Tehlike çanları bu sefer hamsi için çalıyor

Türk mutfaklarının en çok tüketilen balığı hamsinin kilosunun 20-25 TL’ye satılması balıkseverleri düşündürmeye başladı. Bilim insanları gelecek yıl da aynı sorunun yaşanmaması için bu sezon küçük hamsinin avlanmaması gerektiğini vurguluyorlar.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, “Genelde palamudun bol olduğu sezonda hamsi kıyılarımıza yaklaşmaz. Bu yıl da Karadeniz’in güneyinde hamsinin bol olduğunu görüyoruz ve bunun Marmara hamsisi olduğunu düşünüyoruz. Gelecek yıl daha iyi olması için yavru hamsi avlanmamalı” dedi.

Balıkçılar umutsuz konuşuyor

Uzun yıllar sonra hamsinin kilosunun 20 TL’yi geçmesi, balık seveler kadar balıkçıları da mutsuz etti. Hamsinin kilosunu 5 TL’den almaya alışan balık tüketicisi, almak istediği diğer balıkların da yüksek fiyatlardan satıldığını görüyor. Su ürünleri Kooperatifi İstanbul Bölgesi Başkanı Erdoğan Kartal; hamsinin az olmasındaki en büyük etkenin palamut bolluğu olduğunu belirtti. Geleneksel olarak palamudun çok avlandığı yıllarda hamsinin az olacağını bildiklerini söyleyen Kartal, yine de hamsi için iyimser olmadıklarını vurguladı.

Kartal, “Evet palamut boldu ama hamsi kadar istavrit de azdı. Her yıl alışık olduğumuz hamsinin 5 liradan satılmasına bu sezon az tanık olduk. Bizce hamsi için tehlike çanları çalıyor. Tezgâhlarda buzhane hamsilerinin yanında küçük hamsileri görüyoruz. Diğer balıklarda da azalma olduğu kesin” dedi.

‘Tutulan Marmara hamsisi’

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, şunları söyledi:

“Sezon başında palamut bolluğu herkesin yüzünü güldürüyordu. Ardından çinekop iyi gitti. Sıra hamsiye gelince balık azdı. İstavrit avı da pekiyi değil. Hamsideki dalgalanmaların nedeni büyük ölçüde stoka katılımdaki değişimler. Bazı yıllar üreme dönemi ve sonrası süreç iyi gidiyor, stoka katılım iyi oluyor. Meyvesini izleyen yıllarda görüyoruz. Hamside stoka katılımı belirleyen önemli faktörlerden biri kışlama dönemi. Hamsi kıyımıza inip av vermeye başladıktan sonra beslenmeyi büyük oranda kesiyor ve sürekli kilo kaybediyor. Hamsi kışın zor şartlara maruz kalırsa kilo kaybı çok hızlı oluyor.

İzleyen yaz döneminde ise yumurtlama başarısı düşüyor. Hamsi sıcak seven bir balık. Soğuk metabolizmasını yavaşlatıyor ve hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu enerji artıyor; zaten kışın besin de yetersiz. O yüzden kışın Karadeniz’in en sıcak yeri olan Türkiye - Gürcistan sınırına doğru göç ediyor. Bu yıl ise bu göçün zayıfladığını gördük. Hamsi doğuya kaymadı ve daha çok batı Karadeniz’de av verdi.”

Yavru hamsileri ‘alma’ ve ‘satma’

Doç. Dr. Gücü, “Bu yıl küçük boydaki genç hamsilerin avlanmaması gerekiyor. Bakanlığın bu konuda çok sıkı takibi ve çalışmaları var. Ama bu yıl hamsi az oldu diye yavru hamsiyi avlarsak gelecek yıl daha az hamsi avlarız. Yavru hamsilerin stoka katılmasına fırsat vermeli ve büyümelerini beklemeliyiz” diye konuştu.

Haber: Gökhan Karakaş / Milliyet

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı