Tekirdağ-Toulon hattına 3. gemi

UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. tarafından başlatılan Tekirdağ-Toulon Ro-Ro hattında üçüncü gemi de sefere çıktı.

UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. tarafından başlatılan Tekirdağ-Toulon Ro-Ro hattında üçüncü gemi de sefere çıktı. Taşımacılar tarafından yoğun ilgi gösterilen hatta, TIR’ların ve ihraç mallarının beklemesini önlemek için, iki ay dolmadan üçüncü gemi M/V Mercia da filoya katıldı. 

 

Hattın Batı Avrupa’ya yönelik taşımalarda sağladığı avantajın yanı sıra, Kuzey Afrika’ya ulaşımı da kolaylaştırması, hem taşımacıların, hem de ihracatçıların, Tekirdağ-Toulon hattını tercih etmesine neden oldu. 3 Nisan tarihinden itibaren, iki gemi ile Tekirdağ-Toulon limanları arasında haftada iki kez yapılan seferlerde doluluk oranı hızla artarak yüzde 70’lere ulaştı. Yaz aylarında ihracat daha da artış göstereceği için, araçların bekleyerek ihracatın gecikmesini önlemek için 2010 yapımı, son teknolojiyle donatılan M/V Mercia adlı üçüncü gemiyle takviye yapıldı.

 

Batı Avrupa’ya çalışan Türk taşımacılarının geçiş belgesi gibi sorunlar nedeniyle yıllardır çok sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan UND Deniz Taşımacılığı  A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, “Sektörümüz, büyük bir avantaj sağlayan ve sorunsuz ulaşım yapılan Tekirdağ-Toulon hattına sahip çıkmıştır. Gemilerimiz daha ilk seferlerinde, beklenenin üzerinde doluluk oranına ulaşmışlardır. Bunun nedeni elbette bu hattın, sağladığı çok önemli tasarrufun yanı sıra, geçilen ülkelerde yaşanan sorunlardır. Bu hat, sadece taşımacılar için değil, aynı zamanda ihracatçımıza da katkı sağlamaktadır. Biz de taşımacılarımıza kaliteli ve zamanında hizmet sunabilmek, beklemelerini önlemek için, üçüncü gemimizi de sefere aldık” dedi. 

 

UND enizcilik A.Ş.’nin sektörün malı olduğuna dikkat çeken Tamer Dinçşahin, yasal prosedürün tamamlanmasından sonra, şirket hisselerinin, üyelere satışının gerçekleştirileceğini ve Tekirdağ-Toulon hattını kullanan taşımacıların, bu hattın sahibi de olacaklarını kaydetti.    

 

Neden Tekirdağ-Toulon?

Tekirdağ-Toulon hattı, 1 trilyon dolarlık bir ticaretin merkezinde bulunuyor. Aynı zamanda Tarihi İpekyolu’nun da tamamlayıcısı konumunda. Söz konusu hat seçilirken Türk taşımacısının talepleri ve hedef ülkelere olan ihracat göz önünde bulunduruldu. Taşıma hattının hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında Türkiye ihracatındaki payı 23.5 milyar dolar ile yüzde 23, ithalat içindeki payı ise 22.5 milyar dolar ile yüzde 16 olarak gerçekleşti.  Ro-Ro hattı ile yılda 19 -21 bin arasında aracın taşınması hedefleniyor.

Bu ülkelere 2009 yılında yapılan ihracat yaklaşık 58 bin adet araçla taşındı.  Hat ile Türk taşımacısının Afrika ülkelerine de kolay ulaşımı sağlanabilecek. Fransa limanlarından bağlantılı seferlerle Afrika’ya ulaşacak olan Türk taşımacılar, küresel krize rağmen 2009 yılında 15 milyar dolara çıkan bu bölgedeki ticaret hacmini 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta köprü görevi görecek.

 

Sıra yeni projelerde

Türkiye ekonomisi için önemli bir role sahip olan Türk taşımacılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması, rekabet koşullarının iyileştirilmesi adına birçok çalışma da devam ediyor. UND’nin uzun yıllardır kazandığı deniz taşımacılığı konusundaki deneyimlerini

Adriyatik, Karadeniz  ve benzeri yerlerde de kullanarak, ihracatçılara ve taşımacılara alternatifler sunmaya devam edecek. UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. üyelerinden ve kısa süre sonra taşımacıların ortak olacağı yapılanmadan alacağı güç ve destekle, yeni projelerin tasarlanması hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.

 

 

Virahaber

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak