"Temiz Sahiller için El Ele”

AB'nin “Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette” programı tarafından finanse edilen “Deniz Atıkları: Temiz Sahiller için El Ele” Projesi kapsamında etkinlikler devam ediyor.

11 Ekim’de Mağusa-Boğaz bölgesinde dalgıçların deniz tabanı temizliği sırasında topladıkları ve yine Proje gönüllülerinin aynı gün Glapsides-DAÜ Beach Club arasındaki sahil temizliğinden derledikleri atık numunelerinden oluşturulan ve AB’nin MARLISCO Projesi’ne taraf ülkelerin kullandığı İnteraktif  Eğitim İstasyonu ile desteklenen sergi, bölge okullarının ziyaretine açık tutularak yoğun ilgi gördü.

Kıbrıs’taki liderler gözetiminde faaliyetini sürdüren Çevre ile ilgili Teknik Komite üyeleri Michalis Loizidou ve Burak Çelik tarafından 11 Ekim’de birlikte açılışı yapılan “Toplumsal Farkındalık ve Karşılıklı Sorumluluk” temalı MARLISCO Sergisi’ni, çoğunluğunu okul çocuklarının oluşturduğu 400’e yakın kişi ziyaret etti. Türkçe, Rumca, İngilizce posterlerden oluşan, deniz atıklarının oluşumu, etkileri ve çözümüne yönelik detaylı bilgi sunan Sergide, en dikkat çekici bölüm, su kaplarında sergilenen ve değişik maddelerin denizlerdeki yok olma sürelerini gösteren bölüm oldu. Ziyaretçiler, sergiyle ilgili izlenimlerini dağıtılan anket formları aracılığıyle paylaşma imkanı da buldu.

“Deniz Atıkları: Temiz sahiller için El Ele” Projesi, önümüzdeki 2 yıl süresince devam edecek ve Proje esnasında ilgili otoritelere, Mağusa Limanındaki işletmelere, Mağusa-Boğaz bölge balıkçılarına, turizm işletmeleri ile plaj büfelerine, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve İspanyol Biyoçeşitlilik Kurumu’ndan uzmanlar eşliğinde eğitim verilecek. Dünyadaki en iyi uygulamaların aktarılacağı seminerlerle ve üretilecek El Kitapçıkları, Posterler ve Stickerlerle, MARPOL (Deniz Araçları’ndan Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Protokolü)  standartları benimsetilmeye çalışılacak.

Yine okullara yönelik çalışmalar çerçevesinde, “Deniz Atıkları” konulu kompozisyon yarışması, deniz atıklarından tasarlanmış sanat eseri yarışması ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek. Denizle buluşma etkinlikleri doğrultusunda, çocuklar ve gençlerle deniz tabanında ve sahillerde temizlik etkinlikleri gerçekleştirilerek  bu hususlarda bilinçlenmelerine katkı konacak.   

AWARE projesi kapsamındaysa, deniz tabanında var olan “enkaz” benzeri atıkların deniz yaşamına zarar vermeden nasıl kaldırılacağını tatbikatı yapılacak. Proje süresince yapılacak tüm çalışmalar, bugüne kadar oluşturulmamış Kıbrıs Deniz Atıkları Veritabanı’nını oluşumunda kullanılarak, Proje bitiminde de sürdürülebililirliği mümkün olan kalıcı bir eser bırakılacak.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı