Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçiş için tanınan süreyi iyi değerlendiremeyen özel yat sahipleri, ek süre istiyor. Bandrası altında oldukları ülkelerle ilişkisi kesilen, ancak tanınan süre içinde Türkiye'deki işlemleri tamamlanamayan 300 özel yat ‘bayraksız’ kaldı. Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, “Bu durumda olan sadece bizim marinada 15-20 tekne var. Acil çözüm şart” derken, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, sorunun özel yat sahiplerinin güvensizliğinden kaynaklandığını söyledi.
Türk amatör denizciliğinin gelişmesini uzun yıllar ağır biçimde frenleyen, Türk yatçıları yabancı bayrak çekmeye zorlayan Motorlu Taşıtlar vergisi'nin (MTV) kaldırılması, geçici bir süre için KDV’nin yüzde 1'e indirilip ÖTV’nin sıfırlanması düzenlemeleri, geçen yıl yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, yabancı bayrak taşıyan özet yatlara, Türk bayrağına geçiş için 30 Kasım 2009 tarihine kadar süre tanındı. Bu süre sonunda 1237 yat, Türk bayrağına geçti. Bu arada bandrası altında bulundukları ülkelerden kayıtlarının silinmesi için gerekli işlemleri yapan 300 tekne, Türkiye'de süreyi iyi değerlendiremeyince ‘bayraksız’ kalma ve denize çıkamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Marmaris'in Orhaniye Köyü'ndeki Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, yabancı bayraklı özel yatlara Türk bayrağına geçiş için tanınan sürenin çok kısa olduğunu belirterek, sıkıntının buradan kaynaklandığını söyledi. Düzenlemelerin yürürlüğü girdiği geçen Ağustos ayından sonra, özel yat sahiplerinin durumun netleşmesi için beklemeyi tercih ettiklerini ve kaldırılan vergiler yerine ödenecek harçlar konusunda endişe duyduklarını kaydeden Güneştutar, Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptıkları açıklamalarla yatçıları ikna ettiğini hatırlattı. Ancak sürenin 30 Kasım 2009'a kadar olmasının sıkıntılı bir süreç yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Güneştutar, “İnsanlar özel yatlarının, bayrağından çözülme işleminde gecikmeler yaşadı. Evraklarını tamamlayıp Türkiye'ye geldiklerinde süre doldu. Sadece bizim marinada bu durumda olan ve teknesini kullanamadığı için marinaya bağlayıp giden 15-20 özel yatçı var. Bu tekneler bu yıl Türkiye sahillerinde gezemeyecekler” dedi. Özel yat sahiplerinin kendilerine tanınan sürenin 2-3 ay daha uzatılmasını istediğini kaydeden Güneştutar, “Eğer bu uzatılırsa en az 2 bin teknenin daha Türk bayrağına geçeceğini tahmin ediyorum. İşin maddi boyutunu bir kenara bırakın gittiğiniz ülkelerde kıpkırmızı Türk bayrağının dalgalanmasının vereceği manevi haz ve manevi güç bambaşka” diye konuştu.
Müsteşarlıktan Yeni Bir Çalışma
Denizcilik Müsteşarlığı'nın internet sitesinde ise “Özel teknelerde Türk bayrağı dönemi” başlığıyla yapılan açıklamada, “Müsteşarlığımızca yapılan tespitlerde, Türk bayrağına geçmek isteyip tanınan süre sonuna kadar işlemlerini bitiremediği için geçemeyen 300 civarı tekne ile yine bu durumdan faydalanmak isteyen diğer deniz taşıtlarının Türk bayrağına geçişini sağlamak için KDV ve ÖTV indirimi hususunda Bakanlar Kurulu kararı çıkartılmasına yönelik çalışma devam etmektedir. Kararın çıkartılması halinde bu tekneler de Türk bayrağına geçebilecektir” denildi.
Tekne Sahipleri Devletin Jestini Göremedi
Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz de, özel yat sahiplerinin bu konuyu tam kavrayamadığını belirtti. Deniz, “Türk bayrağına geçiş için verilen süre içerisinde tekne sahiplerinde güvensizlik vardı. Kafalarında sorular vardı. Sonraki süreçte geçmeye karar verdiler ama yine de en son güne kadar beklemeyi tercih ettiler. Özel yat sahiplerinin kendi hata ve güvensizliklerinden kaynaklandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın düşüncesi bunu süresiz yapmaktı ama olmadı. İşin gerçeği devlet üzerine düşeni yaptı, ama tekne sahipleri bu jesti göremedi” dedi.
Milliyet