Hopa’da son 10 yıldır dile getirilen Hopa-Batum Demiryolu projesi için TCDD, fizibilite çalışmaları için ilk adımı attı.
HOPAPORT ve Hopa TSO arasında imzalanan Hopa-Batum Demiryolu için ortak çalışma protokolü de ilk meyvesini verdi. Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek TOBB bünyesinde girişimlerde bulunurken, bir diğer girişimde Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından yapıldı. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın girişimleri ile yıllar önce hazırlanan ön raporlarda raflardan indirilerek tekrar masaya yatırılmıştı.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer gerek Artvin Valisi Kemal Cirit ve gerekse Akparti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan’ı bilgilendirerek konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları ve Hopa-Batum Demiryolu projesinin ülkemize kazançlarını içeren raporları daha önce kendilerine sunmuştu.
TCDD Etüt Proje ve Yatırım Daire Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda “İhracat ve İthalat işlemleri açısından artan bir hacme sahip olan Hopa Limanı'nın mevcut potansiyellerinin değerlendirilerek, ülkemiz ekonomisine katkısının artırılması amacıyla kurulması planlanan Hopa-Batum Demiryolu hattı için İşletmemiz tarafından fizibilite raporu hazırlanacaktır. Söz konusu raporun hazırlanabilmesi için:
-Mevcut durumda Hopa Limanına gelen yük potansiyeli ve gelen yüklerin ne kadarının Batum’a gönderildiği,
-Demiryolu bağlantısı yapılması durumunda öngörülen yük taşıma potansiyeli,
-Taşıma parkurları (Bu yükün hangi oranlarda Batum ve Kafkasya Orta Asya ve Çin vb. pazarlara gönderilebileceği),
-Taşıma parkurları itibariyle demiryolu mesafeleri,
-TCDD’nin bu ülkelerde Tren çalıştırması durumunda talep edilecek hat kullanım bedeli, gibi fizibilite hazırlanmasına yönelik verilere dayalı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
İhtiyaç duyulan verilerin temin edilerek teşekkülümüze gönderilmesi halinde fizibilite etüdü yapılarak, Hopa-Batum Demiryolu projesi hakkında sağlıklı bir karar verilebilecektir” denildi.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer TCDD’nin böyle bir talepte bulunmasını son derece önemli gördüklerini belirterek “Biz ve Doğu Karadeniz Bölgesi iş dünyası yıllardır bu talebi her fırsatta dile getirdi. Hopa-Batum Demiryolu projesi sadece Hopa-Batum arasındaki bir ticari alış veriş olarak görülmemelidir. Hopa’dan Kafkasya coğrafyasındaki herhangi bir ülkeye ve hatta Rusya ve Çin’e de gönderilecek malların ve oralardan ülkemize gelecek yüklerin en kolay ve en az maliyetle taşınmasının da yolunu açacaktır. Biz projelere tek yönlü olarak değil, bir bütün olarak bakan bir düşünceye sahibiz. Yük kaynağından alınıp hedef noktasına tek bir organizasyon ile gönderilmelidir. Bu hareketliliğin içinde Hopa Limanı sadece işin bir bölümünü üstlenecek durumdadır. Nakliye sektörü diğer bölümünü üstlenecektir.” dedi.
Özer konuşmasının devamında “Hopa-Batum Demiryolu projesi Sarp sınır kapısının yükünü azaltacak, Batum kent merkezindeki trafik yükünü azaltacak ve dolayısı ile maliyetleri de ciddi anlamda düşüren çevreci bir projedir. Uzak Doğudan deniz yolu ile gelen yükler de demiryolu ile getirilmeye başlandığında ciddi bir zaman kazancı da ortaya çıkacaktır. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda projenin uygulanabilirliğinin artılarının çok fazla olduğunu görüyoruz.Biz Doğu Karadeniz bölgesinin şehirlerinin ve limanlarının da demiryolu ağ bağlantısına kavuşturulması düşüncemizi her fırsatta dile getirdik. Karayollarımızın yükünü denize ve demiryoluna kaydırmak zorundayız. Bunu sağlayabildiğimiz oranda ülkemiz ekonomisi de ciddi artıları kendi hanesine yazacaktır.Bu projenin hayata geçirilebilmesi için tüm imkânlarımızı seferber ederek çalışacağız. Başta Milletvekilimiz Sayın İsrafil Kışla’ya, projeye destek veren Milletvekilimiz Sayın Uğur Bayraktutan’a, Sayın Valimiz ve İlçe Kaymakamımıza, İlçe Belediye Başkanımıza, Hopa TSO başkanı Osman Akyürek ve yönetimine, DKİB Başkanı Sayın Gürdoğan’a, TOBB nezdinde projeye destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
virahaber.com