TİKA, Makedonyalılara balık tutmayı öğretiyor

Balkanlar’da son derece kritik işlere imza atan TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), Makedonya’nın ekonomisine cansuyu olacak projeler geliştiriyor.

Ekonomik açıdan ağır şartların hâkim olduğu Doğu Makedonya’da TİKA, uyguladığı projelerle Yörük Türklerine hayat veriyor. Günübirlik  değil, daimi olarak ekonomik kalkınmayı sağlayacak projelerle bölgede varlığını sürdüren TİKA son olarak geliştirdiği arıcılık ve meyvecilik projeleri ile Türk soydaşların ve Makedonya halkının yüzünü güldürdü.

Arıcılık teknikleri anlatıldı

“Arıcılığın Geliştirilmesi” ve “Doğu Makedonya’da Meyveciliğin Geliştirilmesi” projeleri kapsamında Radoviç, Konçe, İştip ve Valandova’da yaşayan çiftçilere uzman desteği ile teknik ve teorik bilgiler verildi. Arıcılık bakımı ve teknikleri öğretilerek araç ve gereçlerin dağıtımı gerçekleşti. Aynı şekilde 18 köyde çiftçilere, yüzlerce elma, erik, vişne, armut, ceviz ve badem fidanı verildi.

Ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla gerçekleşen projeler aynı zamanda projenin uygulandığı köylerde farklı etnik gruplara ait mensuplar arasında diyaloğu ve toleransı geliştirdi. Özellikle son yıllarda Doğu Makedonya’da geleneksel tütün üretiminde ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesi amacıyla, Başbakanlık katkılarıyla başlatılan “Doğu Makedonya’da Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi”ne, Doğu Makedonya’nın kırsal kesimlerinde bulunan 18 köy dahil edildi.

Çiftçiler Birliği BM gibi

Geçimini çiftçilikle sağlayan ailelere 400 elma, 1800 erik, 3200 vişne, 2000 armut, 1680 ceviz ve 600 badem fidanı verildi. Çiftçilere ilk önce teorik ve uygulamalı eğitim verilerek, meyve dikilecek toprak alanları hazırlandı. Bölgede çiftçiler birliği kuruldu. Proje geliştirme ve koordinasyon açısından bir merkez haline gelen birliğin çatısı altında farklı etnik kökenli çiftçiler bir araya geliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN EN İYİ PROJE ÖDÜLÜ

Kısa vadede kar getiren bir sektör olması sebebiyle başlatılan “Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, doğu Makedonya’da bulunan Valandova ve Doyran belediyelerine bağlı köylerde 21 aileye arıcılık eğitimi verildi. Proje kapsamında bölgede düzenlenen törende, arılı modern kovanları, arıcılık sır fırçası, sır tarağı,  arıcılık mahmuzu, temel petek, kek, arı hastalıkları ilaçları, bal sağım makinesi gibi arıcılık araç ve gereçlerin dağıtımı gerçekleştirildi. Projede Yörük Türklerinin hayat standartlarının artırılması, diğer ailelere örnek teşkil etmesi amaçlanıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Güney-Güney çerçevesindeki projeleri arasında en başarılı projelerden birisi seçilen Arıcılık Projesiyle arıcılığın bölgede sektör haline gelmesi amaçlanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı