakalayınca özelleştirme kararı alındı. Nisanda yapılan ve oldukça çekişmeli geçen özelleştirme ihalesi sonrasında şirketin yüzde 100'lük hissesi 861 milyon dolara Tepe-Akfen- Souter-Sera Ortak Girişim Grubu’nun oldu.
İhalenin ardından İDO'nun YönetimKurulu’nun başına gelen Önder Sezgi'nin bugünlerde gündemi çok yoğun. Öyle ki Sezgi önceki yönetimin sözleşmelerini yaptığı ve hâlâ uygulamada olan Kanal 24, temizlik, büfe işletmeleri gibi anlaşmaların feshiyle uğraşırken, bunun yanı sıra da 2013 yılında yapılması düşünülen halka arza kadar önemli projeleri hayata geçirmeye çalışıyor. Sezgi'nin Bilkent Holding’te Mali İşler ve Denetim Koordinatörlüğü (CFO), TAV Havalimanları ile Yatırım Holding’deki şapkaları da bir kenarda bekliyor...
HALKA ARZ ÖNCESİ PROJELER HAYATA GEÇECEK
İzmit Körfez Geçişi Köprü Projesi'nin 2016 yılında tamamlanmasıyla Eskihisar- Topçular Arabalı Vapur İskelesi'nin kullanımının azalacağını belirterek söze giren Sezgi, ortakların 2013 yılından itibaren İDO'yu halka arz etme planlarının bulunduğunu anlatarak, “Bu tarihten önce hayata geçirecekleri projelerle firma değerini yukarıya taşımak istiyoruz. Bunun için günlük hayattan tamamen bağımsız çalışan bir proje ekibi oluşturduk” diye konuşuyor.
Önder Sezgi, en dikkat çekici projeleri olarak planladıkları Ro-Ro projesini 2012 yılında uygulamaya sokacaklarını belirterek, bunun İstanbul tarafının Ambarlı'da,Marmara'nın güneyindeki ayağının ise Bandırma, Bursa - Gemlik ve Eskihisar'da Ro-Ro iskeleleri kuracaklarını söylüyor. Sezgi, Ro-Ro projelerini “TIR ve kamyon şoförleri köprü yolunda 6-7 saat direksiyon sallamak yerine 2 saatte araçlarıyla gidebilecekler. 6 Ro-Ro gemisi kiralayıp her gün karşılıklı olarak 16 sefer yapacağız. Ambarlı ile Eskihisar arasında İstanbul'u Anadolu yönünde de by-pass edip, trafiğe girmek istemeyenlerin ulaşımını da sağlayacağız” diye anlatıyor.
DENİZLE KARAYOLUNU BİRLEŞTİRECEK
İDO olarak ilk hayata sokacakları projenin 'Karayolu - Denizyolu Hibrit Taşıma Modeli' adını verdikleri İDObüs projesi olacağını anlatan Sezgi, bu kapsamda Kabataş'tan Bursa Güzelyalı'daki iskeleye 450 kişi kapasiteli 5 deniz otobüsüyle sabah saat 6'dan gece 24'e kadar saat başı seferler düzenleyeceklerini bildirdi.
Deniz yolculuğundan sonra bu seferlerin Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir gibi şehirlere çift katlı lüks otobüslerle devam edeceğini ifade eden Önder Ezgi, tek biletle Bursa'ya ulaşımın 5 saatten 2 saate, İzmir'e olan ulaşımın ise 8 saatten 4-5 saatlere kadar ineceğini belirtti.
Fiyatın otobüs firmalarının uyguladıkları fiyatların çok altında olacağını ifade eden Önder Sezgi, “Burada da dinamik fiyatlama uygulamaya koyacağız. Hem deniz otobüsü, hem de iki katlı otobüslerimizde internet hizmeti koyacağız. Ofis ve okuldaymış gibi verimli olmasını, güzel zaman geçirmelerini istiyoruz. Yolcular asla o firmayı bilmeyecek, otobüsler İDO renkleriyle boyanmış olacak. Bu hatlarda uçağa ve karayollarına göre çok daha avantajlıyız” diye konuştu.
ÜNSAL EREKE- GAZETE HABERTURK