Kaya, yaptığı açıklamada, okulların kapanmasından özellikle Ramazan ayının başladığı güne kadar olan dönem için tüketicilerin tatil sezonu öncesi rezervasyon yaptırdığını, bunun için bütçe oluşturduğunu söyledi.
Yurt içinde erken rezervasyonların, Ocak ayında ''1. Kampanya Dönemi'' olarak başladığını ve Nisanda 4. kampanya dönemiyle devam edeceğini vurgulayan Kaya, tüketicilerin ödedikleri ücret karşılığında vaat edilen hizmetleri alabilecekleri firmalarla anlaşmalarını istedi.
Nazım Kaya, 4-5 kişilik bir ailenin tatil bütçesinin günün şartlarında azımsanmayacak kadar yüksek olacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Önceki yıllarda yaşanan, vaat edilen hizmet ve tesislerin sunulamaması, ek ödemeler istenmesi gibi sorunların bu yıl tekrar etmemesi açısından tüketicilerin yasal haklarını bilmesi ve araması gerekmektedir. Vatandaşlar tatil planları yaparken seyahat ve konaklama hizmeti alacağı firmayı iyi seçmelidir. Bütün yılın yorgunluğunu atmak isterken, kurdukları dinlenme hayalleri suya düşebilir. Geçen yıllarda yaşandığı gibi otel kapısında bavullarla kalmak, boynu bükük ayrılmak istenmiyorsa dikkatli olunmalıdır.''
Bu noktada, tüketicilerin tatil sözleşmesi yaparken, konaklama ve seyahat gibi en az iki hizmetin birden verildiği paket turlardan aldığını dile getiren Kaya, şöyle devam etti:
''Hareket, dönüş tarihi ve saatleri ile kesintiler dahil paket turun süresi, paket tur sırasındaki duraklama yerleri ve nakil bağlantıları dahil turun güzergahı, ulaşım araçlarının cinsi, konaklama yeri ve sınıfı, bunların süreleri, yemek öğün sayısı, varsa rehber ve ücreti ile paket tura dahil diğer hizmetlere ilişkin bilgiler, paket tur öncesi ve sırasındaki fesih koşulları, seyahat acentesinin kusuru veya sözleşmeye kısmen ya da tamamen uymaması hallerinde ödeyeceği tazminat ile ödenmiş olan paranın iadesine ilişkin bir taahhüt, mücbir sebep sayılan haller ve bu hallerde tarafların hak ve sorumlulukları, paket turun Türk Lirası olarak vergiler dahil fiyatı ve ödeme şekli hususlarını mutlaka konuşarak sözleşmede yer almasını sağlamaları, ayrıca bu hizmetle ilgili tanıtım broşürü almaları gerekmektedir.''
Vaat edilen hizmetler yerine getirilmemişse veya eksik getirilmiş ise tüketicilerin, firmaya hizmetin bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat ederek yaptığı ödemenin tamamen veya kısmen iadesini isteyebileceğini vurgulayan Kaya, acentenin bedeli 10 gün içinde tüketiciye ödemek zorunda olduğunu söyledi.
Tatil için otel, motel, pansiyon gibi yerlerde konaklama hizmeti alacak şekilde tercih edilmişse, internet sitelerinde, broşürlerinde vaat edilen hizmetler yerine getirilmemiş ise ayıplı hizmetin söz konusu olacağını ifade eden Kaya, bu durumda tüketicilerin ödedikleri fazla bedeli firmadan geri alabileceğini kaydetti.
Tüketicinin talepleri yerine getirilmediği takdirde Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine müracaat ederek hakkını aramamasını öneren Kaya, ''Bunun için sözleşme, ödeme belgeleri ve tanıtım broşürlerini temin etmeleri gerekmektedir'' dedi.
Tatil kredileri
Nazım Kaya, ''adeta furya haline gelen tatil kredileri'' konusunda da tüketicileri uyararak, ''60 aya varan tatil kredi paketlerini tavsiye etmiyoruz. Tatile borçla çıkılmasını önermiyoruz. Kısa süreli tatil için 60 ay faiz ödemenin anlamı yok. Kısa süreli dinlenme için yıllarca yorgunluk yaşamak olan bu kredilerin dosya masrafı ise faizini geçebilmektedir. Tatil, bütçe imkanlarına bağlı olarak yapılmalıdır'' diye konuştu.
A.A