RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nden ilki olan ‘TCSG Dost’, ilk seyir testini gerçekleştirdi.
Koç Topluluğu’nun gemi inşa tersanesi RMK Marine, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı çerçevesinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) açtığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi inşa ihalesini kazanarak, özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlendi. SSM ile sözleşme imzalanarak Projesi’ne 2008 yılında başlanan, Eylül 2009’da kızağa konan, Haziran 2010’da denize indirilen ‘TCSG Dost’, 2011 yılının Eylül ayında teslim edilecek. Projenin ikinci gemisi ‘TCSG Güven’ de 17 Aralık’ta başarıyla denize indirildi. Proje kapsamında ‘TCSG Dost’u takiben ‘Güven’, ‘Umut’ ve ‘Yaşam’ isimli gemiler de Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetine sunulacak.
Milli elektronik sistemler...
88,6 metre uzunluğa, 12 metre genişliğe ve 1700 ton deplasman ağırlığa sahip gemiler, boyutları ve kapasite yönü ile bakıldığında “korvet sınıfı” gemiler ailesine mensup... 92 personelin görev yapacağı gemiler 6 deniz durumunda harekât yapabilecek.
Dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesinde 2008 yılı başından bugüne kadar 1 milyon adam/saat işçilik yapıldı. Bir gemide 6.000 adet elektrik kablosu ve toplam 130 km kablonun yanı sıra 20km çeşitli çaplarda boru ve 2.900 adet vana kullanıldı.
Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, haberleşme sistemleri, cayro sistemleri, atış kontrol sistemleri ve konsollar gibi önemli askeri sistemlerin yurtiçinde milli kabiliyetlerle tasarımı ve üretimi gerçekleştiriliyor, silah ve elektronik sistemlerin gemiye entegrasyonları yapılıyor. Saatte 20 milin üstünde hız yapacak gemiler; arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, denizde yangın söndürme, denizde kirlenmeyi önleme gibi alanlarda da faaliyet gösterecek.
Türk mühendislerinin başarısı...
RMK Marine, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi ile sivil tersaneler arasında en büyük askeri gemi projesini üstlenen ilk tersane oldu. Aynı zamanda RMK Marine, hem SSM'nin strateji ve vizyonu, hem de firma uzun dönem savunma sanayi hedefleri doğrultusunda, harp gemileri tasarım ve inşası için firma yapılanmasında önemli bir dönüşüm gerçekleştirdi. 2008 yılında tören ile inşasına başlanan gemilerde 22 yönetici, 128 mühendis, 20 uzman, 49 tekniker, 28 teknisyen, 41 memur ve 332 işçi çalışmaktadır.
‘TCSG Dost’ gemisinin ilk seyir testi için RMK Marine’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bugün Türk savunma sanayi için çok önemli bir gündür. İlk Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemimiz ‘TCSG Dost’un ilk seyrini başarıyla tamamlamasının gururunu yaşıyoruz. Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiğimiz gemilerimizin üretiminde, mümkün olan azami yerli katkı payı kullanarak, savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılmasını hedefledik. Gemilerimiz Türk mühendislerimizin başarısıdır. ‘TCSG Dost’tan sonra diğer gemilerimizin seyirlerinin de başarıyla tamamlanmasını diliyoruz. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz”
Virahaber