Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, deniz taşımacılığına yeni düzenlemeler getiriyor.
Özellikle İstanbulluları ilgilendiren önemli bir Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlandı. Artık yolcu motorları, feribotlar ve yolcu gemileriyle yurtiçinde taşımacılık yapan işletmeciler, daha emniyetli ve daha kaliteli hizmet sunacaklar.
Yönetmelik gereğince gemi işletmecilerinin kurmak zorunda oldukları yeni yazılım ile turnikelerden geçen yolcu sayıları takip edilerek gemilerin taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu taşımaları engellenmiş olunacak. Böylece artık yolcuların daha emniyetli ve daha ferah bir yolcu taşımacılığı yapması sağlanacak. Denizcilik Müsteşarlığının Ankara’daki komuta merkezinden de takip edilecek yolcu sayılarına ilişkin anlık bilgiler, olası deniz kazalarında yürütülecek arama-kurtarma faaliyetlerinde de son derece önemli yer tutacak.
Deniz taşımacılığında kalite standardını artırmayı amaçlayan ISM uygulaması, uluslararası taşımacılık yapan gemilerden sonra artık yurtiçinde yolcu taşıyan gemiler ve motorlar için de zorunlu hale gelecek. Denizciliğin ISO’su olarak bilinen ISM kalite yönetim sisteminin, uluslar arası gemilerden istenen gerekliliklerden farklı olacağını belirten Müsteşarlık yetkilileri, “Yurtiçinde taşımacılık yapan gemilerden istenecek ISM uygulaması, son derece sade ve işlevsel bir model olacak, gereksiz evrak kaydı veya bürokrasi oluşturmayacaktır.” diyor.
Yönetmelik ile zorunlu hale getirilen “bildirim yükümlülüğü” ile İşletmeciler, seferlerle ilgili iptal ve erteleme gibi sefer planında yaşanan değişimleri vatandaşa tüm iletişim araçlarını kullanarak bildirmek zorunda olacak. Artık vatandaş sefer planındaki değişiklikleri veya iptalleri iskeleye gittiğinde öğrenmek zorunda kalmayacak ve mağdur olmayacak. Son olarak bu Yönetmelik ile Ulaştırma Bakanlığının karayolunda uyguladığı sigorta zorunluluğu deniz taşımacılığında da uygulanacak ve taşınan tüm vatandaşlar sigortalanacak.
Müsteşarlıkça Yönetmelik kapsamında düzenlenen hat izin belgelerinin, Belediyelerce verilen hat tahsisi ile karıştırılmaması gerektiğini belirten Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, “Kuruluş Kanunu ile Müsteşarlığa verilen “Düzenli gemi seferlerine ilişkin esas ve usulleri belirlemek, uygulanmasını takip etmek ve denetlemek” yetkisine istinaden bu Yönetmelik hazırlanmıştır” diyor.
Aralık ayında Denizcilik Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ve başta İDO, Şehir Hatları, Gestaş, Dentur ve Turyol olmak üzere tüm sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda tüm detayların konuşulduğu ve Yönetmeliğin uygulanması için son günün 25 Şubat 2011 tarihi olarak belirlendiği bildirildi.
İstanbul, Çanakkale, İzmir ve İzmit’te düzenli sefer yapan tüm gemileri kapsayan bu Yönetmelik, yıllık taşınan 150 milyon yolcunun %80’ini gerçekleştiren İstanbul’u ve İstanbulluları özellikle ilgilendirmekte. İstanbul’da deniz taşımacılığı faaliyetinde bulunan İstanbul Şehir hatlarının Genel Müdürü Süleyman Genç “Bu Yönetmelik deniz taşımacılığında kalite standartlarını artıracak ve emniyetli bir deniz ulaşımı sağlayacaktır.”dedi.
Virahaber