TCG Gelibolu yurda döndü

NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) kapsamında Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Gelibolu fırkateyni, yurda döndü.

Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ndeki iskelede düzenlenen karşılama törenine, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, deniz üssünde görevli komutanlar ve TCG Gelibolu fırkateyninde görevli askerlerin yakınları katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun mesajının okunmasıyla başlanan törende konuşan Tuğamiral Çetin, TCG Gelibolu'nun 4 ay 23 gün süren görevini büyük bir başarıyla tamamlayarak ana üssüne döndüğünü söyledi.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin dünya barışına katkıda bulunmak ve Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunması maksadıyla dünya denizlerinde önemli görevler icra ettiğine işaret eden Çetin, "Asıl varlık nedeni harp durumunda yurdu savunmak olan Deniz Kuvvetleri, barış döneminde bir harp meydana gelmemesi için caydırıcılık sağlamakta, bunun yanında en az bu görevler kadar önemli olan diplomasiye destek faaliyetlerini icra etmektedir. Deniz Kuvvetleri, dış politikanın en önemli araçlarından biri durumundadır" dedi.

Dünya deniz ticaret yollarında yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki deniz haydutluğu olaylarının, bölgedeki istikrarı ve dünya deniz ticaretini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu bölgelerinden geçen deniz ticaret yolları, yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu bölgeleri kullanan Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticari gemilerin güvenlikleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin deniz hak ve menfaatlerini korunması açısından son derece önemlidir. Türkiye bu göreve, uluslararası girişimlerin başladığı 2008 yılından beri kesintisiz iştirak etmektedir. Bugüne kadar 16 Türk fırkateyni bu kapsamda görev aldı. Ayrıca ülkelerle dönüşümlü olarak icra edilen görev grubunun komutası Türkiye tarafından 3 dönem üstlenildi. Bölgede bir fırkateynimiz göreve devam ediyor."

Konuşmaların ardından üssün bulunduğu körfeze giriş yapan TCG Gelibolu, limanda demirli bulunan gemilerin çaldığı sirenle karşılandı. Daha sonra iskeleye yanaştırılan geminin personeli, çalınan marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanındaki yerini aldı.

TCG Gelibolu komutanı Deniz Kurmay Yarbay Olcay Yüksel, Tuğramiral Çetin'e görev sonu raporu verdi. Askerler, daha sonra tören alanındaki yakınlarıyla bir araya gelerek hasret giderdi. Buluşma anında duygusal anlar yaşandı.

Dünyanın etrafını dolaştılar

TCG Gelibolu'nun 143 günlük görev süresinde 105 gün seyir yaptığı, 38 gün liman ziyareti icra ettiği bildirildi. Toplam 23 bin 170 deniz mili mesafe kat eden geminin aldığı yolun, Ekvator üzerinde dünyanın çevresini bir kez kat etme mesafesinden daha fazla olduğu belirtildi.

TCG Gelibolu'nun bölgede görev yaptığı zaman diliminde herhangi bir saldırı veya gemi kaçırma olayının yaşanmadığı kaydedildi. Geminin, görevi esnasında uluslararası faaliyetlere katkısı yanında 310 Türk ve Türkiye bağlantılı ticaret gemisinin Aden Körfezi ve çevre denizlerden emniyetle geçişine katkıda bulunduğu, deniz haydutluğuyla mücadele görevini 14 Mart'ta TCG Gökçeada fırkateynine devrettiği öğrenildi.

25'i subay, 122'si astsubay, 16'sı uzman erbaş ve 50'si erbaş/er olmak üzere 213 personelin görev yaptığı TCG Gelibolu'da bir Sea Hawk helikopteri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın sualtı taarruz ve sualtı görev timlerinin bulunduğu ifade edildi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

TURSSA'da Yeni Dönem: Zihni Memişoğlu Güven Tazeledi
Yeni Karabiga Limanı 10 Bin Tonluk Gemilere Hizmet Verecek
Didim Taşburun Balıkçı Barınağı Görenleri Şaşırtıyor
EKODOSD Başkanı Sürücü: “Yunusların Yaşatılması İçin Havuz Projesi Önerimiz Var”
Gökçeada ve Bozcaada'ya Bazı Feribot Seferleri İptal Edildi