Tozar'dan 7 kruvaziyer liman müjdesi

Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu'nda konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, hedeflerinde üçü homeport olmak üzere toplam yedi yeni kruvaziyer limanının inşasının bulunduğunu söyledi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) öncülüğünde düzenlenen Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu 3-5 Temmuz 2012 tarihlerinde yapıldı. İzmir Ticaret Odası ve Seatrade tarafında düzenlenen forumun açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Deniz Ticareti Genel Müdürü Doktor Kaptan Barış Tozar, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy katıldı. Forumda aralarında Costa, MSC, Medcruise, Louise Cruises, Silversea, Azamara ve Pullmantur’un da bulunduğu sektörün en önemli kruvaziyer firmalarının yöneticileri ile foruma 30 stand ile katılan Türk firmalar arasında mal alımı için görüşmeler yapıldı.

Forumun açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’in kruvaziyer turizmindeki başarısının inanılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’nin kruvaziyer turizminde son 9 yılda büyük mesafe aldığını dile getiren Günay, “9 yıl önce sadece 500 bin ziyaretçinin geldiği ülkemizde bugün İzmir ve Kuşadası başlı başına 500 bin yolcuyu geçiyor. Toplam yolcu sayısı 2.2 milyonu buldu. İzmir’in rakamlarına inanamadım. 2003’te 3 bin olan yolcu sayısını 600 bine çıkarmak gerçekten çok önemli bir başarı” dedi.

Bakan Günay’dan sonra kürsüye gelen Deniz Ticareti Genel Müdürü Doktor Kaptan Barış Tozar, konuşmasına, başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

İzmir’in ne kadar önemli bir liman kenti olduğunu vurgulayan Deniz Ticareti Genel Müdürü Doktor Kaptan Barış Tozar, denizlerin yaşamımızdaki önemini ve Türk Deniz Ticareti’nin bugün geldiği noktayı verilerle anlatarak şunları söyledi:

NEREDEN NEREYE GELDİK?

“Denizler Allah’ın bizlere bahşettiği doğal otobanlardır. Ülkelere işletmecilere ve kamu yöneticilerine düşen görev ise bu otobanın verimli ve güvenli kullanımını sağlamak, güvenle ulaşılan limanlarda gerekli tüm kolaylık ve hizmeti sunmaktır. Öncelikle denizcilikte yaşanan bazı önemli gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle son 9 yıldır Türk denizciliğinde devrim niteliğinde çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Türkiye, gemi inşasında dünya sıralamasında dünya 6.’sı, 1000 GRT ve üzeri gemilerden oluşan Türk Deniz Ticaret Filosu 22 milyon 572 bin DWT ile dünya 15.’si. dir. Dünya filosu yüzde 69 büyürken bizim filomuz yüzde 142 büyümüştür. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 2002 yılına göre yüzde 91 artışla 363 milyon tona, konteyner elleçlemesi ise yüzde 234 artışla 6.5 milyon TEU ya ulaşmıştır” dedi.

Konuşmasında Türk ekonomisinin bugün dünyanın 16. Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi olduğunu açıklayan Tozar, “Tüm bunlar, tabii ki bir çalışmanın, düzenlemenin ve en önemlisi istikrarın ürünü ve göstergesidir. Türkiye, her açıdan güvenli bir limandır. İşte bu güvenli liman dünyanın her yerinden gelen kruvaziyer gemileri turizmine de gün geçtikçe daha fazla hizmet sunmaya başlamıştır.

Tüm dünyada son yıllarda artış trendi gösteren kruvaziyer gemi turizmi Akdeniz çanağında ve dolayısı ile Türkiye’de de önem kazanmaktadır. Ülkemizde son yıllarda kruvaziyer gemiler ile yapılan seyahatler artmakta ve deniz hudut kapılarında yoğun yolcu trafiği yaşanmaktadır” diye konuştu.

LİMANLARIMIZ YETERSİZ

Kruvaziyer gemilerinin ülkemizde 26 limanı ziyaret ettiğini bu limanların 10’unun Ege Denizi’nde, 8’inin Akdeniz’de, 4’ünün Marmara Denizi’nde ve kalan 4 tanesinin de Karadeniz’de bulunduğunu açıklayan Deniz Ticareti Genel Müdürü Doktor Kaptan Barış Tozar, kruvaziyer gemilerin en fazla uğradığı limanlarımızın İzmir, Kuşadası ve İstanbul limanları olduğunu söyledi. Kruvaziyer turizminin ülkemiz için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan Tozar kruvaziyer turizminde geldiğimiz noktayı istatistiklerle açıkladı:

“Özellikle fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili gerçekleştirilen indirim ve iyileştirilmeler ile bahsi geçen hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapılmış ve kruvaziyer turizmi sektörüne önemli bir destek sağlanmıştır.

Tüm bu çalışmaların sonucunda limanlarımıza gelen kruvaziyer yolcu gemisi sayısı 2002 yılında 821 iken, 2011 yılında yüzde 98 artışla 1.623 adede ulaşmıştır.

Limanlarımızı ziyaret eden yolcu sayısı 2002 yılında 332.702 iken, 2011 yılında yüzde 559 oranında artarak 2.191.420 yolcuya ulaşmıştır. 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde ülkemizde kruvaziyer gemilerin uğradığı liman sayısı 16, gelen gemi sayısı 300 ve limanlarımızı ziyaret eden toplam yolcu sayısı ise 353.520’ye ulaşmıştır.

Dünyadaki kruvaziyer gemilerin toplam yatak kapasitesinin 2011 yılına göre yüzde 4,5 oranında artarak 2012 yılı sonu itibariyle 428.835’e; taşınan yolcu sayısının ise 2011 yılına göre yüzde 5,6 oranında artarak 2012 yılında 20,3 milyon yolcu seviyesine ulaşacağı beklenmektedir. Kümülâtif olarak 20,3 milyon yolcunun sektöre sağlayacağı girdinin 33,5 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir”

YENİ KRUVAZİYER LİMANLARI YAPILACAK

Kruvaziyer turizminde ülkemizde yaşanan zorluklara da değinen Doktor Kaptan Barış Tozar, bu zorlukların başında kruvaziler limanlarımızın yetersiz kaldığına işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Hepimizin bildiği gibi kruvaziyer turizminde ülkemizde bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu zorlukların en başında liman kapasitelerinin yetersiz oluşu gelmektedir. Geçmişte genişleme sahası bulunan, ancak günümüzde şehirlerin büyümesiyle geri sahası yetersiz kalan limanlarımızda yüksek kapasitede birçok gemiye aynı anda hizmet verebilmek için çoğu zaman sıkıntılar yaşanmaktadır.

Diğer yandan limanlarımızın dünya ve ülkemizde hak ettiği şekilde tanıtılmaması, filomuzun yetersizliği ve kruvaziyer turizminin yeterince tanınmaması da aşılması gereken engellerdendir. Sorunların çözümünde Bakanlığımızın 2023 hedefleri ve projeleri umut vericidir. Artan kruvaziyer potansiyeline cevap verebilmek amacıyla 2023 hedeflerimiz arasında üç adeti homeport (Ana liman) statüsünde hizmet verecek altyapıya sahip olmak üzere toplam yedi adet yeni kruvaziyer limanının inşa edilmesi yer almaktadır.”

Tozar kruvaziyer turizminin gelişen bir trend olduğu ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin bu trendin önemli bir aktörü olması gerektiğinin altını çizerken “Bu bağlamda bugün burada gerçekleşecek olan Forumu son derece önemsiyor, buradan çıkacak sonuçların Bakanlığımızca da dikkate alınacağının sözünü veriyorum” diye konuştu.

virahaber

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı