Rusya ve Türkiye Gümrüklerinin anlaşması sonucu genişletilen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulaması 15 Kasım 2013 tarihi itibarıyla bugün Trabzon-Tuapse limanları arasında başladı.
Uygulama nedeniyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir'i makamında ziyaret etti.
Musa Aydemir, bölgenin gelişmesine katkı verecek olan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulamasından yararlanmak isteyen firmaların bölge müdürlüğü ile irtibata geçmelerini söyledi.
Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulamasının başlar başlamaz etkisini göstermediğini aktaran Aydemir, bir süreç gerekli olduğunu ifade ederek, " Yapılan işlemlerin kolaylığını insanlar algıladıktan sonra kullanmaya başlıyorlar. Firmaların gerekli işlemlerini tamamlayarak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Uygulamasından yararlanmalı" dedi.
Türkiye geneli için ihracatçılara kolaylık getiren uygulamalar yapıldığını anımsatan Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Aydemir, büyük şirketlerin gümrüğe gelmeden işlemlerini yapma hakkı verildiğini anımsattı. Aydemir, "Bu uygulamadan yararlananlar örnek olarak Trabzon Gümrüğüne uğramadan Sarp Kapısı'ndan geçmiş olacak. Beyannamesini kendi yapacak. ya da taşıyıcılar için böyle çalışmalarda bulunduk. Küçük yatırımcıları düşünerek bu adımı attık. Hızlı kargo şirketleri gibi düşünebilirsiniz. Yetki verilen nakliyecilere eşyayı teslim ettiğinizde de yine gümrüğe gelmenize gerek kalmayacaktır. Bu projeler geliştiriliyor. İhracatta başladık" ifadelerini kullandı.
PROSEDÜRLERİ TAMAMLAYALIM
Bu kolaylık getiren uygulamalardan yararlanmak için gerekli olan prosedürlerin firmalar tarafından tamamlanması gerektiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, şöyle konuştu :
"İhracat ve ithalatta gümrükler tarafından firmalara sağlanan kolaylıklardan yararlanmak için bazı belgeleri bize sunmaları gerekiyor. İthalat ve ihracat rakamlarını bize sunmaları gerekiyor. Güvenirlik esası var. Firmanın kayıtlarını gümrüğe açmasını istiyoruz. Bu ve benzeri bir çok şey var. Basit düzeyde bu işlemler tamamlandıktan sonra güven esasına dayalı olarak ticareti kolaylaştırarak yasal ticaretin hızlandırılmasını amaçlıyoruz. Gümrükler olarak bizler de yasa dışı faaliyetler ile mücadeleye daha fazla zaman ayırabiliyoruz ."
Aydemir, güvenilir firmaların yasa dışı uygulamalar ile uğraşmayacağına Gümrükler olarak inandıklarını ifade ederek, "Belgeli ve güvenli büyük firmalarımız yanlışlıkla gelen bir eşyayı bize geri getiriyorlar. Çünkü muhasebe kayıtlarına alamıyorlar. Piyasaya sunamıyorlar. Ticaretini yapamıyor. Türkiye'nin içerideki kayıt sistemi de oturduğunda bu tür uygulamalar daha da çoğalacaktır. Ticaretimizi de artıracaktır. Refah artacaktır. İnsanların huzurunu böyle sağlayacağız" şeklinde konuştu.
BAKAN YAZICI TİCARETİN VE İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın bölgeden olmasının ve sorunlara çok vakıf olmasının avantaj olduğunu kaydeden Başkan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgeden gelen talep ve beklentileri yanı sıra iş dünyasının sorunlarına hızlı çözümlendiğini söyledi. Türkiye ve Doğu Karadeniz'in çevremizdeki komşu ülkeler ile ticaretinin geliştirilmesine katkı veren adımlar atılmasının iş dünyasını memnun ettiğini belirten Hacısalihoğlu, " Sonuç odaklı olarak çözümlerin sağlanmasından memnunuz. Eskiden bu işler bu kadar hızlı olmazdı. Şimdi karar vermek ve uygulamaya geçmek çok hızlı oluyor. Bunlar tüccarın, sanayicinin önünü açıyor. İşlerin çok daha hızlı gitmesini sağlıyor" diye konuştu.
KARADENİZ HAVZASINDA ULUSLARARASI TİCARET SÜREKLİ GELİŞİYOR
Bölgenin ticari potansiyelinin sürekli geliştiğini, en son alınan bilgilere göre Novorovsısyk- Trabzon arasında çalışacak bir gemi için Rus firması devreye girdiğini aktaran Hacısalihoğlu, şunları söyledi :
"Aynı firmanın Batun-Sochi-Yalta arasında bir sefer düzenliyor. Bunun da aslında bize büyük bir faydası var. Batum Trabzon'a çok yakın. Araçla Batum üzerinden Sochi ve Yalta'ya gidebilir. Bu konuda Azerbaycan'dan bize soruyorlar Trabzon üzerinden feribotla Yalta'ya gidebilir miyim? Odesa'ya gidebilir miyim.? Bu boşluğu özel sektör yatırımla gideriyor. Ülkeler arasında ilişkilerin gelişmesi için bu tür güzel işlerin yapılması gerekiyor ."
"Bizim arzu ettiğimiz Karadeniz'in çevresindeki ülkelerinin bir zenginlik gölü olmasıdır" şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, "Ticaretin, kültürün, sanatın, sosyal yaşantının birbirleri ile daha iç içe girmesini istiyoruz. Tam bir Karadeniz'i kapsayacak bir gemi turu inşallah zamanla organize edilir. Kruvazör turu olabilir. Odamız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Her zaman üzerinde durduğumuz ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Programı içerisinde olan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ulaştırma çalışmalarında yer alan KEİ Ring Koridorunun da önünün açılmasını bekliyoruz. Bu bölgede ülkelerin, şehirlerin birbiri ile ticari ilişkilerinin gelişmesi için çok yararlı olacaktır" diye konuştu.
virahaber.com