Terramar açık denizleri korumayı amaçlıyor

Kar amacı gütmeyen TerraMar Projesi (TMP), açık denizlerdeki probleme dikkat çekmek, manşetlere taşımak ve daha şuurlu bir nesil için eğitimi artırmak amacıyla kuruldu.

Açık denizleri korumayı amaçlayan TerraMar Projesi'nin (TMP) tanıtımı gerçekleştirildi.

Kar amacı gütmeyen TerraMar Projesi (TMP), açık denizlerdeki probleme dikkat çekmek, manşetlere taşımak ve daha şuurlu bir nesil için eğitimi artırmak amacıyla kuruldu. Açık denizlerde yaşanan sorunların kamuoyunun gündemine gelmediğini gören TMP kurucuları, açık denizlerin yeni bir kimliğe ihtiyacı olduğunu düşünerek TerraMar Projesi'ni başlattı.

Proje, insanların açık denizleri, unutulmuş uzak bir yer olarak değil kendi arka bahçeleri gibi gelecek kuşaklara intikal etmesi için korunması gereken yerler olarak görmelerini amaçlıyor.

İnsanlara TerraMar vatandaşlığı sağlayan proje, Caitlin Seaview Survey'den gelen su altı görüntülerinin yer aldığı Google Maps'i kullanarak okyanusta 'dinamik parsel sponsorluğu' ile başlatıldı. TerraMar'ın internet sitesi ayrıca dünyadaki en büyük denizcilik veri bankasına sahip olan "Encyclopaedia of Life"a bağlı bir eğitim platformu da sunuyor.

Ünlü deniz uzmanı Dr. Sylvia Earle, kaptan Don Walsh, Dan Laffoley ve dünyaca ünlü virolojist Nathan Wolfe, Kaliforniya'daki Google Sunumu sırasında projenin lansmanını gerçekleştirdi.

National Geographic Society'de de araştırmacı olan Dr. Sylvia Earle yaptığı açıklamada, "TerraMar'ın kurucu vatandaşı olmaktan ve açık denizlerin tüm insanlar için büyük önem taşıdığını anlatmaktan büyük heyecan duyuyorum" dedi.

TerraMar Projesi'nin kurucusu Ghislaine Maxwell ise, "Aslında gezegenimiz yerküre değil, deniz olarak adlandırılmalı. Çünkü büyük bir çoğunluğu suyla kaplı" diye konuştu.

Bilim adamları, dünyadaki balık stoklarının yüzde 85'inin sömürüldüğünü açıklarken, bazı uzmanlar bazı balık türlerinin 2050 yılına kadar avlanamayacak kadar tükeneceği tahmininde bulunuyor. Bu arada Pasifik ve Atlantik okyanuslarındaki kirliliğin de artarak devam ettiği belirtiliyor. Tüm bunlara karşın okyanusların sadece yüzde 2'si korunuyor.

virahaber.com

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı