Günden güne kirlenen ve yok olmaya yüz tutan Gediz Deltası için Doğa Derneği bir basın toplantısı düzenledi. Doğa Derneği Başkanı Engin Yılmaz, Gediz Deltası için uyarıda bulundu. Yapılaşma ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin çamuru yüzünden deltanın çok büyük tehdit altında bulunduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye’de 305 önemli doğa alanı bulunduğunu kaydetti. Gediz Deltası’nın da aralarında bulunduğu bazı alanlarda öncelikli koruma tedbirlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Büyük tehlike altındaki deltanın, habitatı ve biyolojik çeşitliliğiyle sadece Türkiye değil, Akdeniz havzası için çok önemli bir sulak alan niteliği taşıdığını belirten Yılmaz, buradaki çeşitliliğin Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar ve Bern sözleşmeleriyle güvence altına alındığını hatırlattı. Deltadaki 263 çeşit kuş türünden sekizinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekerek “Gediz Deltası’nda çok büyük tehdit var, kaybetmek üzereyiz. Doğanın korunmasına ilişkin politika değişikliği yapmadığımız sürece deltayı 3-4 sene gibi sürede kaybetme potansiyeline sahibiz” dedi.
Doğa Derneği Başkanı, deltayı tehdit eden unsurların başında şehirleşme ve bu kapsamdaki yatırımların geldiğini ifade etti. İzmir Büyükşehir tarafından delta havzasının önemli bir bölümünde faaliyete geçirilen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin en önemli tehdit unsurlarından biri olduğunu savunan Yılmaz, şunları söyledi: İzmir’in atık su sorunu için yapılan bu tesis, çözmek yerine arıtma sonucunda oluşan çamuru deltaya taşımak gibi bir sonuca ulaştı. Tesiste günlük 600 ton çamur işleniyor ve sürekli olarak deltaya bırakılıyor. Bu da hukuka aykırı bir yaklaşımdır. Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Yılmaz, tehdide rağmen Büyükşehir’ce tesise dördüncü ünitenin eklenmek istendiğini dile getirdi: Yeni ünite, bu zararı daha da arttıracak ve türler yok olacak.
8 kuş türü yok olabilir
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin bu uygulaması nedeniyle pek çok kuş türünün üreme alanının tahrip olduğunu, 8 kuş türünün de tehlike altında olduğunu, yöreye yakın yerleşim alanlarında ciddi bir koku sorunu yaşanmaya başladığını ve geniş mera alanlarının yok olduğunu söyleyen dernek, bölgede hayvancılık, balıkçılık yapan çok sayıda vatandaşın da mağdur olduğunu dile getirdi. Çiğli atıksu merkezi için gerçekçi ve kalıcı çözümler bulmanın mümkün olduğunu ve dernek olarak bu konuda gereken desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.
Star